מקצוע רפואי חדש: הקלה משמעותית בעומס העבודה על הרוקחים
ועדת הבריאות של הכנסת דנה היום (ראשון) בתיקונים לקריאה שנייה ושלישית לחוק הסדרת מקצועות הבריאות, שמטרתם להקים מקצוע חדש: טכנאי בית מרקחת. מטרת המהלך היא להקל את העומס המוטל על הרוקחים ולאפשר להם להתמקד בעבודה מקצועית. בדיון הודגש כי כיום קיים מחסור בכ-1,000 רוקחים בישראל, והעומס על הרוקחים הקיימים גבוה מאוד.
יושב ראש הוועדה, ח"כ יוני משריקי (ש"ס), ציין כי הכשרת טכנאי בית מרקחת תסייע בשיפור השירות למטופלים, ותאפשר לרוקחים להתמקד בטיפול המקצועי ולא בניהול המשימות המנהליות והלוגיסטיות בבית המרקחת.
במסגרת הדיון עלו נושאים כמו הליך הכשרתם של הטכנאים, מאגר רישומם במשרד הבריאות, חלוקת האחריות בבתי המרקחת, וכן מגבלות ברכישת תרופות במכונות אוטומטיות. תפקידם של טכנאי בית המרקחת יתמקד בעבודה מנהלית ולוגיסטית, מה שיקל על הרוקחים ויאפשר להם להקדיש זמן רב יותר לעבודה מול מטופלים.
לדברי אלי מרום, סגן מנהל אגף הרוקחות במשרד הבריאות, הכנסת הטכנאים לבתי המרקחת תשפר את מעמד הרוקח ותשחרר אותו מעבודה טכנית ומנהלית. מירי טריינין, רוקחת מרכזית במחוז תל אביב, הדגישה כי עלייה בתוחלת החיים גורמת לצורך רב יותר בתרופות, מה שמגביר את העומס על הרוקחים ואת השחיקה. "הוספת טכנאים תאפשר לרוקחים להתמקד בטיפול במטופלים ותכניס טכנולוגיות חדשניות", אמרה טריינין.
פלורה קוך-דוידוביץ, חוקרת במרכז המידע והמחקר של הכנסת, הציגה השוואה למקצועות דומים בארצות הברית, קנדה, בריטניה וניו זילנד, שם טכנאי בתי המרקחת מורשים לבצע פעולות מורכבות יותר. במדינות אלו, טכנאים מורשים למדוד ולערבב תרופות מרשם, לבחור מוצרים רפואיים, ולבצע פעולות נוספות מעבר למה שמוצע בהצעת החוק הנוכחית בישראל.
ח"כ טטיאנה מזרסקי (יש עתיד) הדגישה את הצורך להבהיר למטופלים מי עומד מולם – רוקח, עוזר רוקח או טכנאי, והבהירה כי תרופות מרשם יינתנו אך ורק על ידי רוקחים מוסמכים.
גם יו"ר המועצה הלאומית לרוקחות, פרופ' אמנון הופמן, ואייל פלום, היועץ המשפטי של הסתדרות הרוקחים, הביעו תמיכה בתיקון החוק. יחד עם זאת, פלום הדגיש את הצורך בתקנים אחידים ברחבי הארץ ולא להותירם לשיקול דעת הרוקחים המחוזיים. פרופ' אייל שוורצברג, יו"ר ארגון הרוקחות, הדגיש את הצורך לשקול בזהירות את פתיחת "חדרי תרופות" בהתיישבות הכפרית.
עם זאת, לא כל המשתתפים בדיון הסכימו עם התיקון. שמריה הללי, יו"ר איגוד הרוקחים, הסתייג מרף ההשכלה הנמוך הנדרש לטכנאים – תעודת בגרות או 12 שנות לימוד בלבד, וטען כי הכשרת טכנאי אינה מספיקה לתפקיד הכולל פעולות רוקחיות טהורות כמו הרחפה ומזיגה של תכשירים. לדבריו, יש להטיל אחריות אך ורק על רוקחים ולא על טכנאים בעבודות אלו.
שרה גביש, רוקחת ראשית בקופת חולים מכבי, הוסיפה כי יש צורך באבחון תקופתי של המטופלים על ידי רוקחים, במטרה לזהות שינויים במצבם הבריאותי שעשויים להשפיע על התרופות הנדרשות להם.
50,000 ש"ח מענק: כך משרתי מילואים יכולים לזכות בקרקע בפריפריה
*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.