עד 2040: שני מיליון אזרחים ותיקים בישראל – האם ישראל ערוכה למהפכה הדמוגרפית?
ישראל ניצבת בפני מהפכה דמוגרפית משמעותית עם תחזיות שמספר האזרחים הוותיקים יגדל לכשני מיליון עד שנת 2040, המהווים 14% מהאוכלוסייה. כיום תוחלת החיים עומדת על 80.7 שנים לגברים ו-84.8 שנים לנשים, נתונים שממקמים את ישראל במגמה עולמית של עלייה בתוחלת החיים. מגמות אלו דורשות התאמה במדיניות החברתית, הכלכלית והבריאותית.
מסתבר שלא רק בביטוח לאומי נערכים לשינויים הדמוגרפיים בעתיד, כפי שפרסמו שהחל מהיום יש אפשרות לשנות את אפשרות החיסכון לכל ילד לטווח ארוך עם הבדלים של 20000 – 70000 ש"ח, ויש משרדי ממשלה שעובדים על מנת לפעול לתכנון ארוך טווח.
סקר SHARE: כלי לניתוח ומדיניות
השרה לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה הובילה החלטת ממשלה על איגום משאבים להמשך ביצוע מחקר בינלאומי בישראל – סקר הבריאות, הזדקנות ופרישה באירופה (SHARE).
סקר SHARE הוא מחקר האורך הגדול ביותר באירופה בתחום מדעי החברה. הסקר מאפשר השוואה בינלאומית בתחומי בריאות, כלכלה, וחברה בין 27 מדינות אירופאיות וישראל. במסגרת הסקר נערכו למעלה מ-600 אלף ראיונות עומק ופורסמו כ-4000 מאמרים, ספרים וניירות עבודה. בישראל נערכו למעלה מ-17 אלף ראיונות בעברית, ערבית, ורוסית.
הנתונים מצביעים על ירידה משמעותית בתחושת הבדידות בקרב בני 65 ומעלה – מ-33% בשנת 2015 ל-27% בשנת 2022. גם בתחום הבריאות נרשמו הישגים משמעותיים: בעקבות הרפורמה בבריאות השן, חלה עלייה בשימוש בשירותים דנטליים, והממצאים מצביעים על נגישות גבוהה יותר מהממוצע האירופי.
לצד ההישגים, המחקר חושף פערים כלכליים מהותיים: 62% מבני 65 ומעלה מסוגלים להתמודד עם הוצאה בלתי צפויה של 4,900 ש"ח, אך קיים הבדל ניכר בין יהודים (69.5%) לערבים (25.8%).
הממשלה פועלת להתמודדות עם האתגרים
השרה לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה, ח"כ מאי גולן, ציינה: "מחקר ה-SHARE הוא כלי מרכזי במאמצינו להבין את צרכי האזרחים הוותיקים ולפתח פתרונות יעילים לשיפור איכות חייהם. נמשיך להבטיח שהם ימשיכו לתרום לחברה הישראלית ולהרגיש חלק ממנה".
מירב שטרן, מנכ"לית המשרד הוסיפה: "הסקר הוא תוצר של שיתוף פעולה בין משרדי ממשלה מובילים ומהווה בסיס לפיתוח מדיניות ארוכת טווח למען האזרחים הוותיקים".
הסקר מבוצע בישראל על ידי מרכז הידע לחקר ההזדקנות באוניברסיטה העברית. המשרד לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה ימשיך להוביל את פרויקט SHARE גם בשנים 2024-2026, תוך שיתוף פעולה עם משרד ראש הממשלה, משרד הרווחה, משרד הבריאות והמוסד לביטוח לאומי, במטרה להבטיח תשתית של ידע לצורך קביעת מדיניות מותאמת שתספק מענה לאתגרים הדמוגרפיים של ישראל.
הכנה לעתיד: מה הלאה?
עם הגידול הצפוי באוכלוסיית האזרחים הוותיקים, נדרשת השקעה בפיתוח פתרונות חדשניים שיתמכו בהזדקנות בריאה, צמצום פערים כלכליים וחיזוק תחושת השייכות של אוכלוסייה זו. המחקר ותוצאותיו מציבים אתגר מרכזי לישראל: להפוך את העלייה בתוחלת החיים להזדמנות לשיפור איכות החיים של האזרחים הוותיקים והחברה כולה.
*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.