לראשונה בארץ: ניתוח מוח פורץ דרך עם מצלמה תלת-ממדית וזרוע רובוטית

"קיבלתי את חיי במתנה". מריה ויסלואוך וד"ר יובל גרובר, לאחר הניתוח צילום: רוני אלברט

גידול בגודל 3 ס"מ הוסר מבסיס הגולגולת של תושבת נהריה – בניתוח ראשון מסוגו שנערך במרכז הרפואי לגליל. הרופאים: "בשורה אדירה לתושבי הצפון". המטופלת: "קיבלתי את חיי במתנה"

בניתוח, שנמשך כ-10 שעות ובוצע ע"י ד"ר יובל גרובר ומנהל המחלקה, פרופ' ז'אן סוסטיאל, הוסר גידול מבסיס הגולגולת, שיצר לחץ מסוכן על גזע המוח. פרופ' סוסטיאל: "זו בשורה אדירה לתושבי הצפון, שייהנו מהטכנולוגיות המתקדמות בעולם בניתוחי מוח". המטופלת מריה ויסלואוך: "לקראת חג הפסח, חג החירות, קיבלתי את חיי במתנה"

במרכז הרפואי לגליל בוצע לאחרונה ניתוח נוירוכירורגי חסר תקדים להסרת גידול מבסיס הגולגולת, תוך שימוש בטכנולוגיה מהמתקדמות בעולם ,ולראשונה בישראל – מצלמת תלת-ממד חכמה המותקנת על זרוע רובוטית של חברת "אסקולאפ" (Aesculap) הגרמנית. מדובר בניתוח ראשון מסוגו בישראל, שמציב את בית החולים מהפריפריה הצפונית בקו אחד עם מרכזים רפואיים מובילים בעולם.במרכז הרפואי לגליל בנהריה בוצע, לראשונה בישראל, ניתוח נוירוכירורגי פורץ דרך ויוצא דופן של הסרת גידול מבסיס הגולגולת, בעזרת טכנולוגיה חדישה, המשלבת מצלמת תלת-ממד חכמה בקצה זרוע רובוטית, של חברת "אסקולאפ" (Aesculap) הגרמנית.

הלחץ על גזע המוח – והמרוץ להצלת חיים

במשך חמישה חודשים חשה מריה ויסלואוך, בת 35 מנהריה, כאבי ראש חזקים וסחרחורות, לצד תחושת אי-יציבות בהליכה. בעקבות זאת היא ביצעה, במסגרת הקהילה, צילום C.T מוח, ממנו עלה חשד לגידול בבסיס הגולגולת. בהמשך ביצעה צילום M.R.I מוח במרכז הרפואי לגליל, ממנו עלה, כי היא סובלת מגידול בגודל כ-3 סנטימטרים בבסיס הגולגולת, בנקודת המעבר שבין הראש והצוואר, דבר שיצר לחץ מסוכן ביותר על גזע המוח, שהינו איבר החיוני לתפקודים רבים של הגוף, וביניהם מצב הכרה, נשימה ופעילות הלב.

מריה הוכנסה לניתוח דחוף, שנמשך כ-10 שעות, בהובלת ד"ר יובל גרובר, מנהל השירות לניתוחים אנדוסקופיים בבסיס גולגולת, יחד עם מנהל המחלקה הנוירוכירורגית, פרופ' ז'אן סוסטיאל.

בניתוח נעשה, לראשונה בישראל, שימוש במכשיר ה-AEOS של חברת Aesculap הגרמנית, בו מותקנת מצלמת תלת ממד בקצה זרוע רובוטית. הניתוח הוכתר בהצלחה, עם כריתה מלאה של הגידול, תוך שמירה על כל התפקודים העצביים החיוניים של המטופלת.

בתום הניתוח הועברה מריה לאשפוז במחלקה הנוירוכירורגית, וכעבור חמישה ימים הועברה למחלקת השיקום, שם הייתה מאושפזת במשך 25 ימים, עד ששוחרה לביתה במצב טוב.

פרופ' סוסטיאל וד"ר גרובר הסבירו, כי המצלמה התלת-ממדית מאפשרת שדה ראייה רחב, ברזולוציה ובחדות גבוהות במיוחד, ובצורה זו ניתן לראות את כלי הדם המוחיים ומבני המוח השונים, באיכות ובדיוק גבוהים הרבה יותר מבעבר.

"ניתוחים מסוג זה נחשבים למאתגרים ורגישים במיוחד, בשל הסמיכות לאזורים חיוניים ביותר במוח", מסביר ד"ר גרובר. "מעבר לגידול בבסיס הגולגולת, שדרש ניתוח דחוף להצלת חיי המטופלת, חשוב להבין שכל פגיעה באזור כה רגיש, עלולה להסתיים בפגיעה תפקודית משמעותית עד כדי סכנה ממשית לחיים, ולכן חשוב שלרופא המנתח תהיה רמת מיומנות גבוהה".

"בשורה לתושבי הצפון"

מנהל המחלקה, פרופ' ז'אן סוסטיאל: "מכשיר ה-AEOS של חברת 'אסקולאפ', מהווה את שיא הטכנולוגיה העולמית ואת חוד החנית בניתוחים נוירוכירורגיים. טכנולוגיה מתקדמת זו תסייע לנו מעתה בביצוע ניתוחי מוח מורכבים, תוך הפחתת הסיכון למטופלים. מדובר בבשורה גדולה לתושבי הצפון, הזוכים לקבל את הטיפול המתקדם ביותר סמוך לאזור מגוריהם, דבר החשוב גם בתהליך הריפוי וההחלמה. כאן, ליד הבית, ניתן ליהנות מהפיתוחים הטכנולוגיים המתקדמים בעולם, שיסייעו בניתוחי המוח המורכבים ביותר".

זמן הוא קריטי – חשיבות האבחון במרכז הרפואי

מנהל מערך הדימות, ד"ר דן פז, מדגיש את חשיבות ביצוע הבדיקות, שעשויות להציל חיים: "המטופלת ביצעה את בדיקת ה-CT הראשונה במכון שלנו. תוך שעות בודדות, נסגר מעגל מול המחלקה הנוירוכירורגית ורופא המשפחה שלה. המטופלת הוזמנה תוך כמה ימים לביצוע בדיקת M.R.I, ותוך פרק זמן קצר בוצע הניתוח הדחוף. מקרה זה ממחיש את החשיבות והיתרון שבביצוע בדיקת דימות במרכז רפואי, ולא במכון חיצוני. האינטרקציה החשובה בין הרדיולוג והצוות המנתח בבית חולים כמו שלנו, תוך שיתוף פעולה מלא בין כולם, הביאה לתוצאה המהירה ולהצלחת הטיפול".

ומה יש למריה לומר? "אני מבקשת להודות לד"ר גרובר, על המקצועיות והאנושיות, לצוות המחלקה הנוירוכירורגית ולמחלקת השיקום הנהדרת, בהובלת ד"ר יוליה קובלנקו. לקראת חג הפסח, חג החירות, קיבלתי את חיי במתנה".

ICON COCO VANILLE: הבושם של ג'ייד שמריח כמו חופשה יוקרתית

"קיבלתי את חיי במתנה". מריה ויסלואוך וד"ר יובל גרובר, לאחר הניתוח צילום: רוני אלברט
"קיבלתי את חיי במתנה". מריה ויסלואוך וד"ר יובל גרובר, לאחר הניתוח צילום: רוני אלברט

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות