פערי זיכרון, סימנים לא מוסברים או ערפול תודעתי – כל אלה יכולים להעיד על שימוש בסם אונס. במשרד הבריאות מזהירים: "אל תחכו – הזמן קריטי לגילוי ולטיפול"
אם משהו מרגיש לא נכון – הקשיבו לעצמכם
פער בזיכרון, התעוררות במקום לא מוכר או בגדים לא מסודרים? ייתכן שלא מדובר באי נעימות רגעית, אלא באירוע חמור של פגיעה מינית תוך שימוש בחומרים מטשטשים, הידועים כ"סמי אונס".
המסר הברור: אם יש חשד – אל תשתקו ואל תחכו. הזמן עד לפנייה לגורם טיפולי עלול לקבוע אם ניתן לאתר את החומר בגוף ולספק את המענה המתאים.
מהם סמי אונס – ולמה הם מסוכנים במיוחד?
החומרים המדוברים (GHB, GBL, קטמין ואחרים) מוחדרים לרוב למשקאות מבלי שהקורבן מרגיש, גורמים לטשטוש חושים, בלבול ולעיתים גם לאובדן הכרה. הם עלולים להוביל לכך שהנפגעת לא תוכל להתנגד – ואף לא לזכור את שהתרחש. במקרים רבים מדובר בנוזל שקוף וחסר ריח, שלא ניתן להבחין בו.
מרכזים ייעודיים לטיפול תוך 7 ימים מהפגיעה
במקרה של חשד לפגיעה מינית בסמוך לאירוע, ניתן לפנות למרכזים אקוטיים ב-11 בתי חולים כלליים בארץ – הפועלים 24/7 ומספקים מענה רפואי, רגשי ומשפטי, כולל שלושה מרכזים חדשים: נטע (איכילוב), לוטוס (קפלן) ולוטם (נהריה).
השהייה שם נעשית בסודיות מלאה, עם צוותים מומחים שהוכשרו במיוחד לטיפול בטראומה מינית.
מה לעשות אם עברו כבר 72 שעות – ויש עדיין חשד?
בדיקות שגרתיות לא תמיד מספיקות: שרידי סם אונס נעלמים מהגוף תוך זמן קצר, מה שמקשה על איתור החומר.
לראשונה בישראל, ניתן לבצע בדיקה חדשנית באמצעות דגימת שיער – שמאפשרת לגלות שאריות גם עד חצי שנה מהאירוע.
ניתן לפנות לביצוע הבדיקה דרך המחלקה למאבק בפשע פרמצבטי במשרד הבריאות.
אל תשאירו את עצמכם לבד
אם נפגעת – זו לעולם לא אשמתך. גם אם שתית, גם אם לא זוכרת כלום, גם אם רק נדמה לך שקרה משהו – יש מי שמאמין לך, ורוצה לעזור.
הפנייה המהירה לא רק מסייעת להוכיח את שאירע – אלא גם מעניקה מענה נפשי ורפואי שיכול להציל חיים.
עשרות אלפי שקלים בדרך לחשבון: מה שצריך לדעת על המענק שמחכה לכם

צילום: משרד הבריאות
*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.