חנוכה בטוח ובריא: הטיפים שכל הורה חייב להכיר

המלצות מרכז שניידר לקראת חג החנוכה

חג החנוכה מביא עמו שמחה רבה אך גם סיכונים ייחודיים, בעיקר בשל השימוש בנרות, שמן רותח ומאכלים מטוגנים. מומחי מרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת הכללית, מספקים המלצות חשובות להורים כיצד לעבור את החג בבטחה, לשמור על תזונה מאוזנת, וליהנות מבחירות בריאות יותר.

בטיחות בהדלקת נרות

  • מהו הגיל המומלץ להדלקת נרות עצמאית?
    לדברי ד"ר רון ברנט, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז שניידר, ילדים עד גיל 9 צריכים להדליק נרות רק בעזרת מבוגר. על מנת למנוע סיכון יש להקפיד על איסוף שיער ארוך ולבישת בגדים צמודים בזמן ההדלקה.
  • היכן מומלץ למקם את החנוכייה?
    את החנוכייה יש להניח על משטח חסין אש, הרחק מווילונות, ולהימנע מחנוכיות מאולתרות או העשויות מחומרים דליקים. חשוב גם להרחיק גפרורים ונרות מהישג ידם של ילדים מיד לאחר ההדלקה.
  • מה אסור לעשות עם חנוכייה דולקת?
    אין להשאיר חנוכייה ללא השגחה ואין להתהלך עמה בבית.

טיפול במקרי כוויות

ד"ר רון ברנט מוסיף שחשוב מאד שלא לאפשר לילדים לטגן סופגניות ולביבות בעצמם, ויש להרחיקם מאזור הכיריים בעת הטיגון. במקרה של כוויה מאש או משמן חם, מומלץ לשטוף את האיבר שנכווה במים זורמים קרים למשך 20 דקות, לחבוש בתחבושת סטרילית או מטלית נקייה לחה ולפנות לבדיקת רופא. במידת הצורך אפשר לתת אקמול או נורופן לשיכוך כאבים במינון המקובל.

שמירה על תזונה בריאה בחנוכה – כיצד לצמצם נזק קלורי?

דפנה זיו בוסאני, דיאטנית קלינית ומנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה במרכז שניידר, מציינת כי סופגנייה פשוטה בגודל סטנדרטי מכילה בין 350 ל-450 קלוריות. כיום ניתן למצוא גם סופגניות מיני, עדיף יותר לרכוש אותן. רצוי להקציב לנו סופגנייה קטנה או שתי סופגניות קטנות לכל החג, ובשאר הימים לאכול מאכלים אחרים. כדאי לזכור כי לביבת תפוחי אדמה מטוגנת שוות ערך ל-2 עד 2 וחצי פרוסות לחם, כלומר מכילה בין 150- 200 קלוריות. על מנת לצמצם את הנזק הקלורי ולהעשיר את הלביבה מבחינה תזונתית, רצוי לאפות את הלביבה או לטגן עם ספריי שמן ולגרד לתוכה ירקות כמו גזר או קישוא, כך נגוון את הלביבה בירקות ונהנה מהיתרונות של הגיוון בצבעי הירקות. כך נאכל לביבות בריאות יותר.

במאכלי חנוכה עיקר הקלוריות באות מטיגון הסופגנייה או הלביבה ולכן, על מנת לחסוך בקלוריות, ניתן לאפות או להשתמש במכשירים שונים ה"מטגנים" על אויר חם, או כאלו שאופים את הבצק בצורת כדורים או דונאטס. כמו כן, בהכנה ביתית ניתן להפחית כמות שומן רווי שהוא פחות מומלץ לצריכה ולהשתמש בהכנת הבצק בשמן ולא בחמאה או מרגרינה.

על ידי הקפדה על כללי בטיחות ותזונה נכונה, ניתן ליהנות מחג חנוכה שמח, בריא ובטוח לכל המשפחה.

צילום: דוברות מרכז שניידר

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן