האם התקנות החדשות יחסלו את השוויון בשירותי הבריאות?

הקרב על השב"ן: שינוי תקנות משרד הבריאות עלול להחריף את הפערים בין המרכז לפריפריה

ועדת הבריאות דנה היום (שלישי) בהצעת משרד הבריאות למעבר שב"ן מהחזר-כספי להסדר. לפי יו"ר הוועדה, ח"כ יוני משריקי (ש"ס) ברור שחייבים פיקוח של הכנסת והסכמת ועדת הבריאות לתקנות של המשרד, לחוק הבריאות הממלכתי. הוא קרא למשרד להעביר לוועדה נתונים על הניתוחים בשב"ן, לפני השינוי שבוצע בשנת 2015 ולאחריו, ובתוך כך נתונים על מספר נותני השירות ופריסתם הגיאוגרפית לפני ואחרי השינוי, מספר הפרוצדורות לפני ואחרי השינוי וזמני ההמתנה לקבלת השירות לפני ואחרי השינוי.

משריקי הדגיש כי על המשרד לחייב את קופות החולים לקבוע כי השירותים שיכללו בהסדרים יהיו בהיקף מספק, בפריסה גיאוגרפית הולמת, לרבות בפריפריה, תוך שימת לב לזמני ההמתנה לקבלת השירות בכל אזור ואזור. בנוסף, הוועדה דורשת את התחייבות משרד הבריאות כי השינוי המוצע לא יוביל להגדלת דמי ההשתתפות העצמית הנגבים כיום מהמבוטח במסלול ההסדר וכן לא יוביל להגדלת הפרמיות בשב"ן.

פגיעה באוכלוסיות מוחלשות ובפריפריה חברי הכנסת טטיאנה מזרסקי (יש עתיד), מיכל וולדיגר (הציונות הדתית) ויאסר חויג'ראת (רע"מ) הביעו חשש כי השינוי יביא לפגיעה קשה במיוחד בפריפריה, שם נגישות לשירותי בריאות כבר כיום מוגבלת. לדבריהם, ביטול ההחזרים יעמיק את הפערים הקיימים, שכן ספקים רפואיים רבים בפריפריה מסרבים להצטרף להסדרי קופות החולים בשל תעריפים נמוכים. השינוי יגביר את הקושי במתן שירותים זמינים ונגישים.

גם שמוליק בן יעקב, יו"ר האגודה לזכויות החולה, הזהיר כי השינוי פוגע באופן משמעותי ביותר בזכויות המבוטחים, ויגרום לפגיעה בשוויון ובזמינות השירותים, בפרט בפריפריה, שם קיימים אילוצים שלא יאפשרו לקופות לחתום הסכמים עם ספקים באזורים אלו, כגון ספקים המסרבים להתקשר עם הקופה לאור התעריפים הנמוכים שהקופה מציעה. בנוסף הוא הזהיר מביטול זכויות לשירותים הכלולים בשב"ן, בשל חוסר אפשרות להגיע להסדרים עם ספקים, וממילא הארכת ההמתנה לתור אצל הספקים בהסכם עם הקופות.

משרד הבריאות: התקנות יוזילו עלויות וישפרו את השירות

ליאור ברק, סמנכ"ל משרד הבריאות, השיב כי התקנות המוצעות יוצרות דווקא שוויון בשירותי הבריאות לפריפריה, מוזילות משמעותית רבים משירותי הבריאות, ומוודאות שהספקים בהסדר עם הקופות, נבדקה איכותם, רמת המקצועיות שלהם ורמת השירות. לדבריו, התקנות יחייבו את קופות החולים לחתום עם ספק, גם אם הוא יחיד באזורו – להעניק שירות אף בפריפריה, גם במחיר שיהיה פחות-נוח לקופה.

מרגרטה ברוך-סרור, ראש מערך ביטוחי בריאות ב'כללית', תמכה בתכנית המשרד, ולדבריה, ההסדר עדיף למבוטח, לקופה ואפילו לספק, שכן ללא הסדר – לא יופנו אליו מבוטחים. ככל שיורחב ההסדר, ויכלול רופאים נוספים – יונגשו שירותים נוספים ומגוונים גם בפריפריה. גם לוריא שמואלי, מנהלת אגף שב"ן ב'מאוחדת' בירכה על הצעת משרד הבריאות להעדפת הסדר על החזר-כספי, למרות שעלותה גבוהה יותר לקופה – בגלל ההטבה הניכרת בה למבוטחים. רונן דוידוביץ, מנהל מערך שב"ן ב'מכבי', קרא לשיח עם משרד הבריאות בנושא,

לדברי ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה, מזה כעשור ניכרת מגמת הפחתת עלויות – במחיר של צמצום בחירת הרופא המועדף ע"י המבוטח. "כשאין שירות כולם שווים. המבוטח בקצה איבד במהלך השנים את היכולת לבחור את מי שיטפל בו. אני שומע מהשטח שהרופאים הבכירים עוזבים – עוברים רק לפרטי ומי שמצטרף הם הצעירים. רשימות סגורות דוחקות את המטופלים לרפואת פרטית. מה על המטופל מהאופקים לעשות, כאשר אין לו את הטיפול באזור מגוריו? היכן המחשבה על המבוטח עצמו?".

מהפכה בגיוס החרדים: סנקציות אישיות וגיל פטור 26 בחוק החדש

אילוסטרציה- צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
אילוסטרציה- צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן