בימים הקרובים, תושבי ערי החוף בישראל יזכו לחזות במחזה טבעי מרהיב שניתן לראותו רק בחופי הים התיכון בתקופה הזו של השנה בעקבות הכמות הגדולה, מה שצפוי למשוך מבקרים רבים שירצו לראות את פלאי הבורא.
הים התיכון, ים בין-יבשתי הממוקם בין אירופה, אסיה ואפריקה, הוא אחד הים החשובים והמרתקים בעולם משמש כנתיב שיט עתיק, ושימש כמרכז לסחר ותרבות במשך אלפי שנים וידוע בחופיו היפים, באקלימו הנוח ובהיסטוריה העשירה שלו שמשכה ומושכת עד היום מבקרים רבים לאורך החופים הממכרים המשלבות את אפריקה, אסיה ואירופה.
השבוע כאמור יוכלו תושבי הערים השוכנות לצד חופי הים התיכון לחזות במראה מהרהיב של נחילי מדוזות שצפויות להציף את הים בסמוך לחוף, וכמובן יש במקביל לנקוט במשנה זהירות ולהזהר ממגע עם המדוזות.
רוחצים רבים כבר מדווחים על צריבות ועל מפגשים עם מדוזות מסוגים שונים, ביניהן המדוזה הלבנה החוטית הנודדת, המדוזה החומה פעמונית נקודה והמדוזה הכחולה כחולת שוליים.
10 מיני מדוזות בישראל – רובן פולשות
ד״ר אורי פריד, אקולוגית ימית ברשות הטבע והגנים, מסבירה כי: ״מדוזות הן בעלי חיים חסרי חוליות השייכות למערכת הצורבים שכוללת גם אלמוגים ושושנות ים. בישראל מוכרות כ- 10 מיני מדוזות, רובן פולשות. המין הנפוץ ביותר הוא החוטית הנודדת היא המדוזה הצורבת בה אנו נתקלים לרוב בחופי הרחצה בחודשי הקיץ.
אך ניתן לעיתים להבחין גם במינים נוספים הנסחפים יחד איתה. למשל המין כחולת שוליים חלקה היא מין מקומי של מדוזה שהייתה בעבר נפוצה יותר בחופינו. מדוזה יפייפה עם שוליים כחולים בולטים שצריבתה אינה כואבת כמו של החוטית.
עוד מוסיפה ד"ר פריד: "ניתן להבחין גם בעוד מינים פולשים של מדוזות יפיפיות שצריבתן אינה כואבת כשל החוטית, כמו פעמונית נקודה או פרחונית סגולה. המדוזות מאוד מושפעות משינויי אקלים והתחממות המים. בשנים האחרונים קשה לתזמן בדיוק מתי יגעו הנחילים לחוף.
אחרי שנים שלא ראו הרבה מדוזות בקיץ – כעת הן חוזרות
היו גם שנים שלא ראינו ככ הרבה מדוזות בקיץ אלא דווקא בחורף. באתר מדוזות בע"מ יש הרבה מידע על המדוזות השונות ועל מיני צורבים נוספים. אם נתקלתם במדוזות ניתן ואף מומלץ לדווח באתר מדוזות בע"מ על התצפית. הדיווח עוזר לחוקרים למפות ולתזמן את הגעתן של המדוזות לאורך חופי ישראל ולשפר את הידע שלנו עליהן.
על פי האתר של מדוזות בע"מ ניתן לראות את הנחילים מתקרבים אלינו וכי בשבוע הקרוב נראה הרבה מדוזות בחופים ונרגיש את צריבתן". ד"ר פריד מסכמת בהמלצה: "המדוזות הרבה יותר יפות במים, לאמיצים שבינינו מומלץ להיכנס ולשנקל באזור החוף ולחפש את המינים השונים, במרחק ביטחון כמובן.״
המדוזות הן חלק בלתי נפרד מהמערכת האקולוגית הימית, ומהוות מקור מזון חשוב עבור ציפורים, דגים ויצורים ימיים אחרים. עם זאת, חשוב לזכור כי מגע במדוזות עלול לגרום לצריבות כואבות.
מומלץ לנקוט באמצעי זהירות בעת רחצה בים בימים הקרובים, הנה כמה המלצות:
הימנעו ממגע במדוזות: שימו לב לנוכחותן של מדוזות בים, והימנעו ממגע בהן, לבשו בגדי ים ארוכים: בגדי ים ארוכים יכולים לסייע בהגנה על עורכם מפני צריבות מדוזות.
השתמשו בקרם הגנה: קרם הגנה יכול להפחית את עוצמת הצריבות במקרה של מגע במדוזה, פנו לטיפול רפואי במקרה של צריבה: במידה ונגעתם במדוזה וחוויתם צריבה, פנו לטיפול רפואי ראשוני.
אותו דבר רק שווה לכם יותר? קבלו: iDigital משיקה את חבילת ה-Mac המשתלמת ביותר בישראל – כיף
*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.