לקראת יום כיפור: מומחי שניידר חושפים את ההמלצות שיעזרו לכם ולילדים לעבור את היום הקדוש בבטיחות ובבריאות
מרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת הכללית יוצא בהמלצות לקראת יום כיפור: מומחי שניידר מייעצים כיצד נוכל לעבור את יום כיפור בשלום ובזהירות וכן כיצד לעבור את הצום.
ד"ר רון ברנט, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז שניידר, מזכיר כי ביום בכיפור, ילדים רבים יוצאים לרחובות כשהם רוכבים אופניים, סקטבורד, קורקינט ורולר-בליידס, ולכן קיימת סכנה גדולה להיפגעות. מידי שנה מספר הילדים הנפגעים ביום כיפור, הולך וגדל. בשנים האחרונות אף עלה מספר המקרים של היפגעות פיזית כתוצאה משימוש באופנים חשמליים.
ההמלצות המרכזיות להורים ולילדים:
- על מנת להימנע ככל האפשר מפגיעות, יש להקפיד על חבישת קסדה, מגני ברכיים ומרפקים בכל רכיבה על אופניים, קורקינט, סקטבורד ורולר-בליידס. את הקסדה יש להתאים לראשו של הילד. בנוסף, רצוי להימנע מרכיבה בלילה.
- במידה והילד נחבל וסובל מחתכים, יש לטפל בחתך על מנת להפסיק את הדימום ולמנוע זיהום והצטלקות. אם החתך שטחי, אינו מדמם, אינו מערב את הפנים או אברי המין ואין חשש לגוף זר באזור, ניתן להימנע מתפירה. יש ללחוץ על החתך עם תחבושת לעצירת הדימום, לרחוץ היטב במים ובסבון, למרוח משחה אנטי ספטית, כדוגמת פולידין, ולכסות בפד גאזה. בהמשך יש לבדוק מדי יום את החתך ולחפש סימני זיהום: אודם, נפיחות או הפרשה, במידה ומופיע, יש לפנות לטיפול רפואי.
- יש לפנות מיידית לעזרה רפואית אם החתך גדול, עמוק וממשיך לדמם אחרי הפעלת לחץ במשך 10 דקות, או אם הוא מערב את אזור הפנים או אברי המין. גם חתכים שנגרמו מחפץ מזוהם, מחייבים פנייה לרופא. כמו כן, אין להוציא גוף זר מפצע – לעיתים הגוף הזר עצמו מונע דימום רב, יש לפנות במקרה זה לחדר המיון הקרוב.
המלצות תזונה לצום יום הכיפורים
דפנה זיו בוסאני, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה בשניידר, ממליצה כיצד לעבור את צום יום הכיפורים:
- מומלץ לאכול כ 3–5 ארוחות קטנות ביום הצום, מהבוקר ועד לארוחה המפסקת, כך שכל ארוחה תכיל פחמימות מורכבות כמו לחם, קרקרים, אורז ופסטה. מטרתן של פחמימות מורכבות אלו היא למלא את מאגר הפחמימות (גליקוגן) שהולך ומתדלדל בשעות הראשונות של הצום. במקביל לפחמימות, יש לשלב מנות חלבוניות כמו גבינה או יוגורט.
- חשוב לשתות מים במהלך היום שלפני צום יום כיפור, על מנת להרוות את הגוף בנוזלים. לא מומלץ לשתות שתיה מתוקה שהיא מרווה פחות ויכולה להגביר את תחושת הצמא. מומלץ להפחית בהדרגה בשתיית משקאות המכילים קפאין לקראת הצום. את ההפחתה כדאי להתחיל כשלושה ימים לפני הצום.
- על הארוחה המפסקת להיות ארוחה משביעה, אך לא כבדה יתר על המידה. אכילה מוגזמת בארוחה זו תכביד, תגרום לעייפות ולא תשפיע כלל על תחושת הרעב לקראת סוף הצום. לכן מוטב לאכול ארוחה רגילה, או מעט גדולה מהרגיל. מומלץ שהארוחה תכלול מרק ירקות או עוף או סלט בתוספת כפית שמן , מנת בשר, דג או חלבון מהצומח (קטניות או סויה), תוספת פחמימה (כמו אורז או אטריות) ירקות מבושלים וחיים.
- מומלץ להימנע מאכילת חטיפים או מזונות מלוחים יתר על המידה בערב יום הכיפורים. הורים שצמים, רצוי שיכינו לילדים את המזון במנות קטנות ונגישות כמו מוצרי חלב, לחם פרוס וכו' על מנת להקל על הגשת המזון ולמנוע התעסקות מרובה עם המזון במהלך יום הכיפורים.
שבירת הצום:
- במידה וילד או נער מחליט לצום, יש לתכנן את הארוחות כך שיהיו ארוחות קטנות מהבוקר ועד לתחילת הצום. לילדים ובני נוער הצמים במהלך יום כיפור ואינם חשים בטוב, מומלץ לשתות משקה ממותק ולהפסיק את הצום.
- את הצום מומלץ לשבור באכילת פרוסת לחם מרוחה בממרח מתוק או בפרוסת עוגה ושתיה חמה כמו תה ירוק בלגימות קטנות. עיכול מזון דורש מהגוף מאמץ ולכן יש לתת לו את הזמן להסתגל לתנאים החדשים ורק לאחר הארוחה הקטנה, מומלץ לאכול ארוחה נוספת בכמות גדולה יותר. בארוחת שבירת הצום מומלץ לאכול מנה חלבונית כמו עוף או דג ותוספת פחמימה כמו אורז או תפוחי אדמה. מומלץ לאכול לאט וללוות את האוכל בשתייה.
מרכז שניידר מזכיר להורים להיות קשובים לבריאות ילדיהם במהלך היום, להקפיד על תזונה נכונה ובטיחות בדרכים, כדי לעבור את יום הכיפורים בשלום.
*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.