עתירה נגד קצירת זרע של חללים תגיע לדיון בבג"צ: בית המשפט יכריע האם חיילים יקצרו זרע לאחר מותם
בג"צ צפוי לדון בהרכב של שלושה שופטים בעתירה שהגישו ארגון בוחרים במשפחה וארגון בצלמו נגד קצירת זרע מחללים. מיכאל פואה יו"ר בוחרים במשפחה "מקווים ומצפים שבית המשפט לא יאפשר את המשך הפגיעה בזכות הגברים על גופם בכלל וחיילי צה"ל בפרט"
שופט בית המשפט העליון אלכס שטיין הורה להעביר את העתירה נגד קצירת זרע מחללים לדיון בפני שלושה שופטים. עם זאת, טען השופט כי העתירה לוקה ב'שיהוי כבד' היות ותוקפת הנחייה של היועץ המשפטי לממשלה מלפני שני עשורים ואת הוראה השעה שנגזרה ממנה, לאחר שנעשה בהן שימוש נרחב. בנוסף טען השופט כי העתירה הציבורית מבקשת לשלול פרוצדורה של נטילת זרע מאנשים אחרים – אשר לא צורפו כבעלי הדין בעתירה.
ההחלטה מגיעה לאחר שלפני כשבועיים נחשף בתשובת המדינה לעתירה כי במסגרת ההליך לשימור זרע מהרוגים וחללים מתבצע לעיתים הליך כריתת אשך. לאחר הליך שימור הזרע מוחזר האשך לגופה בכדי להיקבר עמה. מדובר בעתירה שהגישו הארגונים בוחרים במשפחה, בצלמו, אבות למען הצדק יחד עם אנשים פרטיים – בדרישה להורות לצה"ל ולמשרד הבריאות להפסיק את הליך קצירת הזרע של נפטרים הנעשה באמצעות כריתת אשך בניגוד לחוק.
מיכאל פואה, יו"ר ארגון 'בוחרים במשפחה' ואחד מיוזמי העתירה
מוחה נגד טענותיו של שטיין וטוען כי מדובר בטענות תמוהות, בלשון המעטה. לדבריו, "המעבר משאיבת זרע לכרתית אשך התרחש במחשכים, והתגלה בתשובת המדינה במסמך שנחשף רק בזכות העתירה. יתר על כן, חיילים אשר משרתים עתה בעזה או בהגמ"ר פנו לבית המשפט בבקשה להצטרף לעתירה, מחשש שלאחר מותם יקצרו את זרעם.
"השופט שטיין עצמו דחה את בקשתם, בין השאר בטענה שלא נעשתה פניה אישית שלהם לרשויות. האם השופט מצפה שהם יפנו בעתירה לאחר מותם כאשר העניין יהפוך לרלוונטי?", תהה פואה. "אנו מקווים ומצפים שבית המשפט ידון בנושא חשוב זה לגופו, ולא יאפשר את המשך הפגיעה החמורה בזכות הגברים על גופם בכלל וזכותם של חיילי צה"ל העומדים בחזית בפרט", הוא סיכם.
הדיון בבג"צ צפוי להתקיים בקרוב, ועיני רבים נשואות אליו
ההכרעה של בית המשפט עשויה להיות בעלת השלכות משמעותיות על חיילים חללים ועל משפחותיהם, ועל היחס לזכויות אדם בישראל.
הדיון מעורר שאלות רבות בנוגע לזכויותיהם של חיילים חללים, לרצון משפחותיהם, ולסמכות המדינה להתערב בהליך כה רגיש.
הכרעת בית המשפט עשויה להוות תקדים משפטי חשוב ולספק תשובה ברורה יותר לשאלות אלו.
בנוסף, הדיון מעורר דיון ציבורי רחב בנושאים של קדושת החיים, זכויות אדם, ורצון הפרט.
ייתכן שהדיון יוביל גם לשינויים בחקיקה ובנהלים הקיימים בנושא קצירת זרע מחללים.
לא משנה מה תהיה ההכרעה של בית המשפט, ברור שמדובר בנושא מורכב ורגיש שמעורר רגשות חזקים.
*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.