יפן אומרת די לעשן: אוסקה אוסרת עישון ברחובות – האם ישראל הבאה?

שלט לדוגמא באדיבות האגודה למלחמה בסרטן ועיריית אוסקה.

יפן מובילה שינוי: איסור עישון מוחלט ברחובות אוסקה – האם ישראל תלך בעקבותיה?
האגודה למלחמה בסרטן: "גם בישראל החוק מתקדם, אך היעדר אכיפה נמרצת, מובילה לכך שאנשים מעשנים באין מפריע"

בעיר אוסקה, העיר השלישית בגודלה ביפן, ייכנס לתוקפו החל ממחר (27 בינואר 2025) איסור מוחלט על עישון בכל רחובות העיר. על פי הצו העירוני החדש, העישון ייאסר גם באוויר הפתוח, לרבות באזורים ציבוריים ותיירותיים מרכזיים. מפרי הצו צפויים לשלם קנס בסך 1,000 ין (כ-23 שקלים).

במקביל לכניסת האיסור לתוקף, העירייה מתכננת להקים מעל 140 תחנות ייעודיות לעישון להפחתת החשיפה לעישון כפוי. תחנות אלה אמורות לצמצם את הנזק הנגרם מעישון פסיבי, ועד לפתיחת אירועי "אקספו אוסקה 2025", מתוכנן מספרן לגדול לכ-300. (שהוא יריד בינלאומי יוקרתי שנערך אחת לחמש שנים בהשתתפות מדינות מרחבי העולם ובכללן גם ישראל.)

ישראל: חוק מתקדם – אכיפה חסרה

יצוין כי בישראל החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים אוסר עישון בבתי קולנוע, אוטובוסים, מסעדות, רכבות, מרכולים, בתי חולים, מרפאות ומטוסים. כמו גם גני אירועים, מקלטים ציבוריים ובריכות שחייה. במקביל החוק אוסר על עישון בטווח של 10 מטר ממקומות כמו גן שעשועים או גן ילדים. באגודה למלחמה בסרטן טוענים כי מדובר בחוק מתקדם אשר לא מאפשר עישון במקומות רבים אך היעדר אכיפה נמרצת ורחבה של החוק מובילה לכך שבהרבה מקומות ציבוריים בהם אסור לעשן על פי החוק, בדגש על מקומות בילוי, אנשים מעשנים באין מפריע.

משה בר חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן הסביר כי: "היסטוריית המאבק בעישון רצופה בחקיקה פורצת דרך אך היא חייבת להיות מלווה באכיפה נמרצת ורחבה. מטרת החוק היא להגן על ציבור הלא מעשנים מפני החשיפה הכפויה לעשן שידועה מזה שנים כקשורה לתחלואה מוגברת ואף לסרטן. כך שהיעדר האכיפה היא פגיעה משמעותית בבריאות הציבור. החוק מאפשר הטלת קנס של – 1,000 שקל על המעשן ושל 5,000 שקלים על בעל המקום. אני קורא לראשי הערים לדאוג לאכיפה נמרצת ונרחבת ולהגן על בריאות תושביהם".

יודגש כי על פי נתוני סקר שערכה האגודה למלחמה בסרטן כ-94% מהציבור נחשף לעישון במקומות ציבוריים, המקומות העיקריים בהם נחשפים לעישון הם, הרחוב (66.8%), פארקים ציבוריים (53.8%), מסעדות ובתי קפה (53.4%) ובתחנות אוטובוס (48.8%). כמחצית מהציבור מונע מעצמו הגעה למקומות עקב עישון, אך בתדירות נמוכה. כצפוי, נתון זה גבוה יותר בקרב אוכלוסיית הלא מעשנים (56%). המקומות העיקריים מהם הם נמנעים: ברים (43.1%), בתי קפה (37.7%), מפגשים ביתיים (35.7%) ומסעדות (32.8%). הסקר נערך ביוזמת ובמימון האגודה למלחמה בסרטן, הודות לתרומות הציבור באמצעותIpsos מחקרי שוק, במדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה בישראל בקרב 560 גברים ונשים בני 16-60 ב במהלך שנת 2024.

השלכות העישון הכפוי

עישון כפוי, המכונה גם עישון סביבתי או פסיבי, מתרחש כאשר אדם שאינו מעשן שואף לריאותיו עשן מסיגריות או ממוצרי עישון אחרים שמעשנים בקרבתו אנשים אחרים. העשן הנפלט לחלל האוויר מאזור הבעירה של הסיגריה ומפיו או אפו של המעשן, מכיל חומרים מסוכנים ומזיקים, בהם חומרים מסרטנים, בכמות הדומה להרכב העשן שהמעשן עצמו שואף לריאותיו, על אף העובדה שהעשן נמהל באוויר הפתוח. וכך, הנמצאים בקרבת מעשנים נאלצים לשאוף לקרבם את העשן המזיק, והופכים בעצמם, כביכול, למעשנים. מחקרים שנאספו באגודה למלחמה בסרטן הוכיחו שגם במרחק של מעל 9 מטר מאדם מעשן, כולל הימצאות באוויר הפתוח, האדם שאינו מעשן נחשף לעישון וניתן יהיה למצוא בדמו בבדיקות מעבדה, חומרים מסוכנים. במקביל מחקר שנערך ביפן אף הראה כי חשיפה של 30 דקות בלבד לעישון כפוי גרמה לעלייה משמעותית בסיכון ללקות בהתקף לב. הסיכון לאירוע מוחי עולה ב-30%-20%. בנוסף, עישון כפוי בקרב הסובלים מאסתמה עלול לעורר התקף אסתמה.

מנתוני ארגון הבריאות העולמי עולה כי שיעור התחלואה מסרטן הריאה וממחלות לב בקרב אנשים שאינם מעשנים החיים עם בני זוג מעשנים, גבוה בכ-25% מאנשים שבני זוגם אינם מעשנים.

באגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי עישון כפוי מסוכן יותר לחולי סרטן והוא עלול להאיץ צמיחה של גידולים סרטניים על ידי זירוז יצירת כלי דם חדשים בגידול.

כבר הוכח חד משמעית במחקרים שחשיפה כפויה לעשן סיגריות מעלה בצורה ניכרת את הסיכון לסרטן ריאה, התקף לב ושבץ מוחי. בדומה למצב בקרב מעשנים, הסיכון עולה ככל שרמת החשיפה ומשך החשיפה עולים. אנשים החיים עם אדם שמעשן בתוך הבית חשופים לרמת הסיכון הגבוהה ביותר.

האם תל אביב תלך בעקבות אוסקה?

אלפי בעלי מאזדה יחייכו: פיצוי במיליונים על הגה מתקלף וידית בלם יד דהויה

 שלט לדוגמא באדיבות האגודה למלחמה בסרטן ועיריית אוסקה.
שלט לדוגמא באדיבות האגודה למלחמה בסרטן ועיריית אוסקה.

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן