כיצד מערכת הבריאות שומרת על איכות הטיפול גם בזמני משבר?

משרד הבריאות מפרסם את דוח מדדי איכות לשנת 2023

משרד הבריאות חושף את דוח המדדים לאיכות הטיפול במערכת הבריאות לשנת 2023 במסגרת הכנס השנתי ה-12 לאיכות ובטיחות הטיפול. התוכנית הלאומית למדדי איכות, הפועלת כ-11 שנים, ממשיכה להתקדם ולשמור על רמה גבוהה של טיפול, גם בתקופות מאתגרות כמו תקופת הקורונה והמלחמה.

התוכנית הלאומית למדדי איכות

התחלת התוכנית בשנת 2013 כללה חמישה מדדי איכות בלבד בבתי החולים הכלליים, וכבר אז נצפה שיפור משמעותי באיכות הטיפול בעקבות המדידה והפרסום. כיום התוכנית מקיפה תחומים רבים במערכת הבריאות, כולל טיפת חלב, פרה-הוספיטל, בתי חולים כלליים, גריאטריים, שיקומיים ובתי חולים לבריאות הנפש. בנוסף, משרד הבריאות עובד על שילוב תחום בטיחות הטיפול בתוכנית.

התוכנית פועלת בשיתוף פעולה מלא עם המועצות הלאומיות, האיגודים המדעיים של ההסתדרות הרפואית בישראל ועם ארגון ה-OECD בבחירת המדדים, קביעת המתודולוגיה וניתוח הממצאים.

תרבות מדידת האיכות ושיפור האיכות בעקבות המדידה, ניכרת על פני המנעד הרחב של הרצף הטיפולי במעגלי החיים ותחומי העשייה של מערכת הבריאות בישראל. יחד עם זאת, התוכנית דינמית ומשתנה, מדדים שהוטמעו מוקפאים ומפורסמים ברמה לאומית בלבד, ותחתיהם נכנסים מדדים חדשים בשיתוף פעולה עם האיגודים המקצועיים והמועצות הלאומיות הרלוונטיות.

תוצאות מדדים חדשים

בשנת 2023, התכנית מנתה 82 מדדי איכות בחמש מסגרות טיפול שונות, כלומר, נכנסו שמונה מדדים חדשים, בשני תחומים שונים, בתחום בתי חולים כלליים וגריאטריה. כבכל שנה, כאשר מתווספים מדדים, הנתונים יפורסמו בשנה שלאחריה.

המדדים החדשים בתחום בתי חולים כלליים הם: מתן טיפול אנטיביוטי מניעתי נאות סביב ניתוח החלפת מפרק ברך או ירך, זמן חציוני מעת קבלה למלר"ד ועד למתן טיפול אנטיביוטי למטופל עם אבחנה של אלח דם, שיעור לידות יחיד בהפריה חוץ גופית, שיעור היילודים שניזונו מהנקה בלבד במהלך האשפוז לאחר לידה ואפיון מולקולרי של סרטן ריאה גרורתי (מסוג NSCLC) תוך חודשיים מתאריך קבלה למכון או מתאריך אבחון מחלה גרורתית – המאוחר מביניהם. בשנת 2023 נגרע מדד משך הגבלה ו/או בידוד בבתי חולים פסיכיאטרים. על פי נתוני משרד הבריאות, הירידה המשמעותית במספר ההגבלות והבידודים שחלה בשנים האחרונות נשמרה. בשנה האחרונה נעשתה עבודת מטה בנוגע לנתון זה, שתוצאותיו יפורסמו עד סוף השנה.

השנה, מתפרסמות לראשונה תוצאות מדד בתחום האונקולוגיה, הבוחן מתן טיפול כימותרפי משלים למטופלים עם אבחנת סרטן המעי הגס. מדדים נוספים שתוצאותיהם מתפרסמים השנה לראשונה הם מדד ייעוץ רופא כלי דם טרם ביצוע ניתוח לקטיעה בכף רגל סוכרתית ובדיקת רמת ויטמין D למטופלים שעברו ניתוח שבר צוואר ירך. בנוסף, שני מדדים שמתפרסמים לאחר עדכון הם מדד מתן הנחיות ממוקדן בטלפון לביצוע החייאה בעת חשד לדום לב ומדד מתן טיפול טרומבוליטי תוך-ורידי (IV rt-PA) ו/או ביצוע צנתור מוחי בחולים עבורם מתקיימת התוויה לכך. כמו כן, השנה, מעבר לביצוע הדרכה להחייאה, מתפרסמים נתוני ההחייאות שבוצעו בפועל.

התכנית הלאומית למדדי איכות כוללת מדדים רבים ומגוונים מתחומים ושדות קליניים שונים, הגדרת ציון מסכם אחד למוסדות לא הביאה לידי ביטוי את כלל המדדים ואת מידת השונות ביניהם. על כן, השנה, בסיכום שנת המדידה לא יוצג ציון מסכם למוסדות הרפואה ( 'טבלת הליגה'). תחת זו תובא בסיכום הדו"ח טבלת מרכזת של כלל המדדים. באופן זה יונגשו לציבור ולמנהלים, כלל נתוני האיכות באופן השוואתי.

דינמיות ושקיפות

התוכנית הלאומית למדדי איכות ובטיחות ממשיכה בפעילות בתקופת המלחמה תוך התחשבות באילוצים של המוסדות הרפואיים. חשוב לציין כי לא נצפה שינוי מהותי בשיעורי העמידה הלאומיים של מדדי האיכות במהלך הרבעון ה-4 של 2023. הדבר מצביע על חוסנה של מערכת הבריאות ועל רמת איכות טיפול גבוהה המוטמעת היטב ועל כן נשמרת גם בתקופות קיצון עימן מתמודדת מערכת הבריאות (מגפת קורונה בעבר או מלחמה).

השנה נכנסו לתהליך המדידה שבעה מדדים חדשים, בשלושה תחומים שונים, בתחום בתי חולים כלליים, פרה- הוספיטל וטיפות חלב, אלו ישוקפו בדוח לשנת 2024. המדדים החדשים בתחום בתי חולם כלליים הם: ביצוע ניתוח לתיקון בקע מפשעתי כלוא (הרניה כלואה) תוך 6 שעות מהכניסה למלר"ד, שיעור ביצוע סיווג Clavien-Dindo למטופלים לאחר ניתוחים במחלקת כירורגיה כללית, מתן טיפול נאות לאנמיה על ידי אריתרופויטין אקסוגני למטופלי המודיאליזה וטיפול באינסולין למטופלים עם היפרגליקמיה משמעותית. בתחום הפרה- הוספיטל: הערכה סטנדרטית במקרים של חשד לאלח דם, ובתחום טיפות חלב: בדיקת רופא בטיפת חלב סביב גיל חודשיים ותשעה חודשים וביצוע בדיקת התפתחות בגיל 5 עד 6 שנים.

תגובות בכירי משרד הבריאות

שר הבריאות, אוריאל בוסו: "בשנה האחרונה זכינו להיווכח ברמתה הגבוהה של מערכת הבריאות הציבורית בישראל. האופן בו צלחה המערכת את אירועי השבעה באוקטובר ואת אירועי המלחמה הקשים וההערכה העולמית לה היא זוכה – הוכיחו עד כמה השאיפה של משרד הבריאות למצוינות והישגיות מניבה פירות. רמה זו נובעת בראש ובראשונה מהיכולת של מערכת הבריאות לבקר את עצמה, להציב יעדים של מדדי איכות ולאתגר את נותני השירות והמוסדות הרפואיים. ככל שנפיק לקחים, נסיק את המסקנות הנדרשות ונשלב אותן בתוכניות העבודה – כך נוכל להמשיך ולחזק את המערכת כולה, ולשפר את הטיפול במטופלים ואת תחושת הביטחון שלהם".

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: "החתירה למצוינות באיכות ובטיחות בבריאות היא מסע מתמשך, שלהצלחתו דרוש המשך שיתוף פעולה, הירתמות, חדשנות ומחויבות ללמוד מהניסיון המשותף של המוסדות המשתתפים ושל התוכנית הלאומית. על ידי מתן משקל לקול המטופל, ניתן יהיה ללמוד על ההשפעה של התערבויות וטיפולים על תוצאות הטיפול ועל רווחת המטופל מנקודת ראותו. בנוסף, החלטנו השנה להתחיל לבצע שינוי בתהליך המדידה כך שהנתונים יונגשו באופן השוואתי וזאת על מנת להביא לשיפור בתוצאות המדדים פר מדד.״

״השנה, מערכת הבריאות התגייסה כולה לטיפול בנפגעי המלחמה, הן בפצועים בגוף והן בנפש. ראינו כי על אף הקושי והעומס הרבים, הצליחו הצוותים הרפואיים לעמוד בכל המדדים באופן דומה לזה שהיה בשנה לפני כן. זו עוד דוגמא לנחישות ולאיתנותה של המערכת כולה".

נערך בOpenAI

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן