הכימיקלים החדשים של חברות הטבק: מסוכנים יותר מניקוטין ומכוונים לצעירים

מחקר חושף: חברות הטבק עוקפות את החוק עם כימיקלים חזקים ובלתי מפוקחים על מנת לעקוף מגבלות מכירה לקטינים

כימיקלים חזקים המחקים ניקוטין מאיימים על צעירים.

במשך שנים, על אף העדויות המדעיות החד משמעיות על נזקי העישון, נקטו חברות הטבק והניקוטין בדרכים מניפולטיביות להגברת השימוש במוצרי עישון מסוכנים אלו ופעלו לחבל במאמצים הרגולטורים להגבלת השיווק של מוצרי העישון. לשלל המניפולציות מצטרפת עתה תחבולה חדשה של חברות הטבק והניקוטין בארצות הברית, שנועדה לעקוף הגבלת ממכר של סיגריות אלקטרוניות המכילות ניקוטין.

מוצרי אידוי עם חומרים רעילים יותר מניקוטין

בארצות הברית מכירת מוצרי אידוי לצעירים מתחת לבני 21 אסורה על פי החוק הפדרלי, ועולה החשש כי חברות הטבק והניקוטין מצאו דרך חדשה ויצירתית לעקוף את האיסור הזה באמצעות שימוש בכימיקלים דומים לניקוטין שלא כפופים להגבלות ופיקוח.

בחודשים האחרונים הופיעו בשוק בארצות הברית מוצרי אידוי המכילים מספר סוגי אנלוגים של ניקוטין. בתחום הכימיה, חומר אנלוגי היא חומר שדומה לחומר אחר ולכן יכול לתפקד בצורה דומה לו. אנלוגים של ניקוטין הם חומרים עם תכונות דומות לניקוטין, אך כיוון שנחקרו פחות, ההשפעה הבריאותית שלהם אינה ידועה.

במחקר שפורסם בכתב העת היוקרתי JAMA באוגוסט 2024, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן, חוקרים מאוניברסיטאות ייל ודיוק בארצות הברית ביצעו אנליזה של כמה מהמוצרים הללו, והתוצאות היו מדאיגות.
מוצר אידוי חדש בשם Spree Bar, הנמכר בטעמים שונים, מכיל חומר בשם 6-methyl nicotine שבמחקרי מעבדה בעכברים נמצא חזק יותר במיקוד לקולטני הניקוטין של המוח ורעיל יותר מניקוטין.

מתיקות מפתה וסיכון בריאותי

עוד נמצא כי המוצר החדש מכיל ממתיק מלאכותי מתוק עד פי 13,000 מסוכר, ככל הנראה במטרה להפוך אותו מושך יותר למשתמשים צעירים.

במוצר אחר נמצא אנלוג נוסף בשם nicotinamide, ביחד עם ה 6-methyl nicotine. ניקוטינמיד משווק כמכוון לאותם קולטנים במוח כמו ניקוטין, אך טענה זו אינה מבוססת מחקר והשפעתו בלתי ידועה.

החוקרים מזהירים כי: "אנחנו לא יודעים מה הכימיקלים האלה עושים כשהם מחוממים ונשאפים. נראה כי מוצרים אלה נועדו לעקוף את החוקים והתקנות הקיימים כדי להגן על אנשים במיוחד ילדים מההשפעות המזיקות של עישון ושימוש בטבק". החוקרים קוראים בדחיפות לרשויות בארצות הברית להתייחס למוצרים אלה כאל מוצרי טבק לצורך הטלת מגבלות חוקיות על מכירתם.

תגובת האגודה למלחמה בסרטן

בעקבות המחקר, משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, הסביר כי: "חברות הטבק והניקוטין ממשיכות לעקוף רגולציה קיימת על מנת לפנות לילדים ובני נוער במטרה לפתות קהל מתמכרים חדש אשר יהפוך לדור של משתמשים במוצרי ניקוטין וטבק. אנו קוראים לקדם באופן מיידי את המשך החקיקה לאיסור מכירת סיגריות אלקטרוניות בטעמים בישראל ולפעול לאכיפה יעילה, נמרצת ונרחבת על מכירת מוצרי עישון לילדים ובני נוער".

יצוין כי מבדיקה ראשונית שערך מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן עלה כי המוצר לא קיים בחנויות בארץ, אך הוא נגיש לבני נוער באמצעות רכישה און ליין מחו"ל. עוד יצוין כי בכל האתרים החומר הפעיל מפורסם תחת השם Metatine – מטטין ולפעמים הוא מוצג כמוצר בשם Metatine vape.

סכנות עולמיות: מקרי מוות ותחלואה קשה

יודגש כי על פי עדויות מדעיות שאספו באגודה למלחמה בסרטן, ברחבי העולם תועדו עד היום עשרות מקרי מוות ואלפי מקרי תחלואה ממחלת המאיידים (EVALI), שגורמת נזק ריאתי חמור כתוצאה מחדירה של חומרים מזיקים לריאות בעקבות עישון סיגריות אלקטרוניות, לרבות חומר בשם ויטמין E אצטט, במקרים מסוימים עד כדי קריסה של איברי הנשימה.

בנוסף, על פי מחקרים מדעיים שנאספו באגודה למלחמה בסרטן, סיגריות אלקטרוניות גורמות לתסמינים כמו שיעול, הקאות, סיכון לאסתמה, לחץ דם גבוה, התקפי לב, כמו גם נזקים להתפתחות המוח בבני נוער וצעירים, המובילים לבעיות קשב, בעיות למידה, חוסר יציבות רגשית, דיכאון וחרדה.

מחקרים חדשים שפורסמו לאחרונה קבעו כי סיגריות אלקטרוניות פוגעות בכושר הגופני של צעירים בריאים.
בנוסף, בניגוד לטענת ענקיות הטבק, סיגריות אלקטרוניות כן קשורות לסרטן וכבר הוכח כי שימוש בהן עלול להעלות את הסיכון להתפתחות גידולים סרטניים בריאות, בשלפוחית השתן ובחלל הפה.

הצעת החוק בישראל

יצוין כי ביולי 2023 כבר אישרה ועדת השרים לחקיקה הצעת חוק של ח"כ בועז ביסמוט לאיסור ייצור ושיווק מוצרי עישון עם טעמים וריחות, אך הדרך לאישור סופי עוד ארוכה ומחייבת שלבים נוספים והתגייסות של חברי כנסת ומשרדי ממשלה לתמיכה בחוק

חמאס חושף: רשימת 34 החטופים לשחרור – מצבם נותר בערפל

קרדיט: האגודה למלחמה בסרטן.

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן