במאי 2022, בעת גיוסו בבקו"ם, הצטרף מקסים מולצ'נוב הי"ד למאגר הלאומי לתורמי מח עצם של עמותת עזר מציון. מספר חודשים אח"כ הוא קיבל טלפון מהמאגר לאחר שנמצא מתאים לתרומת מח עצם להצלת חייו של ילד בן 12.
מקסים נרתם, עבר את תהליך הבירור הסופי ובחודש דצמבר האחרון הגיע לבית אורנית של עזר מציון ותרם מח עצם למען ילד שלא הכיר ובכך סייע להצלת חייו של הילד בהליך שמצד אחד לא הזיק למקסים ומצד שני עזר רבות להצלת חייו של הילד, אותו כאמור לא הכיר.
חייו של מקסים שנקטעו באכזריות בפיגוע הקשה הבוקר, ימשיכו להתקיים אצל הילד שחייו ניצלו הודות לתרומתו. מעזר מציון נמסר כי העמותה משתתפת בצערה הכבד של המשפחה ומאחלת החלמה לפצועים.
שגריר אוקראינה בישראל, איבגן קורניצ'וק מסר: "שגרירות אוקראינה בישראל מרכינה ראשה ושולחת תנחומים למשפחתו של החייל, יליד אוקראינה שעלה לישראל מתוך שליחות ואהבה למדינה.
אנחנו כואבים את כאבה של המשפחה ומזדהים עם האובדן והכאב. מי יתן ושני העמים הישראלי והאוקראיני יהנו משלום ושלווה והכאב יפסיק להיות חלק מהחיים שלנו."
תרומת מח עצם: הצלת חיים במאמץ קטן
תרומת מח עצם היא הליך רפואי שבו מועבר מח עצם מאדם אחד לאדם אחר. מח עצם הוא הרקמה הספוגית שנמצאת בתוך העצמות, והוא אחראי על ייצור תאי דם חדשים.
תרומת מח עצם יכולה להיות טיפול מציל חיים עבור אנשים הסובלים ממחלות קשות כגון לוקמיה, לימפומה, אנמיה אפלסטית, ומחלות דם תורשתיות.
כיצד מתבצעת תרומת מח עצם?
ישנן שתי דרכים עיקריות לביצוע תרומת מח עצם:
- השתלה תוך-ורידית (Apheresis): שיטה זו היא הדרך הנפוצה ביותר לביצוע תרומת מח עצם. במהלך ההליך, התורם מקבל זריקה של חומר המעודד את ייצור תאי אב במח העצם. לאחר מכן, הדם של התורם נשאב דרך וריד בזרוע אחת, מועבר במכונה המפרידה את תאי האב, והדם משוחרר בחזרה לתורם דרך וריד בזרוע השנייה.
- השתלה תוך-לבית (Intraosseous): שיטה זו נדירה יותר, והיא משמשת בעיקר עבור ילדים. במהלך ההליך, מחט מוחדרת לעצם העצם, ובאמצעותה מועברים תאי האב למושתל.
האם תרומת מח עצם מסוכנת?
תרומת מח עצם היא הליך בטוח למדי עבור התורם. התופעות הלוואי השכיחות ביותר הן כאב, עייפות, ושטפי דם. במקרים נדירים, תרומת מח עצם עלולה לגרום לסיבוכים חמורים יותר, כגון זיהומים או דימומים.
כמה אנשים זקוקים לתרומת מח עצם?
על פי הערכות, בכל שנה ישנם כ-100,000 אנשים בעולם הזקוקים לתרומת מח עצם. בישראל, כ-500 אנשים זקוקים לתרומה מדי שנה.
כיצד ניתן להצטרף למאגר תורמי מח עצם?
הצטרפות למאגר תורמי מח עצם היא קלה ומהירה. ניתן להצטרף באמצעות בדיקת רוק פשוטה, הניתנת במקומות רבים ברחבי הארץ.
לסיכום, תרומת מח עצם היא הליך רפואי מציל חיים. התהליך בטוח למדי עבור התורם, והוא עשוי להעניק תקווה חדשה לחולים רבים.
כיצד ניתן לעודד תרומות מח עצם?
ישנן מספר דרכים לעודד תרומות מח עצם:
- מודעות ציבורית: חשוב להעלות את המודעות לחשיבות תרומות מח עצם. ניתן לעשות זאת באמצעות קמפיינים ציבוריים, שיתופי פעולה עם ארגונים קהילתיים, ועוד.
- הרחבת מאגר התורמים: חשוב להרחיב את מאגר התורמים כדי להגדיל את הסיכוי למצוא תורם מתאים לחולים. ניתן לעשות זאת באמצעות בדיקות רוק פשוטים, המאפשרים לכל אחד להצטרף למאגר.
- הסרת חסמים: ישנם מספר חסמים המונעים מאנשים להצטרף למאגר תורמי מח עצם. לדוגמה, חלק מהאנשים חוששים מההליך או מהסיכונים הכרוכים בו. חשוב לעבוד על הסרת חסמים אלו כדי לעודד יותר אנשים להצטרף למאגר.
תרומת מח עצם היא מעשה אנושי בעל חשיבות רבה. כל תורם יכול להעניק תקווה חדשה לחולה ולשנות את חייו.
שתפו לאחרים, ותהיו שותפים גם אתם להצלת חיים כצוואתו של מקסים הי"ד
*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.