רפורמה: גם צה"ל וביטוח לאומי יוכלו לקבל מידע רפואי – רק בהסכמתכם

צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שורת גופים ציבוריים חדשים צורפו לחוק ניוד המידע הרפואי, כולל צה"ל, שב"ס, הביטוח הלאומי ומשרדי ממשלה נוספים. יו"ר ועדת הבריאות: "המידע יועבר רק תחת אבטחה מחמירה ובהסכמת המטופל בלבד"

ועדת הבריאות של הכנסת אישרה היום (רביעי) את הצעת החוק המרחיבה את רשימת הגופים הציבוריים שיוכלו לקבל מידע רפואי אודות מטופלים – רק בהסכמתם – במסגרת חוק ניוד מידע רפואי. בין הגופים שהתווספו: צה"ל, הביטוח הלאומי, שירות בתי הסוהר, משרד הביטחון, משרד התחבורה ומשרד הרווחה.

הצעת החוק צפויה לעלות בקרוב לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. כיום כלולים בחוק קופות החולים, בתי החולים הציבוריים, מרכזים גריאטריים וטיפות חלב, אך הגופים שצורפו היום טרם היו חלק מההסדר.

יו"ר ועדת הבריאות, ח"כ יוני משריקי (ש"ס), שיזם את החוק, הבהיר בדיון: " חובה לשמור על פרטיות ואבטחת-המידע של המטופל, והכללת גופים אלו תיעשה בהתאם לתנאי נוקשה זה"

למה זה חשוב?

הצורך ברפורמה עלה מתוך אתגרים מעשיים בשטח. כך לדוגמה, בצה"ל אין כיום מערכת ממוחשבת להעברת מידע רפואי בין קופות החולים לבין הצבא, או בין הצבא לגורמי רפואה אזרחיים. סא"ל ד"ר חן ארבל, ראש תחום רפואת משפחה בצה"ל, ציינה בדיון ציינה את בקשת צה"ל להצטרפות לחוק, והצורך להעברת המידע אל ומקופות החולים של החייל.

איילת כהן-קלוזנר, מנהלת אגף נפגעי עבודה בביטוח הלאומי, הדגישה כי ניוד מידע יאפשר מניעת בירוקרטיה ועיכוב במימוש הזכויות של המבוטח, ויחסוך למבוטח התרוצצות והשגת מסמכים המאשרים את זכאותו.

תזכורת: מה אומר החוק?

חוק ניוד מידע רפואי, שאושר בכנסת בשנה שעברה, קובע כי נותני-שירותי-בריאות יחויבו בהעברת מידע רפואי ביניהם, אם ניתנה הסכמת המטופל להעברת המידע לגביו ורק למטרות טיפול רפואי במטופל, העברת מידע מקופת חולים שבה היה אדם מבוטח לקופת החולים שעבר אליה ושירות של הצגת כלל המידע הרפואי למבוטח על ידי קופת החולים שבה הוא מבוטח. נותני שירותי הבריאות שחויבו בחוק בהעברת מידע הם קופת חולים, בית חולים ציבורי, מרכז רפואי גריאטרי ומשרד הבריאות לעניין שירותי טיפות החלב. החוק נועד לטפל באחד האתגרים המרכזיים במערכת הבריאות המודרנית – הנגישות והניידות של מידע רפואי בין גופים ציבוריים שונים.

ואולם, ישנם גופים ציבוריים נוספים הנותנים טיפול רפואי שלא נכללו במסגרת החוק הקיים כצה"ל, לכן, המידע הרפואי אודות חייל לא יהיה נגיש לנותני שירותי בריאות אחרים ולהפך, מה שעלול לפגוע ביכולת להעניק לחייל טיפול מיטבי המבוסס על מידע מלא. כמו כן, ישנם גופים ציבוריים המעניקים זכויות הנובעות ממצבו הבריאותי של אדם, אשר מימושן מותנה בקבלת מידע רפואי על המבקש. הוספת גופים אלה לחוק, כך שנותני שירותי בריאות יחויבו להעביר אליהם מידע רפואי בהסכמתו של המטופל, תסייע למבקש למצות את זכויותיו.

לכן הציע יו"ר הוועדה, להוסיף לרשימת נותני שירותי הבריאות בחוק המחויבים בהעברת מידע רפואי גופים ציבוריים המעניקים טיפול רפואי וכן גופים ציבוריים לשם מתן זכויות או שירותים שהם נותנים וכרוכים במידע רפואי. הובהר, כי זכויותיו של אדם לא ייפגעו אם יחליט לסרב למסור את המידע הרפואי למטרת מיצוי זכויותיו לפי החוק.

בדיון על החוק הושם דגש מיוחד על הקלת העומס הבירוקרטי המוטל על המטופלים – בין אם מדובר בלוחמים בשירות סדיר, נפגעי עבודה או אזרחים שמבקשים לממש זכויות רפואיות בסיסיות. מדובר במגמה רחבה יותר של ניוד מידע ונגישות, שניכרת בימים אלו גם בתחום המס: רשות המסים הציגה לאחרונה כללים חדשים שמפשטים את הדיווח עבור עצמאים קטנים שקיבלו הכנסות כמו פיצויי מלחמה או דמי לידה – גם הם במטרה לאפשר מימוש זכויות מבלי להכביד בתהליכים מיותרים.

צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
אילוסטרציה -צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות