מהפכת הרפואה הדיגיטלית: כך הטכנולוגיה משנה את חיי בני הגיל השלישי

הגיל השלישי דורש חדשנות ברפואה דיגיטלית

המהפכה הדיגיטלית מביאה עמה שינויים מרחיקי לכת בתחום הרפואה בישראל, ובמיוחד בטיפול באוכלוסיית הגיל השלישי. כשמדברים על חדשנות בטיפול הבריאותי, ראוי להזכיר גם את ההתאמות הכלכליות שמסייעות להקל על הציבור בעתות משבר, כמו ביטוח רשות של רשות המיסים על תכולת בית שנפגעה במלחמה – מהלך שמדגיש את הצורך בהיערכות כלכלית לצד חידושים טכנולוגיים.

המסע הבריאותי: ממוסד למוסד ללא פתרון אחיד

ד"ר ארז שלום, מוביל בתחום החדשנות הרפואית בישראל, משתף מניסיונו האישי והמקצועי במפגש היומיומי עם האתגרים והפתרונות לטיפול באוכלוסיית הגיל השלישי:

שרה, בת 78, סובלת ממספר בעיות בריאותיות כרוניות. יום אחד, לאחר שמצבה הבריאותי מחמיר, היא פונה לבית החולים. היא ובני משפחתה ששותפים למסע אינם יודעים שיכול להיות שזהו רק הצעד הראשון במסע ארוך שיוביל אותה מבית חולים, למוסד שיקומי, לשיקום/אשפוז ביתי או חזרה למוסד גריאטרי עקב החמרה.בכל אחד מהמוסדות בדרך היא תפגוש צוות רב-מקצועי חדש (פיזיוטרפיה, קלינאות תקשורת וכו') אשר כל סקטור בצוות יהיה מעתה אחראי על היבט אחר של בריאותה, בנוסף לצוותים לא מקצועיים כגון כח עזר. לעיתים המידע הרלוונטי בנוגע למצבה אינו מועבר בצורה אחודה בין המוסדות , ושרה ובני משפחתה נאלצים להתמודד עם רצף טיפולי שנקטע שוב ושוב.

הסיפור של שרה אינו יוצא דופן – כמעט מדי יום אני פוגש אנשים במרכזים הגריאטריים-שיקומיים שמתמודדים עם אותה בעיה של ריבוי מוסדות ושחקנים בתהליך הטיפול. מצב זה מוביל לשחיקת הצוותים הרפואיים, שנאלצים להתמודד עם עומסים כבדים ומטופלים רבים הזקוקים למעקב רציף. היעדר תיאום בין הצוותים יוצר עומס ותסכול, והמידע הרפואי אינו מועבר בצורה מסודרת או זמינה. בנוסף, העדר כלים דיגיטליים לניהול הטיפול וגישה מוגבלת לתיק הרפואי מקשים על הצוותים להעניק טיפול איכותי. כתוצאה מכך, המטופלים נאלצים לחזור על סיפורם הרפואי, מה שמפחית את יעילות הטיפול ומקשה על ניהולו. מערכת הבריאות מתקשה להנגיש את המידע באופן יעיל לצוותים, למטופלים ולבני משפחתם.

הפתרון: חוק ניוד המידע הרפואי

ההזדמנות לשנות את כל זה טמונה בטכנולוגיה. צעד ראשון ומשמעותי לקראת הפתרון הוא חוק ניוד המידע הרפואי שאושר ביולי האחרון בכנסת אשר קובע בחוק שיש לאפשר למטופלים לתת הסכמה להעביר את המידע הרפואי שלהם בצורה מסודרת ומאובטחת בין כל הגורמים הרפואיים השונים. חוק זה מונע טעויות רפואיות ומבטיח שהמידע הרפואי יזרום בצורה חלקה בין המוסדות הרפואיים השונים, כך שצוותים רפואיים יוכלו לגשת למידע בזמן אמת ולטפל במטופל בצורה מדויקת וממוקדת יותר.

טכנולוגיה חדשנית כגורם משלים

החוק החדש מבטיח לא רק את ניוד המידע בין הגורמים השונים, אלא גם מאפשר שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, כמו בינה מלאכותית, לניהול תיקי המטופלים בצורה יעילה יותר. כלי ניהול דיגיטליים יכולים לא רק לשפר את תיאום הצוותים, אלא גם למנוע טעויות רפואיות שנובעות ממידע לא מעודכן או חסר. בנוסף, אוטומציה של תהליכים, כמו תיעוד רפואי או זימון תורים, יכולה להוריד את העומס מהצוותים הרפואיים ולהפחית את השחיקה, כך שהם יוכלו להתמקד בטיפול הישיר במטופלים.

בנוסף, מערכות לניהול מידע רפואי מבוססות בינה מלאכותית יכולות לספק לצוותים הרפואיים ניתוח מתקדם של נתוני המטופל, לאתר בעיות לפני שהן מתפתחות ולהתריע בפני הצוות הרפואי על מצבים מסוכנים. כל מערכת כזו יכולה לפשט את ניהול המידע ולהפוך אותו לנגיש, תוך שמירה על פרטיות המידע.

פלטפורמות דיגיטליות חדשות שמיועדות לתיאום בין צוותים רב-מקצועיים, יאפשרו  לרופאים, האחיות, הפיזיותרפיסטים וכל הגורמים השונים לעבוד בצורה משולבת. למשל, כל אחד מהם יכול לראות את ההיסטוריה הרפואית של המטופל, את הטיפולים שניתנים לו, ולקבל החלטות טיפוליות מבוססות מידע מדויק ועדכני. זה יאפשר עבודה טובה יותר ביחד ולסייע בשיפור איכות הטיפול.

ניהול מרחוק: העתיד של רפואת הגיל השלישי

בנוסף, טכנולוגיות לניהול מרחוק (Telemedicine) מציעות למטופלים את האפשרות לקבל ייעוץ רפואי מבלי לעזוב את הבית, ובכך גם חוסכות זמן ומפחיתות את העומס במוסדות הרפואיים. השימוש ביישומים לניהול מרחוק יכול להקל על הצוות הרפואי ולעזור להם לעקוב אחרי מצבם של המטופלים בזמן אמת, מבלי שיצטרכו לראות אותם פיזית בכל פעם.

שחיקת הצוותים: האתגר המשמעותי

לבסוף, שחיקת הצוותים הרפואיים במוסדות גריאטריים לא נפתרת ללא אוטומציה של חלק מהתהליכים, כמו ניהול תיקי מטופלים, שניתן לבצע על ידי מערכות טכנולוגיות חכמות. החוק החדש יחד עם טכנולוגיות ניהול מתקדמות יכול להקל על הצוות הרפואי ולהפחית את העומס, דבר שיביא לשיפור משמעותי בשביעות רצון הצוות ובאיכות הטיפול.

המהפכה הבריאותית שמביאה הטכנולוגיה היא לא רק פתרון טכני – מדובר בשיפור מהותי שמסייע לכל מטופל, ובמיוחד לאוכלוסיית הגיל השלישי, לקבל טיפול איכותי, רציף וממוקד, שיתמוך בהם בכל שלב במסע הבריאותי שלהם.

  • הכותב הוא ד"ר ארז שלום מומחה לחדשנות בבריאות דיגיטלית ו AgeTech, מוביל מחקר וחדשנות, המרכז הרפואי הגריאטרי-שיקומי הרצפלד.

רשות המיסים: ביטוח רשות שיכול להציל לכם עשרות אלפי שקלים

נערך עבור אתר: אפצ'י

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן