סכנת המים – והמדינה ישנה: עלייה חדה בטביעות ילדים וקריאה לרגולציה

נתוני תמותה מזעזעים בטביעות ילדים

"טביעה היא מוות בדממה": זינוק של 18% בתמותת ילדים – והמדינה עדיין לא מחייבת שיעורי שחייה

בעקבות נתונים מדאיגים שהוצגו בוועדת זכויות הילד בכנסת, התריעו בנום שלישי אנשי מקצוע על פערי בטיחות מסכני חיים. ארגון בטרם דיווח על עלייה של 18% במספר הילדים שטבעו למוות מאז 2008 – נתון חריף במיוחד נוכח גידול של 6% בלבד באוכלוסיית הילדים באותן שנים.

במהלך הדיון, בראשות ח"כ אליהו רביבו, הוצג ממצא מרכזי: טביעה היא סיבת המוות השנייה בשכיחותה בתאונות ילדים בישראל, עם עלות כלכלית שנתית של כ־176 מיליון שקלים.

פעוטות וילדים ערבים – בקבוצות הסיכון הגבוהות ביותר

מהנתונים שהוצגו בדיון עולה כי בין השנים 2008 ל־2024 טבעו למוות בישראל 291 ילדים ובני נוער. הקבוצות החשופות ביותר הן פעוטות בני 0-4, הטובעים לרוב בבריכות פרטיות, ובני נוער בני 15-17, שטובעים בעיקר בים ובנחלים. ילדים מהחברה הערבית ומרקע סוציו־אקונומי נמוך נמצאים בסיכון גבוה במיוחד.

79 ילדים בחמש שנים – מוות שקט שאפשר למנוע

מנכ"לית ארגון בטרם, אורלי סילבינגר, שיתפה את סיפורה של משפחת פרי, שבנם עתי בן השנתיים טבע למוות בבריכת ביתם: ״עתי הוא אחד מ-79 הילדים שמצאו את מותם בטביעה ב-5 השנים האחרונות. טביעה היא תאונה קטלנית שמתרחשת בדממה, ולעיתים בתוך שניות." אמרה,  "מדובר במוות שאפשר למנוע, באמצעות שינוי רגולציה, הוראת שחייה במערכת החינוך, הרחבת מספר החופים המוכרזים ופעולות הסברה נרחבות."

בריכות פרטיות – פרצה קטלנית בחוק

עדי פרטוש, מנהלת אגף קשרי חוץ, תקשורת וממשל בארגון בטרם, התריעה על לקונות רגולטוריות סביב בריכות פרטיות: "תקנות תכנון ובנייה אינן מתייחסות לבריכות פרטיות במתחמים עם פחות מארבע יחידות אירוח. בנוסף, התקנות לא שמות דגש על גידור תקני ועל שער תיקני. הדבר נכרך גם לצו רישוי העסקים בו מקומות עם חמישה חדרי אירוח ומעלה לא מחויבים לתקנות הללו הנוגעות לבטיחות, על אף שמשמשים כעסקים. מדובר בפער מסוכן שיש להסדיר באופן מיידי."

בושה שמשרד החינוך לא מחייב לימודי שחייה

ח"כ סימון דוידסון, יו"ר איגוד השחייה לשעבר, מתח ביקורת חריפה על משרד החינוך על כך שרק כ-44% מהילדים בישראל לומדים לשחות: "זו הבושה הכי גדולה של המשרד הזה. להציל ילדים מהמים זו הזכות לחיים וביטחון, הבסיסית ביותר של כל ילד". לדבריו, ישראל נמצאת במצוקה של חוסר במצילים וכי העלות הגבוהה של חופים מוכרזים דוחפים אזרחים להגיע לחופים לא מוסדרים.

יו"ר הוועדה, ח"כ אליהו רביבו, הביע תמיכה בדרישות הארגון, והודיע כי יפעל להגברת ההסברה בטיפות חלב, ייזום שיתופי פעולה עם מובילי דעת קהל במגזר החרדי, ויבחן את הארכת שעות ההצלה בחופים לפי שעות העומס: "אנחנו דורשים הגברת פעילות ההסברה להורים ולדובב את הקמפיין לשפות נוספות ולשקול שיתוף פעולה עם מובילי דעת קהל בקרב החברה החרדית למען ההסברה".

נציג מועצת התלמידים והנוער הארצית, ארי ברומברג, שיתף את סיפורו האישי: "במחנה קיץ הצלחתי להציל חברה מטביעה – בזכות זה שידעתי לשחות. אני קורא להפוך את שיעורי השחייה לחובה, כחלק מהכנה לחיים."

המירוץ העולמי ל-AI: ישראל משיבה באגרוף טכנולוגי עם מחשב-על לאומי

נתוני תמותה מזעזעים בטביעות ילדים
נתוני תמותה מזעזעים בטביעות ילדים

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות