החיידקים עמידים, הים מזוהם – והצלחת שלנו בסכנה

צבי ים בישראל, צילום: יניב לוי, דוברות רשות הטבע והגנים

75% מהחיידקים שנמצאו בצבי ים מול חופי ישראל עמידים לאנטיביוטיקה – וזו נורת אזהרה גם לבריאות הציבור. "זה מתחיל בזיהום ביבשה – ומסתיים בצלחת שלנו", מזהירים החוקרים

מחקר חדש של אוניברסיטת חיפה בשיתוף המרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים מציג ממצאים מדאיגים: שלושה מכל ארבעה חיידקים שנמצאו בצבים שנאספו מהים התיכון עמידים למספר סוגי אנטיביוטיקה. החוקרים מזהירים כי מדובר באיום סביבתי ובריאותי שמשקף את עוצמת הזיהום שמקורו בפעילות אנושית.

המחקר, שפורסם בכתב העת Total Environment Microbiology, התמקד בצבי ים חומים וירוקים שטופלו במרכז ההצלה במכמורת בשנים 2019-2021. מהדגימות שנלקחו מדרכי הנשימה, העור ומערכת העיכול של 23 צבים, הצליחו החוקרים לבודד 93 חיידקים, לזהות את סוגיהם ולבחון את רמת הרגישות שלהם לאנטיביוטיקה.

"עדות למה שמתרחש מתחת לפני השטח"

ד"ר דני מוריק מאוניברסיטת חיפה, ממובילי המחקר, הסביר כי צבי הים מהווים מדד ביולוגי מובהק לאיכות הסביבה הימית: "צבי הים משמשים תמרור אזהרה טבעי למצב הים שלנו – כשאנחנו מזהים אצלם עמידות כל כך גבוהה, זה סימן ברור לכך שהמערכת הימית באזורנו סופגת זיהומים שמקורם בפעילות האדם",

לדברי החוקרים, כ־95% מהחיידקים היו עמידים לצפזולין, כמחצית לאמפיצילין וכ־45% לאמוקסיצילין־קלאבולנאט – כולן תרופות נפוצות בקרב בני אדם. עוד נמצא כי רבים מהחיידקים שייכים לסוגים Vibrio, Shewanella ו־Psychrobacter, שחלקם עלולים לפגוע גם בבני אדם.

החוליה המקשרת: ים, סביבה, ובריאות הציבור

ד"ר יניב לוי, מנהל המרכז הארצי להצלת צבי ים, אמר כי "הממצאים במחקר ממחישים עד כמה זיהום שמקורו ביבשה עלול להגיע לים, ליצור חיידקים עמידים ולהפוך לסיכון שחוזר בסופו של דבר גם אלינו. צבי הים משמשים מעין 'חלון הצצה' למה שמתרחש במערכת הימית מתחת לפני השטח – הם חושפים תהליכים שאחרת קשה מאוד לעקוב אחריהם. לכן חשוב להמשיך לנטר את הסביבה הימית ולפעול לצמצום התפשטות העמידות לאנטיביוטיקה לפני שהיא תגיע אל הצלחת שלנו", אמר ד"ר לוי.

לדברי החוקרים, הממצאים מחזקים את הערך של צבי הים כאינדיקטור ביולוגי למעקב אחר התפשטות חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה במערכת הימית, לצד מזהמים אחרים שכבר נבדקים במסגרות בינלאומיות. "יש צורך בקידום תוכניות ניטור שיטתיות שיאפשרו לאסוף מידע אמין לאורך זמן ולבחון את הקשר בין בריאות בעלי החיים, הסביבה והאדם – בגישה אינטגרטיבית של „בריאות אחת” (One Health).הבנת דפוסי העמידות יכולה לסייע לגבש דרכי פעולה לצמצום זיהום שמקורו בפעילות אנושית, ולתרום לשמירה על איזון המערכת הימית לטובת הדורות הבאים", סיכמו החוקרים.

קרקס ביער: הקיץ שבו הפנטזיה והטבע נפגשים בגן הבוטני ירושלים

צבי ים בישראל, צילום: יניב לוי, דוברות רשות הטבע והגנים
צבי ים בישראל, צילום: יניב לוי, דוברות רשות הטבע והגנים

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות