יעקב כהן – סיפורו של פרקינסון בישראל
בצל פטירתו של השחקן יעקב כהן, מחלת הפרקינסון עולה שוב לכותרות בישראל, וכאבם של אלפי חולים ומשפחותיהם מקבל ביטוי נוסף. על רקע זה, ראיון עם פרופ' גלעד יהלום, יו"ר החברה להפרעות תנועה ופרקינסון באיגוד הישראלי לנוירולוגיה, מציע הצצה לעומק אל המחלה הניוונית שממשיכה להשפיע על חייהם של רבים.
פרקינסון – האויב השקט
מחלת הפרקינסון היא מחלה נוירולוגית קשה המאופיינת בהפרעות תנועה, רעידות, קישיון שרירים, תנועות איטיות ועוד. המחלה נגרמת כתוצאה מפגיעה בתאים במוח האחראים לייצור דופמין – חומר חיוני להעברת מסרים בין תאי מוח שונים. הפרעות בתהליך זה מובילות לתסמינים המונעים מהחולים לבצע פעולות יומיומיות באופן תקין, ולעיתים פוגעות ביכולת התפקוד הכוללת.
סטטיסטיקות עגומות – אלפי חולים מתווספים בכל שנה
בישראל חיים כ-30,000 חולי פרקינסון, ובכל שנה מצטרפים אליהם כ-2,500 חולים חדשים. הנתונים הללו מצביעים על היקף רחב של חולים הסובלים מהמחלה הניוונית, ולמרות שמדובר במחלה שכיחה יחסית בקרב אוכלוסייה מבוגרת, קיימת מחסור חמור במומחים. בארץ ישנם רק כ-30 רופאים נוירולוגים המומחים בפרקינסון והפרעות תנועה, מה שמקשה על נגישות לטיפול מתאים לכל החולים.
תסמיני המחלה – הרבה מעבר לרעד
רבים מכירים את הפרקינסון רק דרך הסימפטום המזוהה ביותר עמו – רעד בלתי נשלט, אך המחלה כוללת שורה ארוכה של תסמינים שאינם קשורים לתנועה. בין התסמינים הללו נמנים: הפרעות זכרון, בלבול, שינויים במצב הרוח, כאבים בגוף, עצירויות והפרעות בלחץ דם.
פרוגרסיביות המחלה וחוסר המענה הרפואי
מחלת הפרקינסון היא מחלה פרוגרסיבית שמתדרדרת בשלבים ומקצרת את תוחלת החיים של החולים בה. עם כל התקדמות, המחלה פוגעת בהדרגה באיכות החיים וביכולת התפקוד של החולים, דבר המשפיע על החולה ומשפחתו. למרבה הצער, על אף הקידמה הרפואית, עדיין אין תרופה מרפאת למחלת הפרקינסון. הטיפול המוצע כיום מתמקד בהעלאת רמת הדופמין במוח, דבר המסייע להקלת תסמיני המחלה, אך אינו מהווה פתרון מלא.
תקווה לעתיד – מחקרים ותרופות בתהליך פיתוח
התקדמות המחקר הרפואי בתחום הפרקינסון אינה עוצרת, וישנם פיתוחים חדשים במטרה להקל על הסובלים. תרופות נוספות ומתקדמות יותר נמצאות בשלבי פיתוח, והן נועדו לסייע בחיזוק המערכת הדופמינרגית או לעכב את תהליך ההידרדרות. עם זאת, החוקרים עומדים בפני אתגרים רבים, ונראה כי הדרך לתרופה שתביא לריפוי מלא היא עדיין רחוקה.
הדיווח המעניין בשעה האחרונה בטהרן טיימס ומפציצי ה B52 שהגיעו לאזור
*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.