מחקר חדש: מעשני קנאביס שמבצעים ניתוחים פלסטיים נמצאים בסיכון מוגבר לסיבוכים
מחקר אמריקאי חדש שפורסם בכתב העת הבינלאומי לכירורגיה פלסטית ומשחזרת, חושף ממצא מפתיע ומדאיג: למעשני קנאביס שפונים לניתוחים פלסטיים יש רמות גבוהות מהרגיל של ניקוטין בדם, דבר העלול להוביל לסיבוכים חמורים במהלך ולאחר הניתוח. הממצאים מרמזים על כך שגם מטופלים שאינם מעשנים סיגריות טבק, אך משתמשים בקנאביס, עשויים להיות חשופים לניקוטין מבלי לדעת זאת, מה שמגביר את הסיכון שלהם לסיבוכים רפואיים.
המחקר והנתונים
המחקר, שהיה הראשון מסוגו, נערך בארצות הברית והקיף 135 מטופלים שהיו מיועדים לעבור ניתוחים פלסטיים. המטופלים סווגו על פי השימוש המדווח שלהם בניקוטין וקנאביס: 50% מהם הוגדרו כלא משתמשים כלל, והשאר התחלקו למשתמשי ניקוטין, משתמשי קנאביס ומשתמשים בשניהם. בדיקות רפואיות שנערכו לפני הניתוחים חשפו רמות גבוהות של ניקוטין בשתן אצל מעשני קנאביס, גם בקרב אלו שדיווחו כי אינם משתמשים במוצרי ניקוטין.
החוקרים הסבירו כי מדובר בתופעה מדאיגה במיוחד, שכן הממצאים מצביעים על כך שחלק מהמטופלים צרכו ניקוטין בלי ידיעתם, דרך מוצרי קנאביס בהם שולב ניקוטין, או שבחרו לא לדווח את המידע הרפואי המלא לרופאיהם. חשיפה זו לניקוטין, במיוחד כשהיא מוסתרת או לא מדווחת, מגבירה את הסיכון לסיבוכים חמורים במהלך ניתוחים בהרדמה מלאה, כגון פגיעה בתפקודי הריאה, סיכון להתפתחות קרישי דם, תסחיף ריאתי ושבץ מוחי.
עישון קנאביס וחשיפה לניקוטין
על פי המחקר, למעשני קנאביס יש סיכוי גבוה להיחשף לניקוטין, במיוחד אם הם משתמשים במוצרי קנאביס מעורבים שמכילים את החומר המזיק. חוקרי המחקר מציינים כי עישון קנאביס, כמו עישון טבק, חושף את המשתמשים לחומרים מסרטנים ומגרים נוספים שמצויים גם בסיגריות רגילות, כאשר אלה פוגעים בתפקוד התקין של הגוף ומפחיתים את יכולת ההתאוששות והריפוי לאחר הניתוח.
המחקר הדגיש כי עישון באופן כללי – בין אם מדובר בטבק או קנאביס – פוגע באספקת הדם לעור ולרקמות הגוף העמוקות יותר, דבר המאט את תהליך ההחלמה לאחר ניתוחים פלסטיים ומגביר את הסיכון לפתיחת תפרים, זיהומים, וריפוי איטי של צלקות. החוקרים מדגישים כי ניקוטין הוא חומר אשר מעכב את היכולת של הגוף להחלים, שכן הוא מצמצם את זרימת הדם לאזורי הניתוח, מה שיכול להוביל לסיבוכים חמורים, כולל פגיעה ברקמות וקשיים בהחלמה.
תגובת המומחים בישראל
ד"ר מאיר כהן, יו"ר ארגון המנתחים הפלסטים אסתטיים בישראל, התייחס למחקר החדש ואמר כי מדובר בממצא דרמטי וחשוב במיוחד. "מדובר במחקר דרמטי עם ממצא חשוב מאוד, אנחנו ניישם מיידית את המסקנות כאן בארץ. בניתוחים פלסטיים בהרדמה מלאה, עלולים להיגרם סיבוכים כמו פגיעה בתפקודי הריאה וסיכון להתפתחות של קרישי דם, תסחיף ריאתי או שבץ מוחי וכן פגיעה בתהליך ההחלמה והריפוי של אזור הניתוח. חשוב להבין שכל ניתוח פלסטי טומן בחובו סיכונים אפשריים. לא פעם אנחנו נתקלים במטופלים שאינם אומרים את האמת לרופא המטפל ואחר כך באים בטענות כשיש סיבוכים. לכן, על מנת למנוע מראש חלק מהסיבוכים חיוני להפסיק לצרוך ניקוטין כמה שבועות לפני ניתוח בהרדמה מלאה ולתת תמיד דיווח אמיתי לרופא. לאנשים שמתקשים מאוד להפסיק לעשן, למרות כל ההמלצות שלנו, קיימת האפשרות של ניתוח בהרדמה מקומית, אך כמובן שתמיד עדיף להפסיק".
הסכנות שבניקוטין ותחליפים
עוד מציינים המומחים כי גם סיגריות אלקטרוניות מהוות סיכון. על אף שאין בהן תוצרי בעירה כמו בסיגריות רגילות, הן מכילות ניקוטין ולעיתים אף במינונים גבוהים יותר. הניקוטין שבסיגריות אלקטרוניות משפיע בצורה דומה על הגוף, מעכב את זרימת הדם ומפחית את יכולת הגוף להחלים מניתוחים. לכן, גם שימוש בסיגריות אלקטרוניות לקראת ניתוח עלול להוביל לסיבוכים חמורים.
החוקרים בארצות הברית מציינים כי עם העלייה בשימוש בקנאביס בעקבות לגליזציה בחלק ממדינות ארצות הברית, המודעות להשפעות הבריאותיות של עישון קנאביס, במיוחד בתחום הניתוחים הפלסטיים, נותרה מוגבלת. עישון קנאביס, בדומה לעישון טבק, חושף את המשתמשים לחומרים מסוכנים שעלולים לפגוע בבריאותם ובתוצאות הניתוחים.
המלצות מומחי הכירורגיה הפלסטית בישראל
ארגון המנתחים הפלסטיים האסתטיים בישראל ממליץ לכל מטופל שמתכנן ניתוח פלסטי בהרדמה מלאה להפסיק כל שימוש בניקוטין מבעוד מועד. ההמלצות כוללות פנייה למדריכים לגמילה מעישון של האגודה למלחמה בסרטן, השתתפות בסדנאות גמילה בקופות החולים, ושימוש במוקד הטלפוני הלאומי לגמילה מעישון של משרד הבריאות.
מומחים בתחום מדגישים כי דיווח מלא ואמיתי לרופא לפני הניתוח הוא קריטי להצלחתו ולמניעת סיבוכים אפשריים. על כל מטופל לוודא כי הוא נוקט בכל האמצעים הדרושים על מנת להפסיק את השימוש בניקוטין, בין אם מדובר בעישון קנאביס ובין אם בטבק, לפחות מספר שבועות לפני הניתוח.
ארגון המנתחים הפלסטיים האסתטיים בישראל
ארגון המנתחים הפלסטיים האסתטיים בישראל הוא הארגון הגדול ביותר בתחום הכירורגיה הפלסטית בארץ. הארגון נוסד בשנת 2009 ומאגד בתוכו מאות אנשי מקצוע העוסקים בתחומי הכירורגיה הפלסטית, הרפואה האסתטית, הקוסמטיקה, המיקרופיגמנטציה והמיקרונידלינג. מטרת הארגון היא לקדם שיתופי פעולה בתחומים אלו, לשפר את איכות ובטיחות הטיפולים ולהביא להתקדמות רפואית בתחום זה בישראל.
הארגון חבר באיגוד האירופאי לכירורגיה פלסטית אסתטית, הכולל 45 מדינות ברחבי אירופה והאיים הבריטיים, ומטרתו לקדם את התחום בארץ תוך שמירה על סטנדרטים בינלאומיים של איכות ובטיחות בטיפולים הפלסטיים.
50,000 ש"ח מענק: כך משרתי מילואים יכולים לזכות בקרקע בפריפריה
*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.