מחסור ברופאים בישראל: יותר סטודנטים, פחות תקנים – והמערכת נתקעת

צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הבריאות חשפה את עומק המשבר: 2,000 בוגרי רפואה מדי שנה, אך רק למעטים יש תקנים להתמחות. ההסתדרות הרפואית: לקצר את הלימודים ולמשוך חזרה את הסטודנטים הלומדים באירופה

בדיון סוער שנערך היום (שני) בוועדת הבריאות בכנסת, הציגו גורמים במערכת הבריאות והכנסת את ממדי המשבר החריף במחסור ברופאים ובתקנים להתמחות – במיוחד בפריפריה. יו"ר הוועדה, ח"כ יוני משריקי (ש"ס), התריע כי "המחסור ברופאים בכלל, ובפריפריה בפרט, יחד עם המחסור בתקנים למתמחים, פוגע בזמינות ובנגישות לשירות רפואי בדגש על נגישות למומחים, ומוביל להמתנה ממושכת לקבלת שירות. מדובר באתגר מערכתי שמחייב מענה כולל כהרחבת מספר בוגרי לימודי רפואה בישראל, הגדלת מספר התקנים למתמחים, חיזוק רפואת הקהילה ומשיכת כוח אדם רפואי לפריפריה. נמשיך לעקוב עד למציאת פתרונות שיבטיחו שירות שוויוני ואיכותי לכלל האזרחים".

מחלוקת על תוכנית ההכשרה החדשה

ח"כ מיכל וולדיגר (הציונות הדתית), שיזמה את הדיון, ציינה כי לאור המחסור ברופאים במערכת הבריאות בישראל ובפרט בפריפריה ובהתמחויות מסוימות כפסיכיאטריה, גיבשה הממשלה מספר תכניות להתמודד עם הבעיה וביניהן תכנית הכשרה חדשה לרופאים. עיקריה הם ביטול ההתמחות (סטאז') בחלק מהמקצועות עבור חלק מן הסטודנטים, אישור אוטומטי של רישיונות של רופאים ממדינות מסוימות בחו"ל כרישיון ישראלי, כדי לקלוט רופאים עולים באופן מהיר, הגדלת התקנים להתמחות רופאים והעברת חלק מההתמחות לקהילה. ואולם, התוכנית תקועה בשל מו"מ שלא צלח בין משרד הבריאות לבין ההסתדרות הרפואית, מי יהיה אחראי על ההכשרות עם קופות החולים ובתי החולים, היכן יתחילו המתמחים את התמחותם, בבתי החולים או בקופות.

רופאים בפריפריה מחכים לתקנים – או לעבודה

חברי הכנסת מהאופוזיציה והקואליציה כאחד התייחסו למצוקה בפריפריה. ח"כ יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל) קרא למשרד הבריאות לפרסם את הפער בין המחסור לרופאים לבין התקנים הפנויים. ח"כ יאסר חוויג'ראת (רע"ם) סיפר על רופאים שסיימו התמחות אך אינם מצליחים להשתלב במערכת. ח"כ נעמה לזימי (העבודה) האשימה את שחיקת השכר, ח"כ צגה מלקו (הליכוד) קראה לגמישות בתנאים כדי לעודד לימודים, וח"כ טטיאנה מזרסקי (יש עתיד) מחתה על קיצוצי שכר.

משרד הבריאות: נדרשת התאמה בין היצע לביקוש

רייצ'ל ברנר-שלם, מנהלת תכנון כוח אדם במשרד הבריאות, סיפרה על הגדלת מספר הסטודנטים לרפואה מדי שנה מ-800 בשנת 2020 ל-1200 כיום, והממשלה החליטה על הגדלתו ל-1700 במימון 200 מיליוני ₪, תוך פתירת החסמים במחלקות בבתי החולים. היא תיארה תכניות עידוד רופאים וסטודנטים לפעול בבתי החולים בפריפריה, ע"י מענקים ותכניות נוספות – המתרחבות כל העת. היא הזהירה כי בשלוש השנים הקרובות צפוי מחסור ברופאים, אך הדגישה כי בכל רגע נתון יש תקנים פנויים – אך לא כל רופא-מתמחה ירצה להגיע לכל משרה פנויה, הנפתחת לפי צרכי המטופלים.

פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית, הסביר כי כל מתמחה עובד בצמוד לרופא-ותיק כדי לבחון את רמת ידיעותיו – וע"פ זאת נבדקת השתלבותו במחלקה כמתמחה. הוא קרא לקיצור שנות הלימודים ברפואה ל-6 שנים, ולפעול להשבתם לארץ של סטודנטים הלומדים באירופה ללימודי השנה החמישית והשישית. ד"ר אבי יצחק, הרופא הראשי של "אסותא" באר שבע, ציין כי פתיחתו בקרוב של בית החולים של אסותא בעיר, נועד לצמצם את הפערים בין המרכז לפריפריה ולהיות מקום תעסוקה חדש עבור צוותים רפואיים באזור.

שכחו מניהול זמן: הסוד האמיתי להצלחה טמון בניהול אנרגיה

צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות