מאבק על קיצוצים במימון הניתוחים והפרוצדורות הכירורגיות בבתי החולים הציבוריים
במקצועות אף-אוזן-גרון וכירורגיית ראש-צוואר
הרופאים, חברי איגוד רופאי אף אוזן וגרון ומנתחי ראש וצוואר בישראל, קוראים הבוקר למשרדי הבריאות והאוצר לעצור את התכנית הגרועה לפגוע ברפואה הציבורית ולהעמיק את אי השוויון ברפואה, באמצעות הפחתות בהיקפים של עשרות אחוזים בתמחורי ניתוחים ופרוצדורות רפואיות מורכבות שמתבצעים בחולי סרטן ובחולים בסדרה ארוכה של מחלות קשות אחרות.
רפואת אף אוזן גרון וניתוחי ראש צוואר, מתמחה בטיפול במחלות במערכת האף, האוזן, הגרון וראש צוואר, וכוללת מספר תתי-התמחויות (תת התמחות במיתרי קול, תת התמחות באף ובמערכות הסינוסים, תת התמחות בכירורגיה אונקולוגית לטיפול בסרטן של הראש והצוואר, יחד עם כירורגיה אנדוקרינית של בלוטת יותרת התריס ועוד).
בחודשים האחרונים, מתחת לרדאר הציבורי, מקדמים משרדי הבריאות והאוצר, צעדים בהולים להפחתת התמחורים בעשרות ניתוחים ופרוצדורות רפואיות בבתי החולים, וזאת במקום לעדכן תמחורים כלפי מעלה, בהתאם להתייקרות טכנולוגיות רפואיות והתייקרות תשומות בבתי החולים.
הרופאים עשו כל מאמץ לבלום את התכנית הרעה, והבוקר החליטו לצאת ולעדכן את הציבור בכוונות הבריאות והאוצר לפגוע בעשרות אלפי מטופלים בשנה.
השפעות הקיצוץ על מערכת הבריאות הציבורית
יו"ר איגוד רופאי אף אוזן גרון ומנתחי ראש צוואר בישראל, פרופ' דני קפלן, מסביר:
"חשוב שהמטופלים שלנו ידעו ויבינו מה מתוכנן. בחודשים האחרונים החל, לכאורה, מהלך מבורך של תמחור מחודש של הניתוחים, כיוון שיש מקום לשנות חלק מהקודים וסוגי הניתוחים מהעבר, שאינם רלוונטים כיום, ולתמחר מחדש פעולות עדכניות. אלא שבמהירה גילינו, שמשרד הבריאות מתכנן בפועל לקצץ באופן חסר תקדים את תמחורי הניתוחים מתחת למחיריהם הריאליים, וכצידוק לכך, מסתמך על נתונים מומצאים ושגויים".
בפני משרד הבריאות הוצגו מסמכים מסודרים, המפרטים שרשרת של תקלות ועיוותים בתמחורים שמנסה המשרד להצניח על בתי החולים, אך עד כה, בוחר המשרד להתעלם מהמידע המסודר שעבר אליו. החברות הרפואיות, הפועלות תחת האיגוד, ערכו עבודות כלכליות מסודרות ומעמיקות, כדי לחשוף את העלויות הריאליות של בתי החולים.
ואלה הן עיקר טענות הרופאים כלפי התמחורים החדשים – מטעם החברה לניתוחי ראש-צוואר, החברה ללרינגולוגיה (רפואת מיתרי הקול) והחברה לרינולוגיה (אף וסינוסים):
- זמני חדרי הניתוח בתחשיבי משרדי הבריאות והאוצר קוצצו באופן שיטתי, והם מטים את תחשיבי הניתוחים באופן מגמתי למטה.
- זמני ההתאוששות מפרוצדורות ומניתוחים, הוטו כלפי מטה באופן שיטתי, והם מוזילים באופן מלאכותי את התחשיבים
- עלויות של סטים שונים וציוד – נשכחו באופן שיטתי בתחשיבים.
- חישובי עלויות תקורה – נעשו באופן רשלני, במנותק מהמציאות, ומטים מטה את התחשיבים באופן שיטתי.
- היקפי הניתוחים המבוצעים בבתי החולים הציבוריים בישראל נופחו בהגזמה, באופן שמטה בצורה מלאכותית מטה את התמחורים.
- ניכרת "שיכחה" מגמתית של אנשי רפואה ופארא-רפואה המעורבים בניתוחים ובפרוצדודות, אנשי מקצוע התאדו מהתמחורים, כאילו עובדים בבתי החולים בהתנדבות.
- במקרים מסוימים, מתבססים תמחורי משרד הבריאות על מחירוני טכנולוגיות וציוד רפואי ממדינות שונות בעולם, ולא מישראל!
- ישנה התעלמות מהתמורה האמיתית של בתיה"ח על הפרוצדורות והניתוחים, בעקבות הסכמי capping והסכמים עם הקופות, שכידוע, לא נוהגות לשלם מחירים מלאים.
כירורגיית ראש צוואר: מאבק על חיי החולים
פרופ' ניר הירשהורן, יו"ר החברה לניתוחי ראש צוואר, אומר: "גידולי ראש צוואר הם אגרסיביים. הזמן לאבחון ולטיפול כירורגי-אונקולוגי בהם – חורץ גורלות. מדובר בניתוחים ארוכים, בחולים קשים, עם מחלות רקע נוספות מסכנות חיים. הטעויות הרבות בתמחורי המשרד תגרורנה, באופן ברור וחד משמעי, צמצום היקף הניתוחים והארכת זמני ההמתנה, כי להנהלות בתי החולים לא יהיה שום אינטרס להקצות לנו חדרי ניתוח וצוותים, כאשר מדובר בניתוחים הפסדיים. אני צופה איחורים באבחנות של מחלות מסוכנות, על כל המשתמע, התארכות תורים לניתוחים וכאוס שלם".
רפואת מיתרי הקול: השפעות הקיצוץ על טכנולוגיות חדשות
גם תחום רפואת מיתרי הקול עומד בסכנה בעקבות הקיצוץ. לדברי פרופ' יונתן להב, יו"ר החברה ללרינגולוגיה, התחום התפתח רבות בעשרים השנים האחרונות, אך משרד הבריאות טרם קיבל את השינויים האלו, מה שמוביל להורדה של כ-30% בתעריפים עבור ניתוחים חשובים. פרופ' יונתן להב, יו"ר החברה ללרינגולוגיה (מיתרי קול) מרחיב: "תחום רפואת מיתרי הקול התפתח מאוד בעשרים השנים האחרונות. יש פרוצדורות חדשות שהמדינה עדיין לא מכירה בהן. ציפינו בהתרגשות לקבל קודים חדשים של תמחורים הוגנים, אך לתדהמתנו גילינו שבניתוחים העיקריים, שאנו מבצעים, נחתכו המחירים בכשלושים אחוזים. מדובר בתעריפים של ניתוחים שמבוצעים כבר שנים. המחיר נקבע בעבר על ידי משרד הבריאות, והוא משולם לבתי החולים מטעם קופות החולים. האבסורד הוא, שלא רק שאין עדכון מחירים בהתאם לעליית המדד וכניסת טכנולוגיות חדשות, אחרי הרבה שנים, אלא גם קיבלנו סטירת לחי מצלצלת עם כוונה להפחתת תעריפים. גם כך, חלק מהפרוצדדורות שאנחנו מבצעים כיום אינן רווחיות לבתי החולים, ולראייה – התורים הארוכים. כעת, כשבתי החולים יקבלו סכומיים נמוכים יותר והפסדיים, התוצאה היא שיתאפשר לנו לבצע פחות ניתוחים אונקולוגיים ולא אונקולוגיים, התורים הארוכים ממילא, יתארכו, ורבים מהמטופלים שלנו יאלצו לפנות לרפואה פרטית, או לנסוע לחו"ל, כדי לעבור ניתוחים במדינות אחרות".
רפואת אף וסינוסים: מאבק על טכנולוגיות מתקדמות
ד"ר טל מרשק, יו"ר החברה לרינולוגיה (אף וסינוסים), מוסיף: " בתחום הרינולוגי מדובר בסל ניתוחים לטיפול במגוון מחלות, החל מדלקות סינוסים חריפות וכרוניות, המשך בניתוחים חוזרים לכישלונות, וכלה בניתוחים לכריתת גידולים שפירים וממאירים של הסינוסים ובסיס הגולגולת.
הניתוחים האנדוסקופים, שאנו מבצעים כיום, מהווים תחליף לניתוחים פתוחים, שהתבצעו בעבר, וכללו חתכים בפנים ובגולגולת, עם משך אשפוז ממושך והחלמה ותחלואה קשים. משך הניתוחים נע בין שעתיים (במקרים הקלים), לבין 12 שעות (במקרים המורכבים). ניתוחי ה- FESS שאנו מבצעים תומחרו בשנת 2009. מאז, הטכנולוגיה התקדמה לעין ערוך. הניתוחים התארכו, וכמויות הציוד הנדרשות – עלו, ציפינו שמשרד הבריאות יציג תמחורים חדשים ריאליים, אבל הבנו שכל ההצהרות מהשנים האחרונות על חיזוק הרפואה הציבורית, הן עורבא פרח. בפועל, הכוונה היא לרסק את הרפואה הציבורית, ולהעמיק את אי השוויון, באמצעות שליחת הציבור לרפואה הפרטית".
850 פקטים ו-200,000 ש"ח: אזרח ארה"ב נלכד במכס נתב"ג
*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.