עובדות מדעיות מעודכנות על סרטן השחלה – מה חשוב לדעת
סרטן השחלה הוא שם המתייחס לכמה סוגי סרטן המתפתחים ברקמה של השחלות שהם זוג איברים השייכים למערכת הרבייה הנקבית וממוקמים באגן, משני צדי הרחם. נכון להיום לא קיימת עדיין בדיקת סקר לאבחון מוקדם של סרטן השחלה לכלל הנשים. יחד עם זאת חיוני שנשים יכירו את תסמיני המחלה ומומלץ לנשים הנמצאות בסיכון גבוה להיות במעקב רפואי מותאם. מומחי האגודה למלחמה בסרטן מגישים עובדות מדעיות מעודכנות שחשוב לדעת על סרטן השחלה וקוראים לנשים בריאות ממוצא אשכנזי לנצל את זכותן לבצע בחינם בדיקת נשאות גנטית בקופת החולים שכן כשליש מהנשים בארץ שחלו בסרטן השחלה הן נשאיות של מוטציה גנטית המעלה את השכיחות של סרטן שד ושחלה
סוגים עיקריים של סרטן השחלה
סוגים שונים – ישנם כמה סוגים של סרטן שחלה, נפוצים ונדירים. הסוג הנפוץ ביותר, הוא סרטן שחלות הנקרא אפיתליאלי, המהווה כ – 85% מהמקרים וכולל תתי-סוגים. יתר הסוגים נדירים יותר ומופיעים בנשים צעירות יותר.
גורמי סיכון וגנטיקה
הסיכון לחלות בסרטן שחלה עולה עם הגיל, בפרט לאחר הפסקת הווסת בגיל המעבר. בעולם המערבי, 8 מתוך 10 חולות סרטן השחלה הן מעל גיל 50. בנוסף קיימים שני גנים עיקריים, ששינויים בהם מסבירים כ-50% מהמקרים התורשתיים. הנשאות שכיחות בעיקר בקרב נשים ממוצא אשכנזי ועיראקי (גלות בבל) אשר נמצאות בסיכון של כ-50% לחלות בסרטן שחלות עד גיל 80. סיכון זה גבוה מאוד בהשוואה לכלל הנשים באוכלוסייה, המצויות בסיכון של כ-1.5% לתחלואה בסרטן שחלות במהלך חייהן.
סגנון חיים ואורח חיים בריא
השמנת יתר עלולה להעלות את הסיכון לחלות בסרטן השחלה, וכך גם תזונה שכוללת שומן רב מהחי וצריכה מועטה של פירות וירקות. לצד אלו גם עישון נמצא כגורם סיכון לחלות באחד מסוגי סרטן השחלה. מחקרים חדשים מצביעים על כך ששמירה על משקל גוף תקין, תזונה נכונה, הימנעות מעישון ופעילות גופנית, מפחיתים את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים לרבות סרטן השחלה.
תסמיני המחלה
מרבית הנשים החולות בסרטן שחלה אינן חשות בתסמינים במשך תקופה ארוכה. כאשר מופיעים תסמינים, הם עשויים לכלול אובדן תיאבון, ירידה במשקל, הפרעות בעיכול, צרבת, בחילה, גזים, תחושת נפיחות ומלאות בבטן שאינה חולפת, עלייה לא מוסברת במשקל, נפיחות עקב הצטברות נוזל בחלל הבטן, שיכולה להוביל גם לקוצר נשימה ,כאב מתמשך בבטן התחתונה, בגב התחתון או באגן, שינויים בהרגלי המעיים ושלפוחית השתן, כגון עצירות ממושכת, שלשולים או צורך להטיל שתן לעיתים קרובות, כאבים בעת קיום יחסי מין, דימום חריג מהנרתיק (נדיר) ועייפות מתמשכת.
המלצת מומחי האגודה למלחמה בסרטן
הבדיקה לגילוי נשאות למוטציות בגנים BRCA1, BRCA2 לנשים יהודיות בריאות ממוצא אשכנזי מלא או חלקי נמצאת בסל הבריאות. מומחי האגודה למלחמה בסרטן קוראים לנשים בריאות ממוצא אשכנזי בכל גיל לנצל את זכותן ולבצע בחינם בדיקת דם לנשאות גנטית בקופת החולים שכן כשליש מהנשים בארץ שחלו בסרטן השחלות הן נשאיות של מוטציה גנטית מולדת המעלה את השכיחות של סרטן שד ושחלה. לנשים בריאות שהן נשאיות, מומלצת תוכנית מעקב ומניעה מוגברת החל מגיל 25 שנים, שהוכח כי היא מקטינה את הסיכון לתחלואה ולתמותה.
האגודה למלחמה בסרטן פועלת מאז 1952 לקידום המודעות, המחקר, המניעה והשיקום של חולי סרטן ומחלימים. כיום, היא נתמכת על ידי כ-3,500 מתנדבים ברחבי הארץ וממשיכה לספק שירותים ללא תשלום לכלל הציבור.
*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.