סקר חדש לרגל היום ללא עישון: שליש מהישראלים חזרו לעשן – מלחץ וחרדה

לרגל יום העישון הבין־לאומי 2025: שליש מהישראלים חזרו לעשן בשל הלחץ מהמצב הביטחוני

לרגל היום הבין־לאומי ללא עישון שיחול בשבת: סקר חדש חושף – שליש מהציבור התחיל או חזר לעשן, ורבים מצטערים. מחקרים חדשים מזהירים מהסכנות שבסיגריות אלקטרוניות. כל הנתונים – וכל הדרכים להיגמל

ביום שבת הקרוב, 31 במאי, מציינת ישראל יחד עם מדינות העולם את היום הבין־לאומי ללא עישון – ודווקא השנה, הנתונים מטרידים במיוחד. מהסקר השנתי של האגודה למלחמה בסרטן, שבוצע באמצעות חברת Ipsos, עולה כי כשליש מהישראלים התחילו או חזרו לעשן בחודשים האחרונים – רבים מהם בעקבות מתח, חרדה ומציאות ביטחונית מתמשכת.

לא פחות מ־154 ישראלים מתים מדי שבוע כתוצאה ממחלות הקשורות לעישון, ובראשן סרטן, התקפי לב ושבץ מוחי. מדובר באיום מתמשך – לא רק על הבריאות, אלא גם על הפריון, התפקוד המיני ואיכות החיים.

סיגריות אלקטרוניות? לא פתרון – אלא חלק מהבעיה

שני מחקרים אמריקאיים נרחבים, שפורסמו החודש, חושפים כי בניגוד לדעה הרווחת – שימוש יומיומי בסיגריות אלקטרוניות אינו מסייע להיגמל, ואף מאריך את תקופת העישון ומגביר את התלות בניקוטין. המחקר, שפורסם ב־JAMA Network Open, מצא ירידה של כ־15 נקודות אחוז בשיעורי הגמילה בקרב המשתמשים.

מחקר נוסף, שפורסם ב־Nicotine & Tobacco Research, בחן נתונים של כ־250 אלף משתתפים והצביע על סיכון כפול למחלת ריאות כרונית ועל עלייה של 39% בלחץ הדם בקרב צעירים שמשתמשים בסיגריות אלקטרוניות בלבד.

כמעט כל ישראלי נחשף לעישון – גם אם הוא בעצמו לא מעשן

91% מהציבור מדווחים על חשיפה לעשן סיגריות במרחב הציבורי – בעיקר ברחובות, בפארקים, במסעדות ובתחנות אוטובוס. מחצית מהציבור (ובעיקר הלא-מעשנים) מדווחים שנמנעו מלהגיע למקומות מסוימים בגלל עישון – בעיקר ברים, מסעדות ובתי קפה.

כ־83% מהציבור היו רוצים שלא יעשנו במרחב הציבורי, אך רק שליש מהם מכירים היטב את החוק – שמאז 2022 כולל גם את סיגריות האלקטרוניות. במיוחד בקרב צעירים, המודעות לחוק נמוכה להדאיג: רק 27% מבני 16–24 מכירים אותו.

רוב המעשנים מציינים שהיו רוצים להפסיק – אך מתקשים לעשות זאת בגלל ההרגל, הלחץ או ההנאה שבעישון. תמריץ כלכלי, או הופעת תסמין בריאותי, עשויים להוות טריגר לגמילה. 56% מהמעשנים מכירים מקרוב אדם שרוצה להיגמל אך נכשל.

האגודה: "זה יעד לאומי"

משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן הסביר כי: "אנחנו מאוד מודאגים ממצב העישון בישראל אשר מקצר את תוחלת החיים, גורם למחלות רבות ולמוות. המשך המאבק בתופעה הוא יעד לאומי מציל חיים וחייב להתבטא בפעילות נמרצת ומתוקצבת. חיוני לכלול אכיפה נמרצת ויעילה, העלאת מיסוי, הסברה, הגבלות על פרסום ואיסור מוחלט של מכירת מוצרי עישון בטעמים בישראל."

מי עומד מאחורי הנתונים?

הסקר בוצע על מדגם מייצג של 553 נשים וגברים בני 16–60, לרבות 20% מהמגזר הערבי. הוא מומן על ידי האגודה למלחמה בסרטן, הפועלת מאז 1952 באמצעות תרומות הציבור בלבד. באגודה חברים בהתנדבות אנשי מקצוע בכירים מהתחום הרפואי – בהם פרופ' אהרון צ'חנובר, זוכה פרס נובל, ופרופ' רונית סצ'י פאינרו.

ובזמן שההתמודדות עם עישון ולחץ נפשי היא יומיומית עבור רבים, יש מי שבוחרים לתעל את המתח אל עבר שינוי חיובי – כמו לימודים מקצועיים או אקדמיים. עבורם, קיימת גם תמיכה כלכלית משמעותית מהמדינה, שיכולה להקל על הדרך. כן, אפילו כ־10,000 ש"ח בחודש.

 

לרגל יום העישון הבין־לאומי 2025: שליש מהישראלים חזרו לעשן בשל הלחץ מהמצב הביטחוני
לרגל יום העישון הבין־לאומי 2025: שליש מהישראלים חזרו לעשן בשל הלחץ מהמצב הביטחוני

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות