COPD: סיבת המוות השלישית בעולם – ואיך מונעים אותה?

יום המודעות העולמי למחלת ה-COPD: סיבה לשליש ממקרי המוות בעולם

היום, 20 בנובמבר, מציין העולם את יום המודעות למחלת ה-COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית), הנחשבת לסיבת המוות השלישית בעולם ממחלות. המחלה פוגעת באיכות החיים של מיליוני אנשים ברחבי העולם ומהווה נטל משמעותי על מערכות הבריאות, כולל בישראל, מהווה אחת הסיבות המרכזיות לאשפוזים בבתי החולים ואחת הסיבות העיקריות לאשפוזים חוזרים, ואפילו לתמותה. תופעה זו נפוצה הן בישראל, והן בעולם כולו.

אז מהי מחלת ה-COPD?

Chronic Obstructive Pulmonary Disease = COPD,
מחלת ה-COPD היא מחלת ריאות כרונית הגורמת לחסימה בלתי הפיכה של דרכי הנשימה. המחלה מתאפיינת בדלקת סימפונות כרונית (ברונכיטיס כרונית) ונפחת ריאות (אמפיזמה). התסמינים כוללים קשיי נשימה, שיעול מתמשך, ליחה כרונית, חרחורים, וצפצופים. ככל שהמחלה מתקדמת, חומרת התסמינים מחמירה ודורשת טיפול רפואי אינטנסיבי ולכן יש חשיבות רבה לגילוי מוקדם.

כ- 85% ממקרי ה COPD הם כתוצאה מעישון, וכרבע מכלל המעשנים בישראל ובעולם סובלים מהמחלה. גורמים נוספים יכולים להיות חשיפה למזהמים סביבתיים, סיבות טרום לידתיות ותורשה. רוב הלוקים במחלה הם בני גיל 55 ומעלה, והיא שכיחה מעט יותר בקרב גברים מאשר בקרב נשים.

היקף המחלה בישראל ובעולם

בישראל לבדה, מעריכים כי כ-300,000 עד 400,000 אנשים סובלים מהמחלה, וכ-3,000 מתים ממנה מדי שנה בארץ.

חשיבות השיקום הריאתי

פרופ' צבי פרידלנדר, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת ריאות (ומנהל מחלקה פנימית), אומר: "בהמשך להנחיות החדשות לשחרור החולים מאשפוזים, שמופץ בימים אלו במחלקות הפנימיות בארץ, אני מבקש להדגיש כי אחת ההמלצות החשובות היא השתתפות בתוכנית לשיקום ריאתי. בימים אלו, דנים חברי ועדת סל הבריאות 2025 בבקשה להרחיב את שיקום הריאות לחולי COPD עם התלקחויות, ולהתאים את ההנחיות בסל להגדרות המקובלות בעולם כבר משנת 2011!".

לדבריו: "שיקום ריאתי הוא פעילות רב תחומית, הנסמכת על אימון גופני נמרץ ועל תמיכה קבוצתית, ומטרתו לשפר את הכושר הגופני ואת רמת התפקוד הפיסית, הנפשית והחברתית, לשפר את איכות החיים ולהאריך, אם ניתן, את ההישרדות. השיקום הריאתי נחשב לחלק מרכזי מהטיפול הכוללני באנשים הסובלים ממחלות ריאה, ולמרות שאין מאחוריו חברת תרופות, נתמך ע"י איגודי ריאות בארץ ובעולם".

האיגוד הישראלי לרפואת ריאות מנהל מאבק בשנתיים האחרונות מול הקופות, למיצוי זכות החולים לשיקום ריאות, כפי שנקבע במסגרת הסל בשנים קודמות (עבור אינדיקציות שונות של מחלות ריאה). הסיבה למאבק היא זמינות נמוכה של השירות הרפואי החשוב הזה, בעיקר בצפון המדינה ובדרום, ומוטיבציה נמוכה מצד הקופות להפנות את מבוטחיהן לשיקום ריאות.

שקיפות או חדירה לפרטיות? ישראל מצטרפת לתקן CARF

פרופ' צבי פרידלנדר צילום: שמוליק שלוש
ד"ר לילך ישראלי-שני צילום: יח"צ

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן