אחרי עשרות שנים – הנגב קיבל בית רפואה חדש. אבל האם הצעירים שבוחרים בקריירה פרא-רפואית צריכים למהר למערכת הציבורית? כתבת דעה קוראת לבחון את המציאות מחדש
לאחר עשרות שנים בלי בית רפואה נוסף בדרום, החודש נפתח בית רפואה חדש בנגב. בית החולים יוסיף מיטות אשפוז, יצמיח את מערכת הבריאות באזור ויצור מקומות עבודה חדשים.
עם זאת, סיכוי גבוה שהעובדים שיגיעו אליו מהפריפריה יהיו כבר ותיקים ובוגרי אוניברסיטאות ימשיכו לפעול בגישה אוטומטית להשתלבות בבית חולים ציבורי.
השאלה העולה היא האם בעידן שבו מערכת הבריאות הופכת מגוונת יותר, תפיסה הגורפת של "בית רפואה ציבורי = התחלה הטובה ביותר" עדיין רלוונטית? ייתכן שהתשובה הייתה חד משמעית לפני שני עשורים, כאשר המפה הרפואית הייתה שונה באופן משמעותי. אך כיום, עם כניסתם של שחקנים חדשים המציעים מודלים שונים לפעולה, טכנולוגיות מתקדמות ולעיתים תנאי עבודה משופרים, יש מקום לבחון מחדש את הנחות היסוד
כך קורה גם במקצועות הפרא-רפואיים כמו פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק או קלינאות תקשורת שמבקשים להשתלב במחלקות שיקומיות של בתי החולים בתחילת הקריירה.
דווקא בית רפואה פרטי יכול להוות קרקע יותר רחבה ללימוד והתמקצעות בשל החשיפה הרחבה לתחומי טיפול שונים. בבתי חולים ציבוריים לרוב המחלקות מאופיינות על פי סוגי האבחנות – אורתופדיה נוירולוגיה וכו'. בוגר תואר ראשון עשוי לעבוד במחלקה ייעודית ספציפית כגון אורתופדיה וכך יימנע ממנו לטפל במקרים נוירולוגיים. בבתי חולים פרטיים, המטפלים יפגשו מטופלים שונים מתחומים רחבים וכך ירכשו ניסיון מגוון, מקצועי והוליסטי. גיוון זה חשוב במיוחד עבור בוגרים שעדיין מגבשים את תחומי העניין שלהם ומעוניינים להכיר היבטים שונים של מקצועות הטיפול הפרא-רפואי.
יתרון נוסף טמון באווירה האישית והמשפחתית יותר המאפשרת לכל עובד להתפתח ברמה המקצועית האישית ולהביא לידי ביטוי את הייחודיות שלו ותחומי העניין שלו. למרות היקפם הגדול של צוותי הפרא רפואיים היחס לכל עובד הינו אישי הן בתהליך החניכה והן לאורך כל תקופת העסקתו. הקשר האישי מאפשר לכל מטפל ללמוד הן באמצעים הפורמליים כגון הדרכות, קורסים, ישיבות רב מקצועיות וכו והן מלימוד עמיתים אשר שותפים ליום העבודה.
בנוסף, בתי חולים פרטיים יכולים להציע אפשרויות קידום מהירות יותר.הצמיחה ההתפתחות והגמישות הארגונית, מאפשרות לבוגרים מוכשרים ובעלי יוזמה למצוא את עצמם בתפקידים מובילים מוקדם יותר בקריירה שלהם. בוגר ריפוי בעיסוק יכול לקבל הזדמנות להוביל צוות קטן יותר או להיות אחראי על תחום טיפול מסוים, דבר שיכול לקדם את התפתחותו המקצועית באופן משמעותי מהר יותר מאשר במערכת ציבורית. הם יכולים לקבל הזדמנויות להוביל פרויקטים, להדריך צוותים חדשים ולהשפיע באופן ישיר יותר על איכות הטיפול.
יתרון ייחודי נוסף של בתי חולים פרטיים נובע מהאמונה שלהם להתבלט מול המוסדות הוותיקים. בתי חולים פרטיים רבים מפתחים גישות טיפוליות ייחודיות. גישות חדשניות אלו מעניקות לבוגרים הזדמנות לרכוש ידע ומיומנויות נוספות לאלו שנרכשות בגישה הקונבנציונלית של בתי חולים ציבוריים, כמו למשל גישה אינטגרטיבית, המשלבת טיפולים קונבנציונליים עם משלימים. עבודה במסגרת כזו מאפשרת לבוגרי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק לרכוש ידע מעמיק בפסיכו-פיזיולוגיה של הכאב, והשפעת בטכניקות שונות של רפואה משלימה, ידע מקצועי רחב ועשיר שלא תמיד נגיש במסגרות קונבנציונליות.
בוגרים צריכים לגלות יותר סקרנות ויזמה במחקר האפשרויות התעסוקתיות שלהם במקום לקבל באופן אוטומטי את הנורמה של "בית חולים ציבורי תחילה". עליהם לשאול שאלות מעמיקות על תרבות הארגון, אפשרויות הקידום, הגישה הטכנולוגית, תחומי ההתמחות הייחודיים ותנאי העבודה המוצעים במוסדות שונים, כולל בתי חולים פרטיים. כך, יוכלו למצוא את המסלול המקצועי המתאים ביותר עבורם בעולם הבריאות המשתנה.
הכותבת: חנית רודניק, מנהלת משאבי אנוש בבית החולים השיקומי אינטגרטיבי מדיקל קר.
בו בזמן שמערכת הבריאות בישראל מתחדשת ופותחת דלתות בפני אנשי מקצוע צעירים, מתרקמת גם במערכות ציבוריות אחרות מגמה של עידוד והעצמה. כך למשל, בתחום החינוך – תחום שדורש שליחות יומיומית ואמונה בדרך – נעשה ניסיון להציע מענק כספי משמעותי דווקא לאלו שבוחרים להישאר ולהתמיד. בדומה להזדמנויות שנפתחות היום בבתי חולים פרטיים עבור בוגרי מקצועות פרא-רפואיים, גם מערכת החינוך מבקשת לבנות עתיד חזק יותר על ידי תגמול ממשי לדור החדש של העובדים.

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.