החום הכבד של יולי-אוגוסט עלול להסתיים לא רק בהתייבשות – אלא גם בסכנת חיים. ד"ר ולרי פיכמן מזהיר מפני מכת חום חמורה ומפרט מתי חייבים לפנות בדחיפות לטיפול רפואי
עם העלייה הקיצונית בטמפרטורות ברחבי הארץ והשהייה הממושכת של ישראלים תחת השמש הקופחת – רבים אינם מודעים לסכנה האמיתית: מכת חום שעלולה להוביל לעילפון, פרכוסים ואף למוות. ד"ר ולרי פיכמן, מנהל תחום הרפואה הראשונית במחוז דרום של קופת חולים מאוחדת, מתריע: "יש כמה רמות של מכת חום – קלה, בינונית ומסכנת חיים",
ומסביר: "מכת חום קלה, תתבטא בכאבי ראש חזקים, ללא חום גבוה והטיפול בה יהיה באמצעות שתייה מרובה על מנת להחזיר את כל הנוזלים שאבדו לגוף. מכת חום בינונית תגרום לחום גבוה ומכת חום קשה עלולה להביא לערפול הכרה או עילפון ולכן חשוב במקרים כאלה לדאוג לפנות את האדם במיידי לקבלת טיפול רפואי בבית רפואה, שם הוא יקבל נוזלים וידאגו לאזן את המלחים שלו בדם. כמו כן, במקרים של הופעת סימני התייבשות כגון חום גבוה, עייפות קיצונית, בלבול, הקאות או יובש בפה וכוויות חמורות מהשמש, חשוב לא להסס ולפנות בהקדם למוקד לרפואה הדחופה".
חשוב לדעת כי כוויית שמש מתבטאת בעור אדום, חם וכואב, רגישות למגע וגירוד, עם מעט שלפוחיות קטנות או ללא שלפוחיות, הניתנת לטיפול בבית באמצעות קירור האזור, מריחת קרמי אלוורה, שתייה מרובה ומנוחה. לעומת זאת, במקרה של כוויית שמש חמורה – המתאפיינת בשלפוחיות רבות או גדולות, כאב חזק, נפיחות חמורה או התפשטות האודם – נדרש טיפול רפואי מיידי. בכל מקרה של ספק, במיוחד אצל ילדים, קשישים או חולים כרוניים – יש לפנות מיד למוקד לרפואה דחופה.
קשישים ומחלות רקע? הסיכון כפול
למבוגרים ולילדים בריאים, שהייה ממושכת בשמש חזקה לא תגרום בהכרח למכת חום ומעבר לכך גם במקרה של מכת חום לגוף בריא יש יכולת להתאושש באופן פשוט יחסית. לעומת זאת, בני 70 ומעלה עם מחלות רקע של לב או ריאות, הנוטלים תרופות בקביעות, עלולים לסבול ממכת חום גם לאחר שהות של חצי שעה בלבד בשמש קופחת, ללא הגנה ומבלי לשתות מספיק נוזלים, והסיכוי שלהם לסיבוכים בריאותיים כתוצאה מכך היא גבוהה מאוד. כמו כן, מכת חום קשה בקרב בני 70 ומעלה עלולה לגרום לפרכוסים ואף לסכנת חיים.
כך תעברו את יולי-אוגוסט בשלום
"הדרך למנוע מכת חום היא לשתות הרבה מים, כשהכמות המומלצת בימי שרב היא בין שניים לשלושה ליטרים ליום לאדם מבוגר", מבהיר ד"ר ולרי פיכמן. "מעבר לכך, חשוב מאוד להקפיד בבריכה ובחוף הים וגם בטיולים בטבע או בכל חשיפה ממושכת אחרת לשמש, למרוח קרם הגנה בעל מקדם של SPF 30 לפחות מדי שעתיים, ובעיקר לאחר הכניסה למים. חשוב לחבוש כובע רחב שוליים, להרכיב משקפי שמש איכותיים, ללבוש בגדים ארוכים ובהירים, ולשהות בצל ככל שניתן – במיוחד בין השעות 10:00 ל-16:00 בהן קרינת השמש היא החזקה והמזיקה ביותר" .
הכסף בדרך: מענקים כספיים של עד 41,884 ש"ח נכנסים לתלוש יולי לזכאים

צילום: מאוחדת
*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.