סקר חדש של מכבי שירותי בריאות חושף: למרות אופטימיות כללית, 40% מהנוער ישנים פחות טוב, חווים יותר חרדה, עייפות וחוסר ריכוז בלימודים. הבנות נפגעות יותר מהבנים. ד"ר רוטמן: "שמירה על הבריאות של המתבגרים חשובה היום יותר מתמיד"
מכבי שירותי בריאות חושפת הבוקר (ראשון) סקר חדש שמשרטט תמונת מצב עדכנית על בריאותם של בני ובנות הנוער בישראל, שנה וחצי לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל". הממצאים מציגים פער מדאיג בין תפיסת הבריאות הכללית לבין המצוקה הרגשית שמורגשת בשטח – במיוחד בקרב נערות.
לפי הסקר, שנערך באפריל 2025 בקרב מדגם מייצג של כ-300 בני נוער בגילאי 14–18 מכל קופות החולים, 80% מבני הנוער מעידים על בריאות כללית מצוינת או טובה מאוד. עם זאת, כל נער שלישי מעיד על הידרדרות במצבו הרגשי, ו-20% חווים חרדה, דיכאון או כעס לעיתים קרובות או כל הזמן. חמישית מהנוער מציינים שהם זקוקים לסיוע נפשי מקצועי – אך יותר ממחציתם לא פונים לעזרה.
לדברי ד"ר ערן רוטמן, המשנה למנכ"לית מכבי שירותי בריאות וראש חטיבת הבריאות:
"בשנה וחצי האחרונה התמודדנו ועודנו מתמודדים עם מציאות מאתגרת ולא פשוטה – וכך גם ילדינו. אתגרי המלחמה שמביאים איתם חוסר ודאות ודאגה באים לידי ביטוי גם בקרב בני ובנות הנוער הישראליים ויש חשיבות עליונה לשים לכך לב. שמירה על הבריאות האישית שלנו ושל המתבגרים חשובה היום יותר מתמיד. אנו במכבי פועלים לילות כימים כדי להנגיש, לבוגרים כמו למתבגרים, את שירותי הרפואה והבריאות הטובים ביותר שיסייעו בין היתר בהקפדה על אורח חיים בריא, בשמירה על תזונה מאוזנת וביצוע פעילות גופנית מגוונת וקבועה, במניעה או בטיפול בהתמכרויות שונות ועוד".
נוער שמח, אך גם בודד ומתמודד רגשית
18% מבני הנוער דיווחו כי הם זקוקים לעזרה מקצועית נפשית, אך מעל מחציתם לא פנו לקבלה. 12% מהמשיבים חשים בדידות באופן קבוע או רוב הזמן, וכ-30% העידו על רמות אופטימיות נמוכות (ציון 1–6). עם זאת, ממוצע האופטימיות הכללי עומד על 7.4, ובקרב בנות – 6.9.
נפגעות יותר: הבנות משלמות מחיר רגשי גבוה יותר
הסקר מצביע על פערים מגדריים: 44% מהבנות מדווחות על הרעה במצבן הרגשי לעומת 21% מהבנים. הבנות גם פחות מרוכזות בלימודים (40% לעומת 20%) ומדווחות יותר על התקפי כעס, עצבנות והיעדרות מבית הספר בשל קשיים נפשיים.
תשישות, חוסר ריכוז ושינה לא סדירה
30% מהנוער טוענים כי מתקשים להתרכז בלימודים, 23% סובלים מהתפרצויות כעס, ו-11% נעדרים מבית הספר בשל תחושות חרדה או קשיים נפשיים. 40% מדווחים כי ישנים פחות טוב בשנה האחרונה, ו-72% חשים עייפות בבית הספר לפחות פעמיים בשבוע.
מסכים, רשתות חברתיות ואלכוהול
למעלה מ-50% מהנוער הישראלי מבלים מול מסכים יותר מחמש שעות ביום באמצע השבוע, ו-53% מדווחים על שימוש מוגבר ברשתות החברתיות. למרות זאת, כמחצית מבני הנוער מקפידים לבצע פעילות גופנית מאומצת לפחות פעמיים בשבוע ו-42% מדווחים על תזונה מאוזנת.
עם זאת, נרשמת עלייה בצריכת אלכוהול: 40% מדווחים על שתיית משקאות אלכוהוליים, ו-20% מציינים כי שתו יותר בשנה האחרונה – מהם אחד מכל חמישה שתה לפחות חמש כוסות ברצף במהלך החודש האחרון.
המלצות המומחים: אל תתעלמו מסימני מצוקה
חשוב לשמור על שיח פתוח ונגיש על רגשות, גם אם שליליים, אל מול בני הנוער. חשוב להימנע מאמירות כמו "אין ממה לדאוג" או "תתבגר כבר", ובמקום זאת לשאול: "מה הכי מטריד אותך בימים האלו?" בנוסף עלינו המבוגרים להוות מקור של יציבות עבור הנערים, וזאת ע"י פעילויות יומיומיות קבועות כמו ארוחות משותפות, שעות שינה וכדומה. יש לשים לב לסימני מצוקה בקרב הנערים, כמו שינויים פתאומיים בהרגלי שינה, תיאבון, מצב רוח, או הימנעות ממפגשים עם חברים וכדומה. תמיד לזכור ולהזכיר – פנייה לעזרה אינה חולשה אלא היא חוסן. אם אתם חשים שהמתבגר שלכם זקוק לעזרה מקצועית – פנו לאנשי המקצוע ללא בושה ומוקדם ככל שניתן, תוך הסבר למתבגר שפנייה לאיש מקצוע אינה דבר חריג אלא דרך לגיטימית להתמודד עם מצב".
ד"ר דב טשרנין, מומחה ברפואת ילדים במכבי, מסכם:
"נתוני הסקר הם ביטוי של תופעות המלחמה שהשפעותיה ניכרות גם על בריאות ילדנו. בתור רופא ילדים אני פוגש את ההשלכות הללו מידי יום במרפאה ומזהה מגמות של עיכוב או האטה בהתפתחות ילדים כתוצאה מעומס נפשי ורגשי בתוך תקופה מאתגרת ולחוצה. רוב הנערים מעידים על מצב בריאותי תקין אך חשוב שההורים יקפידו על ערנות בכל הקשור להרגלי השינה, התזונה וזמן מסך – כל אלה יכולים להשפיע באופן משמעותי על בריאות הילד והתפתחותו התקינה".
מיום שישי: 8 ש"ח לנסיעה, 323 ש"ח לחופשי-חודשי – התחבורה מתייקרת

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.