תופעה נחשפת: הפרעות אכילה עלולות לגרום לנזק קבוע בבלוטות הרוק ובפנים

פרופ' עודד נחליאלי. צילום: אפרת בן-יוסף

רופאי פה ולסת מזהירים: הגדלה בלתי הפיכה של בלוטות הרוק עלולה להיגרם בשל אנורקסיה ובולימיה – גם ללא דיווח מצד המטופלים

תופעה רפואית חריגה נחשפת: בלוטות הרוק עלולות להפוך לסמן חיצוני וקבוע לסובלים מהפרעות אכילה. לפי עדויות שהצטברו במרכז הרפואי א.ר.ם וביחידה לכירורגיית פה ולסת בניהולו של פרופ' עודד נחליאלי, התברר כי הגדלה קבועה של בלוטות הרוק – ובעיקר בלוטות הפרוטיד בצידי הפנים – מאפיינת מטופלים הסובלים מהפרעות אכילה בשלבים מתקדמים.

הרוק ממלא תפקידים חיוניים: הגנה על השיניים והחניכיים, סיוע בבליעה ופירוק מזון, חיטוי הפה, ואף שמירה על לחות הריריות. כאשר בלוטות הרוק נפגעות – ובמיוחד כאשר הן עוברות הגדלה קבועה – איכות החיים נפגעת קשות. מעבר לכך, במקרים קיצוניים נוצרים עיוותים נראים לעין בצורת הפנים, אשר דורשים במקרים מסוימים ניתוח מורכב עם חתכים חיצוניים וסיכון לפגיעה בעצב הפנים.

לא תמיד מדווחים: הרופאים מאבחנים ראשונים

לא אחת, כפי שמדגיש פרופ' נחליאלי, הרופאים מאתרים את הפגיעה בבלוטות עוד לפני שהמטופלים מודים על קיומה של הפרעת האכילה. הדבר מתבצע דרך בירורים רפואיים מדוקדקים, שימוש בבדיקות כמו MRI של בלוטות הרוק, ולעיתים רק לאחר שיחה עם בני המשפחה. "במרכז הרפואי טופלו בשנים האחרונות נשים צעירות רבות שהגיעו עם עיוותים חמורים בלסתות ובפנים – ורק לאחר בירור התברר שהן סובלות מהפרעות אכילה", הוא מציין.

טכנולוגיה חדשה: טיפול אנדוסקופי מינימלי ללא חתכים

פרופ' עודד נחליאלי. צילום: אפרת בן-יוסף
פרופ' עודד נחליאלי. צילום: אפרת בן-יוסף

למרבה התקווה, קיימת היום שיטה חדשנית שנועדה לפתור את הבעיה בצורה פחות פולשנית: אנדוסקופיה של בלוטות הרוק. בעזרת מכשור זעיר שפיתח פרופ' נחליאלי בעצמו, ניתן להחדיר סיב אופטי דרך הפה, לזהות את היצרויות וחסימות בצינורות הבלוטה, ולבצע הרחבה פנימית מבלי להותיר צלקות חיצוניות. טיפול זה מסוגל להפחית נפיחות ולשפר את תפקוד הבלוטות – אך אינו מונע חזרה של הבעיה אם ההפרעה הנפשית לא מטופלת.

בלוטות הרוק – כלי אבחוני וגם סמן להתקדמות המחלה

לטענת הרופאים, שינויים פתאומיים בצורת בלוטות הרוק יכולים לשמש כמדד קליני חשוב לזיהוי חזרת ההפרעה. במבנה גוף צר, נפיחות בלחיים בולטת מאוד ומהווה גם בעיה אסתטית חמורה. לכן, אבחון מהיר, הפניה למומחה וטיפול בשורש הבעיה – נפשי ופיזיולוגי – חיוניים להצלת איכות החיים.

מהנעשה בעולם הרפואה בישראל – חיזוק משמעותי בצפון

במקביל, התבשר הציבור השבוע על פתיחת מחלקת טיפול נמרץ ממוגנת בצפת – מהלך שבו נשיא המדינה יצחק הרצוג חנך את המתחם החדש, כחלק מהמאמצים לחיזוק הפריפריה הרפואית.

וברחבי העולם – אזהרת מסע חדשה לקנדה

בזירה הבינלאומית, המטה לביטחון לאומי פרסם אזהרת מסע חדשה לקנדה בעקבות החרפת האיומים כלפי ישראלים ויהודים במדינה. המל"ל ממליץ לנקוט באמצעי זהירות מוגברים ולהימנע מהחצנת סממנים ישראליים.

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות