היתושים מתרבים: האם ההתחממות הגלובלית מאיצה את קדחת הנילוס?

לכידת יתושים נגועים קדחת נילוס באזור אור יהודה. צילום_ המשרד להגנת הסביבה

יש קשר בין ההתחממות הגלובלית לקדחת הנילוס? העלייה בתחלואת קדחת הנילוס: מגמה מדאיגה

לכידת יתושים נגועים קדחת נילוס באזור אור יהודה. צילום_ המשרד להגנת הסביבה
לכידת יתושים נגועים קדחת נילוס. צילום: המשרד להגנת הסביבה

נתוני התחלואה במחלת קדחת הנילוס מורים על עלייה במספר החולים. אף על פי שאין מדובר בהתפרצות או בתחלואה חריגה, נתוני העלייה מרמזים על הקדמת התחלואה ביחס לשנים קודמות. מה עושים וכיצד נמנעים מפגעי היתושים – מחוללי המחלה?

 קמפיין חדש למניעת יתושים

בחודש יוני יצא משרד הבריאות בהודעה על מחלת קדחת הנילוס ופרסם נתונים על התחלואה בישראל, לפיהם מתחילת חודש מאי ועד אמצע יוני אובחנו 19 חולים, מתוכם 17 אושפזו בבתי חולים.

השבוע הצטרף המשרד להגנת הסביבה לקמפיין ההסברה, תחת הכותרת "הקיץ הזה מייבשים מים עומדים ואומרים ביי ביי ליתושים", על מנת להעלות את מודעות הציבור לדרכי התמודדות ומניעת מפגעי יתושים. הרעיון המשותף לכולם הוא שמיגור היתושים אפשרי אם נדאג לייבש כל מקום שיש בו מים עומדים ונמנע התפתחות של מזיקים בשטחים הציבוריים.

 מחלת קדחת הנילוס: מהי וכיצד מתמודדים איתה?

קדחת הנילוס היא מחלה אינה מדבקת שמועברת על ידי יתושים. המחלה שהגיעה מאוגנדה והתפרצה לראשונה בישראל בשנת 1941, טופלה בעבר והיה נראה שמוגרה לגמרי אך לצערנו יש עדיין מקרים של חולים שצצים מדי שנה.

למחלה אין חיסון או טיפול, לכן חשוב להיות מודעים אליה וללמוד כיצד להתגונן מפניה. המחלה מועברת באמצעות עקיצת יתוש וזמן דגירת המחלה הוא בין שלושה ל-15 ימים. תסמיני המחלה כוללים חום גבוה, כאבי ראש, תחושה כללית רעה, בחילות, כאבי בטן, דלקת לחמית העין, שלשולים, פריחה בעור והתנפחות בלוטות הלימפה.

קשישים ומדוכאי מערכת חיסון חשופים יותר מאחרים ועלולים לפתח תסמינים חמורים יותר כמו כאבי ראש חזקים מאוד, חום גבוה מאוד, נוקשות בצוואר, בלבול, חולשת שרירים, הכרה מעורפלת וכאבים תחת אור חזק. אלו עלולים לסבול מדלקת קרום המוח, דלקת המוח או דלקת חוט השדרה.

 ההתחממות הגלובלית ותחלואת קדחת הנילוס

חוקרים טוענים שיש קשר בין מזג האוויר וההתחממות הגלובלית לבין עלייה בשיעורי התחלואה במחלה. דווקא החום המעיק הפוקד אותנו לאחרונה יכול להיות גורם מאיץ לתחלואה, ולמרות שמדובר במחלה קלה יחסית מומלץ לפעול למיגור היתושים ע"י הקפדה על ההנחיות הבאות: בדקו את חצרות הבית. רוקנו ויבשו כל כלי המכיל מים: כדי נוי, עציצים, תחתיות לעציצים ואדניות, כלי מים של כלבים וחתולים, דליים, צמיגים, מרזבים סתומים, עלים לצמחים אוגרי מים, צינורות ניקוז בגינות ועוד.

בדקו שאין הצטברות מים בגגות שטוחים ובמרתפים. מנעו יצירת שלוליות ממזגנים וברזים דולפים, וודאו שאין דליפות ביוב ושכל פתחי המערכת אטומים היטב, בבריכות נוי השתמשו בדגים טורפי זחלי יתושים. בבריכות שחייה שאינן בשימוש רוקנו את המים או הדבירו בחומר מאושר.

דרכים להגן מפני עקיצות יתושים

במקביל, מומלץ להתגונן מפני עקיצות יתושים ע"י התקנת רשתות על פתחי חלונות והפעלת מאווררים. שימוש במכשירים דוחי / קוטלי יתושים כמו מנורות סגולות, סלילי בעירה ומכשירים חשמליים לפיזור תרסיסים דוחי יתושים. מרחו על חלקי הגוף החשופים תכשירים מאושרים דוחי יתושים ורססו בתכשירי הדברה מאושרים על משטחי מנוחה וסביב חלונות ודלתות.

הקיץ הזה מייבשים מים עומדים ואומרים ביי ביי ליתושים. הקפדה על הנחיות משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה תסייע לנו לשמור על בריאותנו ולהימנע מתחלואה במחלת קדחת הנילוס.

רשות המסים: החל מהיום מענק פיצוי עד 15460 ש"ח לחודש לזכאים – כיף

 

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן