סל הבריאות 2025: תרופות פורצות דרך וגילוי מוקדם של סרטן הריאות

פתיחת דיוני ועדת סל הבריאות 2025: המלצות האיגוד הישראלי לרפואת ריאות לשיפור הטיפולים והשירותים לחולים במחלות ריאה

היום – 4 בנובמבר, נפתחים דיוני ועדת סל הבריאות לשנת 2025, ולרגל האירוע הציג האיגוד הישראלי לרפואת ריאות את המלצותיו להוספת תרופות, טכנולוגיות ושירותי בריאות חדשים לסל. ההמלצות מתמקדות בטיפולים לחולי יתר לחץ דם ריאתי עורקי, חולי COPD, חולים הזקוקים לשיקום ריאתי, וכן תוכנית סקר לאיתור מוקדם של סרטן הריאה.

תרופה ביולוגית פורצת דרך ליתר לחץ דם ריאתי עורקי: סוטאטרספט

ההמלצה הראשונה של רופאי הריאה כוללת את התרופה הביולוגית סוטאטרספט (Sotatercept) לטיפול במחלת יתר לחץ דם ריאתי עורקי. מדובר בתרופה חדשנית המבוססת על מנגנון פעולה ייחודי לטיפול במחלה עצמה, ולא רק בתסמיניה, שאושרה על ידי ה-FDA השנה. סוטאטרספט פועלת להפחית את התרבות התאים בכלי הדם ולסייע באיזון מחודש של מערכת כלי הדם בריאה, ומיועדת לכ-100 חולים בישראל.

יל"ד ריאתי עורקי היא מחלה נדירה הפוגעת בעיקר בצעירים ונשים צעירות, המאופיינת בהיצרות עורקי הריאה והפרעות בתפקודי הלב, והיא נחשבת למחלה פרוגרסיבית עם אחוזי תמותה גבוהים.

טיפול חדשני לחולי COPD עם מרכיב דלקתי מסוג 2: דופלימאב

ההמלצה השנייה של האיגוד היא לתרופה הביולוגית דופלימאב (Dupilumab), שנמצאה כמתאימה לחולי COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית) עם מרכיב דלקתי מסוג 2. התרופה פועלת על נוגדן המעורב בתהליך הדלקתי ומסייעת לשיפור תסמיני המחלה. בישראל, כ-15-20% מחולי COPD הקשים מתאימים לטיפול זה, המיועד לכמה אלפי חולים. מחלת ה-COPD גורמת לקוצר נשימה, ירידה ביכולת המאמץ ותלקחויות חוזרות, ונחשבת לסיבת המוות השלישית בעולם.

הרחבת שיקום ריאות לחולי COPD

האיגוד לרפואת ריאות ממליץ על הרחבת שיקום ריאות לחולי COPD, עקב השפעתה החיובית של תוכנית שיקום ריאתי על הכושר הגופני, המצב הבריאותי והתפקוד החברתי של החולים. למרות חשיבותו, שירות השיקום ניתן באופן חלקי בלבד, בעיקר בפריפריה, ומאמץ נדרש מצד קופות החולים להנגישו לכלל החולים.

חיסון נגד נגיף ה-RSV לאוכלוסיות בסיכון

האיגוד ממליץ על חיסון נגד נגיף ה-RSV עבור מבוגרים וחולים במחלות ריאה כרוניות, כגון אסתמה ו-COPD. נגיף זה, המופיע בעונת השפעת, מהווה סיכון לאוכלוסיות בסיכון, ומהווה מקור לתחלואה נשימתית קשה ואשפוזים רבים.

קריאה לסקירה מוקדמת של סרטן הריאה

לצד ההמלצות לטיפולים ספציפיים, האיגוד לרפואת ריאות מצטרף לקריאה של משרד הבריאות וגורמים נוספים להפעלת תוכנית לסקירה מוקדמת של סרטן הריאות באמצעות CT בקרינה נמוכה. מחקרים מראים כי סקירה מוקדמת תורמת לאבחון בשלבים מוקדמים יותר של המחלה ולצמצום שיעורי התמותה, ומשפרת את סיכויי ההחלמה של הנבדקים.

פרופ' צבי פרידלנדר, יו"ר האיגוד, מסר: "אנחנו מנהלים מאבק בשנתיים האחרונות מול הקופות, למיצוי זכות החולים לשיקום ריאות, כפי שנקבע במסגרת הסל בשנים קודמות (עבור אינדיקציות שונות של מחלות ריאה). הסיבה למאבק היא זמינות נמוכה של השירות הרפואי החשוב הזה, בעיקר בצפון המדינה ובדרום, ומוטיבציה נמוכה מצד הקופות להפנות את מבוטחיהן לשיקום ריאות".

פרופ' צבי פרידלנדר מוסיף: "מעבר להמלצות הישירות המפורטות, האיגוד מצטרף לקריאה של משרד הבריאות ומספר איגודי רופאים, להפעיל תוכנית לסקירה מוקדמת של סרטן הריאות, בעזרת CT בקרינה נמוכה למעשנים בסיכון".

לדבריו: "סרטן הריאה, בעולם המערבי ובארץ, הוא גורם התמותה מספר אחד מבין מחלות הסרטן. רוב חולי סרטן הריאה מאובחנים כיום עם מחלה מפושטת – גרורתית, ועלות הבירור והטיפול בהם, בעידן של התרופות מכוונות המטרה, והרפואה המותאמת אישית, היא גבוהה ביותר, עם פרוגנוזה ירודה יחסית, למרות השיפור הגדול בטיפול בחולים אלו בעשור האחרון.
בדיקת סקר לאבחון מוקדם של סרטן ריאה במעשנים, בעזרת CT בקרינה נמוכה, הוכחה כמביאה לאבחון בשלבים מוקדמים יותר של המחלה, וכמפחיתה בתמותה של האוכלוסייה הנבדקת. לאחרונה השלים משרד הבריאות את פרויקט תיג"ר בו נבדקה יכולת היישום של סקירה זו בארץ, ולאור תוצאותיו, האיגוד הישראלי לרפואת ריאות מצטרף לממליצים על הפעלת תוכנית סקר לאומית למחלה קשה זו".

חוזרים לאדמה: הממשלה מכריזה על יעד חדש להגדלת התוצרת המקומית

פרופ' צבי פרידלנדר, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת ריאות צלם: שמוליק שליש

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן