נשים כורעות ללדת בבטחה גם בזמן מלחמה עוד לפני שהספיקו להגיע לחדר לידה
שיתוף פעולה בין ארגון המיילדות בישראל למד"א בפרויקט "פותחות ציר – מיילדות למען יולדות"
בשנת 2023 פונו לבית החולים 16,283 נשים הרות בישראל. מתוך המספר הזה, 1,062 ילדו בסיוע צוותי מגן דוד אדום (מד"א) בביתן או בדרכן לבית החולים. לידה מחוץ לכותלי בית הרפואה נושאת סיכונים רבים, ובמקרה של סיבוכים, יש להביא את היולדת בהקדם האפשרי לבית הרפואה לצורך טיפול.
על רקע נתונים אלו, ארגון המיילדות בישראל ומד"א יצאו לדרך עם פרויקט חדש שמטרתו לסייע לנשים הכורעות ללדת. הפרויקט, שנקרא "פותחות ציר", נועד לסייע לנשים בהריון במיוחד באזורים בהם הגישה לבית החולים מוגבלת בעקבות מצב מלחמה. הפרויקט יתחיל בצפון הארץ בעקבות המלחמה, ובמסגרתו יימפו ארגון המיילדות ומד"א את כלל יישובי הצפון בהם ישנן נשים הרות, מהגולן ועד נהריה.
פרויקט "פותחות ציר" – מהלך ושיתוף פעולה
הפרויקט מבוסס על חיבור בין מיילדות למקום מגוריהן של נשים בהריון, כך שתהיה מיילדת כוננית שתוזנק על ידי מד"א במקרה של לידה בשגרה ובחירום. מאז ה-7 באוקטובר ועד ל-7 ביולי 2024, צוותי מד"א פינו 359 יולדות מהגליל המערבי, הגליל העליון ומהגולן לבתי החולים.
במסגרת שיתוף הפעולה, מד"א צייד מיילדות בציוד הנדרש לקבלת לידה בטוחה מחוץ לכותלי בית החולים ובטיפול במצבי חירום בילוד ובאמו. פרטיהם של המיילדות הוטמעו במערכות השליטה והבקרה של מד"א, כך שבעת חירום המערכת תזניק אותן באופן אוטומטי.
הדרכות וציוד
במסגרת שיתוף הפעולה, נערכו שני מפגשים מרוכזים בהם התקיימה הדרכה וחולק ציוד ל-37 מיילדות מאזור רמת הגולן ומטה אשר. במפגשים אלו קיבלו המיילדות הדרכה על אופן השימוש בציוד ועל אופן הזנקתן לאירועי חירום רפואיים בתחום המיילדות.
דברי המובילים את הפרויקט
יפעת רובננקו, יו"ר ארגון המיילדות בישראל, מסבירה: "הייעוד של מקצוע המיילדת הוא להיות לצד הנשים בשגרה וגם בחירום. פרויקט "פותחות ציר" יאפשר היכרות מוקדמת כבר מההריון, בין הנשים ההרות תושבות הצפון שחיות בצל המלחמה לבין מיילדות האזור. ההיכרות המוקדמת בין המיילדת ליולדת, תאפשר טיפול מקצועי והוליסטי ע"י מיילדת, גם במצב שבו הלידה מתפתחת בבית ויש קושי להגיע למרכז רפואי. אני מברכת על שיתוף הפעולה עם מד"א שבזכותו, מיילדות הצפון הצטרפו למערך מתנדבות מד"א, ובכל אירוע של לידה או בעיה גניקולוגית שמתרחשת מחוץ לכותלי בית החולים, יהיו המיילדות הכתובת הראשונה לסיוע".
מנהל מחלקת תגובה מיידית במד"א, יוסי חלבי, האחראי על הפרויקט, מציין: "יש חשיבות רבה בקיצור זמני התגובה למגוון מצבי החירום הרפואיים בקהילה. אנחנו שמחים לשתף פעולה עם ארגון המיילדות הישראלי בפרויקט מיוחד להענקת מענה רפואי ליולדות במצבים בהם מסיבה כלשהי, כמו מצב חירום ביטחוני ואסונות טבע, קיימת קושי בנגישות האמבולנס להגיע אליהן או לא ניתן לפנותן לבית החולים."
סמנכ"ל רפואה במד"א, ד"ר רפאל סטרוגו, מוסיף: "לידה שמסתבכת יכולה להסתיים באופן טרגי גם ליולדת וגם לילוד, במיוחד כשמדובר בלידה מחוץ לכותלי בית החולים. כמו בכל אירוע ברפואה דחופה, כשיש בזירת האירוע מטפל מיומן, ובמקרה הזה מיילדת מנוסה, האירוע מתנהל בצורה טובה הרבה יותר וזה מה שעומד בבסיס הפרויקט. שיתוף הפעולה עם ארגון המיילדות בישראל יאפשר ליולדות להיערך מראש ולהיות בקשר עם מיילדות מנוסות שיגיעו יחד עם צוותי מד"א ואף לפניהם ביישובים מרוחקים, בכדי שהמענה ללידות לא מתוכננות יהיה הטוב ביותר."
הרחבת הפרויקט
מנכ"ל מד"א, אלי בין, מסכם: "מגן דוד אדום, ארגון ההצלה הלאומי של מדינת ישראל, פועל בכל עת על מנת להיות ערוכים לתת מענה רפואי מיטבי לתושבי ישראל בכל מצב. כחלק מלקחי ה-7 באוקטובר והערכות למלחמה בצפון, הקמנו פרויקטים בתוך הקהילה שיסייעו להגיע לכל מי שזקוק בעת חירום. אחד מהפרויקטים הוא פרויקט 'מגן', שבמסגרתו אזרחים בעלי הכשרה רפואית, ואפילו בסיסית, נרתמים להיות חלק מארגון ההצלה הלאומי ויוקפצו בעת הצורך להעניק סיוע רפואי בסביבתם. היום אני שמח להודיע שיחד עם ארגון המיילדות הקמנו את פרויקט 'פותחות ציר', שמתחיל בצפון הארץ ובמקומות המאוימים כמו רמת הגולן ויישובי הגליל המערבי, שבהם יום יום יש ירי טילים. אנחנו במד"א ממשיכים לעשות הכל בכדי שנהיה ערוכים לכל תרחיש. המיילדות יהוו מכפיל כוח ויוכלו לתת מענה רפואי מקצועי עד להגעת צוות מד"א. אין לי ספק כי היוזמה המשותפת של ארגון המיילדות עם מד"א תסייע להביא חיים חדשים לעולם בבטחה ואף צפויה להציל חיי ילודים ויולדות."
סיכום
פרויקט "פותחות ציר" מבטיח סיוע רפואי חיוני לנשים הכורעות ללדת במצבי חירום, במיוחד באזורים בהם הגישה לבית החולים מוגבלת. שיתוף הפעולה בין ארגון המיילדות הישראלי ומד"א מציג פתרון ייחודי ומתקדם ללידות מחוץ לכותלי בית החולים, תוך מתן מענה מהיר ומקצועי על ידי מיילדות מיומנות, שמצוידות בכל הציוד הנדרש. המיילדות והמערכת של מד"א יפעלו יחד כדי להבטיח שכל יולדת תקבל את הטיפול המיטבי, גם במצבים המורכבים והמסובכים ביותר.
*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.