פריצת דרך בחקר המיקרוביום: קשר חדש בין חיידקי המעי לסוכרת סוג 2
מחקר בינלאומי רחב היקף בהשתתפות אוניברסיטת בן-גוריון בנגב חושף חתימות מיקרוביאליות ייחודיות במעי של חולי סוכרת סוג 2. הממצאים החדשים, שפורסמו בכתב העת היוקרתי Nature Medicine, מצביעים על קשרים מובהקים בין מיקרואורגניזמים במעי לבין התפתחות סוכרת סוג 2, ומספקים את התמונה המפורטת ביותר עד כה של תפקיד המיקרוביום במעי במחלה זו.
המחקר והשלכותיו
צוות המחקר הבינלאומי, בראשות פרופ' דונג ד. וואנג מאוניברסיטת הרווארד ובית החולים בריגהם לנשים, כלל מערך רחב של קבוצות מחקר מארצות הברית, אירופה, סין וישראל. במחקר השתתפו 8,117 אנשים, ובו נמצאו מינים, זנים ותפקודים ספציפיים של חיידקים במעי הקשורים לסוכרת סוג 2. בין הממצאים, זוהו 19 מיני חיידקים בעלי קשר ישיר למחלה, כאשר חמישה מהם נמצאו קשורים אך ורק לסוכרת סוג 2, ו-14 נוספים קשורים גם לטרום-סוכרת.
כך למשל, המינים Clostridium citroniae, Ruminococcus gnavus ו-Streptococcus mutans זוהו לראשונה כמקושרים לסוכרת סוג 2 בלבד. בנוסף, זנים נוספים כגון Coprococcus eutactus ו-Turicibacter sanguinis זוהו כקשורים הן לסוכרת סוג 2 והן לטרום-סוכרת.
השפעת המחקר על הטיפול והאבחון
ממצאי המחקר מספקים נתונים חדשים על מסלולים מטבוליים במעי הקשורים למטבוליזם של גלוקוז, סינתזה של ליפופוליסכרידים וייצור חומצות אמינו מסועפות, המוגברים בצורה משמעותית אצל חולי סוכרת סוג 2. המחקר הדגים שהבדלים ברמת הזן בתוך מינים של חיידקים מסוימים עשויים להסביר את השונות בסיכון לסוכרת בין יחידים, כאשר זנים מסוימים נושאים גנים אלימים יותר, עם עמידות לאנטיביוטיקה והתאמה לסטרס חמצוני.
פרופ' איריס שי מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, אשר הובילה את הצוות הישראלי במחקר, יחד עם ד"ר אהוד רינות, הסבירה: "מחקר חדשני זה מספק תמונה ברורה יותר על תפקיד המיקרוביום במעי בהתפתחות סוכרת סוג 2, ומציע יעדים מיקרוביאליים חדשים לפיתוח מנגנונים מניעתיים וטיפוליים למחלה".
תמיכה בינלאומית
המחקר נתמך על ידי גופים רבים, ביניהם משרד הבריאות האמריקאי, המכונים הלאומיים לבריאות (NIH), איגוד הלב האמריקאי, קרן המחקר הגרמנית Deutsche Forschungsgemeinschaft, והמכון הלאומי האמריקאי לסוכרת ומחלות עיכול וכליות.
מחקר זה מהווה פריצת דרך משמעותית בחקר המיקרוביום ותפקידו בהתפתחות סוכרת סוג 2, ופותח את הדלת לפיתוח כלים אבחוניים וטיפולים חדשים וממוקדים יותר למניעה ולטיפול במחלה.
מעסיקים עובדים מהפריפריה? מענק עצום מחכה לכם
*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.