איך טיול של רופא ישראלי יגרום להארכת תוחלת החיים במדינה באפריקה? | כל הפרטים

פרויקט הומניטרי ישראלי שיזם רופא משערי צדק יכול לשפר את תוחלת החיים בזנזיבר שעומדת היום על 66 שנה כאשר בישראל היא 82 שנים

פרופ' איזיבצקי מנהל מכון הריאות בשערי צדק טייל בזנזיבר ונחשף לחוסר במכשור רופאי בסיסי וידע על מחלות ריאות בבתי החולים בזנזיבר. כשנה וחצי לאחר מכן דאג להביא לכאן לשבוע של למידה את הצוות הרפואי מזנזיבר, ודאג להם לתרומה של ציוד רפואי מהותי.

"הפרויקט התחיל לפני כשנה וחצי", מספר פרופ' איזביצקי, "בדצמבר 21 הייתי בטיול בזנזיבר ששילב ביקור בבתי חולים ומתן הרצאות. ביקרתי שני בתי חולים בזנזיבר, ובאחד מהם סגרתי מראש עם מנהל בית החולים שאתן הרצאה על מחלות ריאתיות, בעיקר אסטמה סי או סי די, שזו מחלה של מעשנים, ול קורונה, זה היה בשיא תקופת הקורונה.

הלכנו לבקר את בית החולים אל רחמה בעיר הבירה של זנזיבר ונתתי שם את ההרצאה, והתרשמתי מרמת הידע של הצוות. הם הבינו די טוב במחלות, בסוגי הטיפולים ובמשאפים השונים.

כששאלתי אותם אם הם עושים בדיקות על מנת לאבחן אסטמה וסי או פי די הם אמרו לי שלא. הופתעתי ושאלתי אותם האם הם מפנים את המטופלים לבית חולים אחר, וגם אמרו שלא. שאלתי למה, והם אמרו שאיןלהם את המכשור הרפואי.

זניזבר שייכת לטנזניה, זה אי של כמיליון וחצי תושבים וגיליתי שאין שם אפילו לא מכשיר תפקוד ריאות אחד בסיסי שנקרא ספירומטר. מכשיר בסיסי בגודל של טלפון שמחברים למחשב כדי להשתמש בו.

צריך להבין, אי אפשר לעשות הבחנה של אסטמה וסי או סי די בלי המכשיר הזה. אם מטפלים באנשים ללא המכשיר הזה, אפשר לתת להם טיפול לא טוב שעלול להחמיר את המחלה עד כדי התקפים חמורים של אסטמה וכו' ואפילו מוות. אין להם מכשיר כי אין להם מספיק כסף. אסטמה היא מחלה שכיחה יחסית כ-8% מהאוכלוסיה בישראל חולה באסטמה.

מחלת סי או פידי פוקדת כ 20-30% מהמעשנים. אם החולים לא מקבלים את הטיפול המתאים הם עלולים לחלות בהתלקחויות חוזרות ו\או בהתקפים קשים ולמות ממחלתם בגיל יותר צעיר מהמוצע באוככלוסיה הכללית.

חשוב להבין, תוחלת החיים בטנזניה היא 66 ובישראל 82. הבדל עצום. לכן גם גיל הפרישה שם הוא 60, מכיוון שהם מתים בממוצע 16 שנה לפני הגיל הממוצע בישראל!

מנהלת בית החולים זרק לי, אולי שתבוא לישראל תוכל להשיג לנו מכשיר. כשהסתובבנו בבית החולים, ראינו שרוב בית החולים שם במבצ לא טוב עם ציוד רפואי ישן. ביקרנו גם בבית חולים שני בצפון המדינה ושם, בקומה העליונה ראינו חדר ענק עם חלון גדול מלא בציוד רפואי חדיש ומנויילן. היא אמרה שזה מכשירים שהם קיבלו בתרומה, מכשירים הכי טובים שיש.

שאלתי אותה למה זה בחדר נעול ומנויילן, ותשובתה הייתה שאין אף אחד שיודע להשתמש בזה. מכאן הבנתי שאם נתרום להם מכשיר תפקודי ריאות, נביא להם גם את כל ההדרכה וניתן להם את התמיכה גם לאחר מכן, לכמה זמן שצריך, אפילו חודשים ושנים.

החלטתי ללכת על זה. פניתי לחברת תרופות בבקשה לממן את הפרויקט. המחיר של המכשיר זה בסה"כ 12,000 שקל. זה לא הרבה ביחס לציוד רפואי. הזמנתי להם בנוסף לזה מחשב נייד ו-1500 פילטרים כדי שיוכלו לעשות את ה-1500 בדיקות הראשונות.

פניתי לחברת תרופות בורינגר-אינגלהים ישראל שהסכימה לתמוך כלכלית בפרויקט החלטנו להביא את הצוות לכאן- רופא ואח. זה היה תהליך ארוך ובירוקרטי, אבל בסופו של דבר הם הגיעו ביום ראשון שעבר. הזמנו להם מלון, כרטיסי טיסה, מוניות, כל מה שצריך.

צילום: דוברות שערי צדק

הם נחתו בישראל ביום ראשון בבוקר ובצהריים כבר היו בבית החולים. יש להם תוכנית עמוסה מאוד, גם הרצאות והעשרה על מחלות ריאות, כל צוות המכון משתתף בזה. בנוסף אנחנו מלמדים אותם פיזית להפעיל את המכשיר, מה עושים אם יש באגים, לפענח את הבדיקות, הכל.

האח והרופא שהגיעו לכאן בחיים לא עלו על מטוס. זה פעם ראשונה שהם בכלל יוצאים מטנזניה. לא ראו מעולם משהו אחר, והבאנו אותם לירושלים. בערב אכלנו עם הרופא, האח ושגריר טנזניה בישראל. וגם ביקשתי מאחי רפי, מורה דרך מוסמך, שיעשה להם סיור בירושלים.

הרופא סיפר לנו שכל החיים שלו הוא חלם להגיע לאיזור ולישראל. הסתכל שנים באינטרנט על סרטונים ותמונות מישראל, הרבה לפני שבכלל ידע שיגיע לכאן במסגרת הפרויקט. כשהציעו לו לנסוע לארץ הוא מאוד התלהב והתרגש. מבחינתו הוא הגשים חלום עבור עצמו ועבור המשפחה שלו, להיות בישראל, ובנוסף הוא מביא ידע רפואי חשוב ונדרש לזנזיבר בחזרה."

ד"ר בוקורו נסטורי שהגיע לארץ כחלק מהמשלחת מספר:
"אני ד"ר בוקורו נסטורי מזנזיבר, אי שהוא חלק מהרפובליקה המאוחדת של טנזניה. הגעתי לישראל יחד עם ג'ומה קאסים, אח סיעודי שעובד איתי. כולנו עובדים בבית החולים על רחמה, שנמצא באי זנזיבר.

הגענו לישראל ולירושלים, והתקבלנו על ידי הנהלת בית החולים, בתיווך של פרופ' גבריאל איזיבצקי, מנהל מכון הריאות בשערי צדק. הגענו לישראל במטרה להתאמן ולהביא עימנו לטנזניה שיטות בדיקה חדשות שבוחנות את מחלות הריאה.

יחד עם פרופ' איזביצקי והמחלקה שלו, הגענו ל3-4 ימים אינטנסיביים של למידה, רכישת ניסיון וידע במכון הריאתי של שערי צדק. בנוסף לידע הרפואי שרכשנו, גם הכרנו את התרבות והרגשנו שנתנו לנו תחושת נוחות מאוד גדולה.

במהלך השהות שלנו כאן, קיבלנו לוח זמנים מסודר מאוד של לימודים, הצטרפנו לצוותים השונים, פגשנו רופאים וטכנאים שכולם היו מעורבים ובאו ללמד אותנו ולעזור לנו. אנחנו מודים לכל הצוות שהשתתף בתוכנית, ואנחנו חוזרים עם ציוד וידע משמעותי וקריטי בבדיקת מחלות ריאות.

בשמי, ושם ג'ומא האח שהגיע איתי, ובשם בית החולים שלנו וההנהלה שלו, אנחנו מודים לכולם מכל הלב. אנחנו מודים לצוות בירושלים, ומעריכים את הצעדים שנעשו כדי שנגיע לכאן. הנסיעה, הויזה, הכרטיסים שהשיגו לנו, העובדה ששילמו עבורנו על כל זה כדי שנוכל להגיע וללמוד. זאת תרומה משמעותית ומרגשת ואנחנו מעריכים אותה מאוד, ואת האווירה האוהבת והמקבלת שקיבלנו.

חשוב לי להתייחס לירושלים. זו עיר מסוג אחר מכל דבר שפגשנו עד היום. תושבי העיר היו ידידותיים, אוהבים, ומסבירי פנים. כל פעם רק ניסו לעזור לנו ושנרגיש כמה שיותר בנוח כאן. זה לא מובן מאליו. זה דבר מיוחד לירושלים.

צילום: דוברות שערי צדק

בנוסף, חשוב לי להתייחס שוב לסביבת העבודה. האווירה בין האנשים במקום העבודה, התרבות, מרגישים שיש כאן ערכים שלאורם הצוות הרפואי עובד. התרשמנו והתרגשנו מהדרך בה מתייחסים למטופלים, זהו שיעור גדול עבורנו וניקח אותו איתנו לזנזיבר. יש כאן כבוד ואנושיות, וערכיות,וראינו את זה בכל מחלקה ומקום שהיינו בו בבית החולים. אנחנו רוצים להיות שגרירים של מה שראינו כאן ולהמשיך את זה הלאה.

לא נשכח לעולם את הביקור שלנו בישראל. קיבלנו גם הזדמנות לבקר בנקודות הקדושות לנו כנוצרים, הגענו לשער יפו ולקברו של ישו, וגם כאן דאגנו לנו לסיור בחינם בנוסף לשאר הדברים עליהם שילמו עבורנו בביקור בישראל.

אנחנו מבטיחים להיות שגרירים בזנזיבר של כל מה שחווינו ולמדנו כאן. קודם כל נהיה שגרירים עבור המטופלים שלנו, שיקבלנו בדיקות מקצועיות של תפקודי ריאות. נעשה הכל כדי להיות מומחים וטובים ביותר עבורם, ונלמד את הדור הבא של הרופאים את הידע החשוב שלמדנו פה".

שגריר טנזניה בישראל מר אלכס גבריאל קאלואה אמר לנו : "אתם לא נתתם לאוכלוסייה דג לאכול אלא חכה, כדי שהם יוכלו לדוג בעצמם ולהיות עצמאיים! כל הכבוד לכם".

השגריר הגיע ביום שלישי לבקר בבית החולים שערי צדק ואת הצוות מזנזיבר.

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן