92 חולים חדשים מדי יום: הנתונים המדאיגים לרגל יום הסרטן הבין-לאומי

מדי יום מאובחנים 92 חולי סרטן חדשים בישראל צילום: האגודה למלחמה בסרטן

92 חולי סרטן חדשים מדי יום: דו"ח מדאיג לרגל יום הסרטן הבין-לאומי

אבחון, תמותה ומגמות בישראל: תמונת מצב מדאיגה

האגודה למלחמה בסרטן מפרסמת נתונים מעודכנים לרגל יום הסרטן הבין-לאומי, החושפים תמונת מצב מטרידה בנוגע להתמודדות עם המחלה בישראל. לפי ההערכות, במהלך שנת 2024 אובחנו כ-33,570 חולים חדשים בסרטן, נתון שמשמעותו היא 92 ישראלים מאובחנים מדי יום. כמו כן, כ-12,000 בני אדם נפטרו מהמחלה במהלך השנה החולפת.

בהשוואה לנתוני משרד הבריאות משנת 2021, בהם דווח על 33,145 מקרים חדשים ו-11,582 מקרי תמותה, הנתונים מצביעים על מגמת עלייה. סוגי הסרטן השכיחים ביותר נותרו סרטן הערמונית וסרטן הריאה בקרב גברים, בעוד שבקרב נשים סרטן השד וסרטן המעי הגס מובילים ברשימה.

כיצד המלחמה השפיעה על בריאות הציבור?

סקר חדש שנערך מטעם האגודה למלחמה בסרטן בדק כיצד המלחמה שהחלה ב-7 באוקטובר השפיעה על עמדות הציבור כלפי שמירה על אורח חיים בריא. 62% מהנשאלים טענו כי לא חל שינוי בגישתם, בעוד ש-24% השיבו כי הם מקפידים יותר על בריאותם בעקבות המלחמה.

נתונים מעניינים עלו בהתפלגות הגיאוגרפית: במחוז הצפון, אחד מכל חמישה משתתפים דיווחו כי שמירה על בריאות הפכה לפחות קריטית עבורם מאז תחילת המלחמה, לעומת 6-9% בלבד במחוזות תל אביב, המרכז והדרום.

בקרב הנשאלים, 6% ציינו כי המלחמה העצימה את חששם מהמחלה, בעוד שכ-78% דיווחו כי לא חל שינוי בתפיסתם לגבי מחלת הסרטן. בנוסף, 13% מהנשאלים השיבו כי הם מייחסים חשיבות רבה יותר לבדיקות לגילוי מוקדם, בעוד שרוב הציבור (77%) לא שינה את גישתו לנושא.

מנכ"ל האגודה: "מניעה וגילוי מוקדם מצילים חיים"

משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, מדגיש כי למרות שמבחינת גישה לאבחון מוקדם אין שינויים מהותיים, בפועל קיימים פערים בביצוע הבדיקות ובנגישות לשירותי בריאות שונים ברחבי הארץ.

"למרות שלא נצפו בסקר שערכנו הבדלים בתפיסה לגבי איבחון מוקדם, בפועל יש הבדלים בין איזורים שונים בארץ בביצוע בדיקות לגילוי מוקדם ובנגישות לשירותי בריאות בכלל ואונקולוגיה בפרט. מחלת הסרטן פוגעת בכל בית בישראל, הדרך הטובה ביותר היא למנוע את התפתחות המחלה מראש. כך למשל, למעלה מ-85% ממקרי סרטן הריאה נגרמים כתוצאה מעישון, כ-55% ממקרי הסרטן המאובחנים בנשים, ו-24% מהמקרים בגברים, נמצאו קשורים להשמנת יתר. לעומת זאת מחקרים מצביעים על כך ששמירה על משקל גוף תקין, תזונה נכונה ופעילות גופנית, מפחיתים את הסיכון לחלות בסוגי סרטן רבים. לצד אלו בדיקות לאיבחון מוקדם מגבירות משמעותית את סיכויי הריפוי על כן חיוני להיבדק. אני קורא לציבור לאמץ אורח חיים בריא ולהמשיך ולגשת לקופת החולים ולהיבדק בחינם בהתאם לגיל."

האגודה למלחמה בסרטן קוראת לציבור לגשת לקופות החולים ולבצע בדיקות לגילוי מוקדם ללא תשלום, בהתאם להנחיות סל הבריאות.

מחקר חדש: התזונה הים תיכונית מפחיתה את הסיכון לסרטן

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nutrients מצא כי צריכת תזונה ים תיכונית מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן ראש וצוואר ב-44%. ניתוח הנתונים בוצע על סמך 11 מחקרים שכללו מעל 6,000 חולים ו-9,000 משתתפי ביקורת.

החוקרים גילו כי רכיבי התזונה המרכזיים המגנים מפני המחלה הם פירות, ירקות, דגים ושומנים בריאים, המסייעים בהפחתת דלקות ולחץ חמצוני – שני גורמים עיקריים בהתפתחות מחלת הסרטן.

פעילות גופנית מפחיתה את התמותה מסרטן

מחקר נוסף שנערך בדרום אפריקה בחן את הקשר בין פעילות גופנית לתמותה מסרטן בקרב 28,248 חולים. החוקרים מצאו כי למי שהתמידו בפעילות גופנית לפני ולאחר האבחון היה סיכון נמוך משמעותית להחמרה במחלה או לתמותה ממנה.

  • ללא פעילות גופנית: 26% סיכון להחמרת המחלה בתוך שנתיים.
  • פעילות גופנית נמוכה (עד 60 דקות בשבוע): הסיכון ירד ל-22%.
  • פעילות מתונה-גבוהה (מעל 60 דקות בשבוע): הסיכון ירד ל-20%.

הפערים נשמרו גם חמש שנים לאחר האבחון, כאשר למי שלא היו פעילים כלל היה סיכון של 34% להחמרה או תמותה, בעוד שאצל אלה שביצעו פעילות גופנית הסיכון היה נמוך יותר – 30% ברמה נמוכה ו-28% ברמה מתונה-גבוהה.

מסקנה: אורח חיים בריא מצמצם את הסיכון לסרטן

הנתונים החדשים מדגישים את החשיבות של תזונה בריאה, הפסקת עישון, שמירה על משקל תקין ופעילות גופנית במניעת המחלה. לצד זאת, מומחים ממליצים להקפיד על בדיקות תקופתיות לגילוי מוקדם, שיכולות להציל חיים.

לרגל יום הסרטן הבין-לאומי, האגודה למלחמה בסרטן קוראת לציבור לנקוט בצעדים אקטיביים לשמירה על הבריאות – כי מניעה היא התרופה היעילה ביותר.

מענק של 76,200 ש' מביטוח לאומי – מי זכאי וכמה תקבלו?

מדי יום מאובחנים 92 חולי סרטן חדשים בישראלצילום: האגודה למלחמה בסרטן
מדי יום מאובחנים 92 חולי סרטן חדשים בישראל
צילום: האגודה למלחמה בסרטן

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן