ריאות על ה-Waze: הטכנולוגיה שמאפשרת ניווט בתוך הגוף ומחליפה ניתוחים

המהפכה הטכנולוגית בריאות: ניווט מדויק לזיהוי נגעים ללא ניתוח בשערי צדק

במרכז הרפואי שערי צדק, בוצעה לראשונה בישראל ביופסיית ריאה באמצעות מערכת ניווט מתקדמת, המספקת נתונים בזמן אמת ומייתרת את הצורך בניתוח. מערכת ה-ILLUMISITE, שנכנסה לשימוש במכון הריאות בבית החולים, מאפשרת לצוות הרפואי לדגום נגעים קטנים ביותר בריאות בצורה מדויקת ובטוחה.

המערכת מבוססת על בינה מלאכותית (AI), אשר מנתחת את תוצאות צילומי הסי.טי של המטופל ומספקת תכנון דרך מדויק, המאפשר להגיע בצורה מהירה וללא סיכונים מיותרים למיקום הממצא החשוד. במהלך הבדיקה, המערכת אף מספקת התראה בזמן אמת במידה ומופיעות חסימות בדרכי הנשימה, דבר המאפשר לצוות להתאים את הטיפול בזמן אמת ולבצע את הפעולה בצורה בטוחה יותר.

הסיפור האישי: נתן אטיאס והמהפך בטיפול הריאתי

נתן אטיאס, בן 59, עבר ביופסיה באמצעות המערכת החדשנית לאחר שאובחן עם מחלת COPD – מחלת ריאות אופיינית למעשנים. "פחדתי, כי חשבתי שאני עומד לעבור כריתת ריאה. לפני כמה שנים, התחלתי לעלות במדרגות וראיתי שאני לא מסוגל. היה לי קשה לנשום. אני בן 59, אב ל-2 ילדים בשנות ה-30 שלהם וסב ל-2 עם עוד אחד בדרך, ופתאום, ראיתי שהחוסר נשימה הולך ומחמיר," מספר נתן.

למרות העובדה שהוא הפסיק לעשן לפני 25 שנים, הופתע לגלות שהוא סובל מ-COPD. אטיאס עבד שנים רבות בחיל האוויר ואף פתח עסקים רבים לאחר הפרישה. אך עם הזמן, נאלץ להפסיק לעבוד בעקבות הטיפולים והמעקבים שהמחלה דרשה. "השינוי הזה היה מאוד קשה בהתחלה לאשתי, שנאלצה להסתגל לבעל שהיה עצמאי ועובד לבעל המנוהל על ידי המחלה שלו."

 פתרון מתקדם לבעיה מורכבת

במכון הריאות של שערי צדק הוצגו בפני אטיאס שתי אפשרויות: כריתת חלק מהריאה או שימוש במערכת הניווט החדשה. הוא בחר באפשרות השנייה, שהומלצה על ידי פרופ' גבריאל איזביצקי, מנהל מכון הריאות, וד"ר נאדר עבדל רחמן, מנהל יחידת הברונכוסקופיה בבית החולים. "הם הסבירו לי שקיימות בפניי שתי אפשרויות. או כריתה של החלק הנגוע בריאה או ביופסיה באמצעות מכשיר חדש, שהוא קרא לו ה-waze של הביופסיות שיכול להגיע גם למקומות העמוקים בתוך הריאות," מספר אטיאס.

פרופ' איזביצקי מסביר על הדילמה הקשה שמול צוות הרופאים במקרים של נגעים קטנים בריאות. "כאשר יש נגע קטן שגדל מעט אבל לא ניתן לקחת ביופסיה בשל מיקומו, אנחנו נמצאים מול דילמה קשה. לעשות כריתה של חלק מהריאה היא אופציה פולשנית וקשה מאוד במיוחד אם אין אבחנה ברורה," הוא אומר. כאן נכנסת לפעולה מערכת הניווט. בשערי צדק התקינו את מערכת ה-ILLUMISITE, שהיא המתקדמת מסוגה בישראל. היא מאפשרת לבצע ניווט בזמן אמת תוך התחשבות בשינויים שהתרחשו בגוף המטופל מאז בדיקת הסי.טי האחרונה.

לדבריו, המערכת הזאת היא מהפכה: "עברנו מ-GPS למערכת Waze כפי שהסברתי לנתן. זה שדרוג אדיר ובשורה מצוינת לכל המטופלים."

היתרון של מערכת ה-ILLUMISITE

מערכת ה-ILLUMISITE היא ייחודית ביכולתה לתקן את ההבדלים בין תכנון הבדיקה לבין המצב האמיתי בזמן ביצוע הברונכוסקופיה, וזאת באמצעות ניתוח נתונים בזמן אמת. היכולת הזו מאפשרת לרופאים לקחת ביופסיות מדויקות ולהגיע לנגעים שבעבר היו בלתי נגישים, וזאת ללא צורך בניתוח פולשני.

"בריאה השמאלית קח את הפניה הראשונה ימינה," מדגים פרופ' איזביצקי את אופן פעולתה של המערכת, כאשר היא מנתחת את דרכי הנשימה ומנחה את הצוות הרפואי בצורה מדויקת כיצד להגיע למיקום הנגע.

מערכת הניווט החדשנית כבר הוכיחה את עצמה בשלושה מקרים, כאשר בכולם התקבלו תשובות פתולוגיות ברורות.

חלמתם על פיצויים? מענק מיוחד של אלפי ש"ח מביטוח לאומי לתושבי עזה

קרדיט:
מדטרוניק
קרדיט:
מדטרוניק
קרדיט: שערי צדק
קרדיט: שערי צדק
קרדיט: שערי צדק
קרדיט: שערי צדק

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן