רופאי עיניים מזהירים לקראת פורים: סכנה לעיניים ולראיה

מטופלת כמעט איבדה את ראייתה בגלל עדשות צבע. מומחי שערי צדק מזהירים- אל תשמשו בעדשות צבע ללא בדיקה בפורים

פורים בפתח, ורבים פונים לרכוש עדשות מגע קוסמטיות כדי לשדרג את התחפושות שלהם. עדשות מגע אלו מוצגות לעיתים קרובות כאביזרי אופנה במדיה החברתית, ומשכנעים צרכנים רבים, רובם צעירים, לרכוש עדשות דומות. עם זאת, רופאי עיניים מזהירים מפני שימוש בעדשות אלו, ומסבירים כי הן מהוות סכנה לעיניים ולראיה.

"עדשות ללא מרשם הנמכרות בחנויות תחפושות או באינטרנט, עלולות שלא לעבור בקרת איכות נאותה, מה שמוביל לעדשות שעשויות לגרום לנזק בלתי הפיך לעין" מסביר ד"ר ישי ווייל, רופא עיניים ומומחה לניתוחי קרנית במרכז הרפואי שערי צדק.

לשערי צדק הגיע א׳, בת 36 שהיתה רגילה להרכיב מידי פעם עדשות צבע קוסמטיות, ונפגעה מכך.

לפני מספר שבועות רכשה סוג חדש של עדשות צבעוניות. ארבע שעות לאחר שהרכיבה אותן, החלה להרגיש כאב עז בשתי העיניים, טשטוש ראייה והעיניים הפכו אדומות ודומעות. היא הסירה את העדשות, אך מכיוון שלמחרת הסימפטומים החמירו והראיה התדרדרה, פנתה למיון עיניים במרכז הרפואי שערי צדק.

"בבוקר נבהלתי, הראיה שלי היתה גרועה, לא יכולתי לתפקד, שלא לדבר על נהיגה, והעיניים כאבו לי נורא עד שלא יכולתי לפקוח אותן. הבנתי שהעיניים שלי בסכנה ואני חייבת לרוץ לראות רופא".

במיון אבחנו רופאי העיניים פגיעה משמעותית בראיה, דלקת קרנית (קרטיטיס) קשה, שמלווה בבצקת ועכירויות מרובות בקרנית. היא אושפזה מיד במחלקת עיניים לצורך קבלת טיפול אנטיוביטי ולאחר מכן גם בסטרואידים.

"בעדשות קוסמטיות לא תקניות, הצבע שמקנה להן את המראה הייחודי מכיל כימיקלים וחומרים מזיקים אחרים שעלולים לגרום לתגובה דלקתית קשה בעין. בנוסף, אי סדירות של החלק האחורי של העדשה או אי התאמה למבנה הקרנית של המשתמש, יכולים לגרום לשריטות בקרנית ולהוביל לכאבים עזים, כיב זיהומי, ואובדן ראיה".

ד"ר ווייל מוסיף כי מכיוון שמדובר בצרכנים שלא מרכיבים עדשות באופן קבוע, ולא קיבלו הדרכה מתאימה, הם נוטים להשתמש
בעדשות באופן שמסכן את העין.

"אותם נערים, ולעיתים אף מבוגרים, לא מקפידים על הגיינה בסיסית של העדשות. הם ישנים עם העדשות, שוטפים עם מי ברז במקום עם תמיסה ייעודית, ולפעמים גם מעבירים את העדשות מאחד לשני. שימוש לא נכון בעדשות מגע עלול לפגוע בראייה באופן בלתי הפיך״.

"הטיפול היה אינטנסיבי מאוד. טיפות עיניים אנטיביוטית כל שעה, מסביב לשעון, כולל בלילה. לא ישנתי והייתי ממש בחרדות שאני מאבדת את הראיה", מספרת א׳.

לאחר אשפוז בן 4 ימים, השתפרה הראייה והדלקת, אך עדיין נותרה עכירות בקרנית.

"הראיה שלי עדיין לא היתה טובה, עדיין לא יכולתי לנהוג, להשתמש במחשב, אבל לפחות יכולתי לפקוח עיניים, להיות עם הילדים שלי".

במעקבים במרפאת עיניים, ותחת המשך טיפול, הראיה של א׳ המשיכה להשתפר, העכירות התבהרה, ואחרי למעלה מ-6 שבועות, א׳ חזרה לראות טוב.

"הסיפור של א׳ היה יכול להיגמר אחרת, עם אובדן ראייה משמעותי בשתי העיניים ונכות אמיתית" מסכם ד"ר ווייל. "בזכות הערנות של א׳ הצוות במחלקת עיניים, וקצת מזל, העיניים החלימו וא׳ חזרה לתפקד באופן מלא".

כעת א׳ עדיין נמצאת במעקב במרפאת העיניים בשערי צדק, אך מרגישה שקיבלה את הראייה שלה בחזרה. "חשוב לי להודות לצוות הרפואי, ולהזהיר את כל המשתמשים בעדשות מגע: תרכשו עדשות רק ממקום מורשה ולאחר התאמה של אופטומטריסט או רופא עיניים. אם אתם חשים שיש בעיה, לא לחכות, ולפנות מיד לקבלת טיפול רפואי.״

הרכבת עדשות מגע צבעוניות בפורים – טיפים חשובים לשמירה על בריאות העיניים

בדיקה אצל רופא עיניים או אופטומטריסט: לפני השימוש בעדשות מגע, חשוב לפנות לבדיקה מקצועית אצל רופא עיניים או אופטומטריסט. הבדיקה תאפשר לוודא שהעיניים בריאות ומתאימות לשימוש בעדשות מגע, וכן להתאים את העדשות בצורה נכונה.

רכישה רק לאחר בדיקה: רכשו עדשות מגע רק לאחר שעברתם בדיקה מקצועית וקיבלתם אישור להשתמש בהן. חשוב לרכוש את העדשות במקום מוסמך ולוודא שהן מתאימות לכם.

תוקף: ודאו שהעדשות אינן פגות תוקף. שימוש בעדשות פגות תוקף עלול לגרום לזיהומים ולפגיעה בעיניים.

היגיינה: הקפידו על כללי ההיגיינה בעת השימוש בעדשות מגע. שטפו את הידיים היטב לפני השימוש, השתמשו בתמיסה ייעודית לניקוי וחיטוי העדשות, ואל תשנו איתן.

חוסר נוחות: אם אתם מרגישים חוסר נוחות בעת השימוש בעדשות מגע, או אם העיניים שלכם הופכות אדומות, הסירו מיד את העדשות ופנו לרופא עיניים.

שימוש נכון בעדשות מגע צבעוניות יאפשר לכם ליהנות מהן בבטחה ובלי לפגוע בבריאות העיניים.

קרדיט: ד״ר ישי וויל
קרדיט: ד״ר ישי וויל

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן