הסם שגרם למות מתיו פרי נכנס לטיפול בדיכאון בישראל

עמותת מגן לזכויות אנוש מזהירה: קטמין, הסם שגרם למות מתיו פרי, עלול לסכן את הבריאות בנפש ובגוף

בהמשך להודעת המרכז הרפואי שערי צדק על פתיחת "מרכז שער לנפש – טיפול בטראומה באמצעות קטמין", עמותת מגן לזכויות אנוש יוצאת בקריאה לשקול מחדש את הטיפול בדיכאון באמצעות סמים פסיכואקטיביים. הקטמין, אשר נרשם במקרים מסוימים כתרופה לדיכאון, מתויג כסם בעל סיכון לשימוש לרעה ולתופעות לוואי חמורות.

קטמין – רקע והשפעות מסוכנות

קטמין, חומר הרדמה חזק שהופיע לראשונה בשנות ה-60, שימש בעבר בעיקר בתחום הווטרינרי ובחדרי ניתוח. הסם, הידוע גם כחומר דיסוציאטיבי, פועל באמצעות ניתוק זמני בין התודעה לבין הגוף, תופעה שיכולה להוביל להזיות, תחושת ריחוף ואף לתחושת מוות. מחקר שנערך במרץ 2023 בכתב העת American Journal of Drug Alcohol Abuse הזהיר מפני סיכונים קטלניים בשימוש בקטמין ובאנלוגים שלו.

השימוש בקטמין בטיפול בדיכאון – סיכונים וחששות

קטמין, בנגזרתו הכימית אקסקטמין, משווק בישראל תחת השם המסחרי "ספראבטו" כטיפול בדיכאון. עם זאת, בשימוש זה עלולות להופיע תופעות לוואי חמורות שכיחות הכוללות:
● תחושת נתק מעצמך, ממחשבותיך, מתחושותיך ומהדברים סביבך
● תחושת סחרחורת
● כאב ראש
● תחושת ישנוניות
● שינוי בחוש הטעם
● ירידה בתחושה או ברגישות, לרבות באזור שמסביב לפה
● תחושת סחרור (״ורטיגו״)
● הקאה
● בחילה
● עלייה בלחץ דם
באותו עלון מצויינות תופעות לוואי שכיחות, הכוללות:
● תחושת חרדה
● תחושת שמחה מוגזמת (״אופוריה״)
● תחושת בלבול
● תחושת נתק מהמציאות
● תחושת עצבנות/אי-שקט
● ראייה, תחושה, הרחה או שמיעה של דברים שאינם קיימים (הזיות)
● תחושת חוסר מנוחה (״אגיטציה״)
● תחושה מוטעית החוש הראייה, השמיעה או המישוש (תחושה שלא מייצגת את המתרחש בפועל)
● התקפי פאניקה
● שינוי בתפיסת הזמן
● רעד שרירים
● בעיות בחשיבה
● קשיים בדיבור
● קשיי ריכוז
● טשטוש ראייה
● דופק מהיר
● יתר לחץ דם
● תחושת שיכרון
● תחושת חולשה
● בכי

אזהרות ה-FDA ומקרים נוספים מהעולם

באוקטובר 2023 הוציא מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) אזהרות חמורות על השימוש בקטמין, שכללו אפשרות להתמכרות ולנזק בדרכי השתן. לדברי ניו יורק טיימס, שימוש כבד וארוך טווח בקטמין עלול להוביל לנזקים בלתי הפיכים ולבעיות בריאותיות קשות. משרד הבריאות אף הוא מזהיר את הציבור ומכנה את הקטמין "סם אונס", עם המלצות להימנע משימוש בו בשילוב עם אלכוהול או בחיי לילה.

גישת עמותת מגן לזכויות אנוש לטיפול הומני בבריאות הנפש

עמותת מגן לזכויות אנוש, הפועלת מזה 25 שנה בתחום בריאות הנפש, מביעה ביקורת חריפה כלפי הטיפול הפסיכיאטרי הביולוגי אשר לטענתה אינו מוכיח את עצמו. על פי העמותה, יש צורך בבדיקה מעמיקה של התרופות הניתנות לאנשים בדיכאון ובמצבי משבר, ובפיתוח טיפולים אלטרנטיביים אמפתיים יותר המתמקדים בנפש האדם ולא בגופו. העמותה סבורה כי האסכולה הביולוגית נכשלה ויש להעדיף טיפולים אלטרנטיביים שיעזרו לאנשים מתוך רגישות והקשבה.

לסיכום, בעקבות העלייה בשימוש בקטמין במערכת הבריאות ככלי טיפולי, עמותת מגן לזכויות אנוש קוראת לבחון מחדש את גישת הטיפול בדיכאון ובטראומה. במקום שימוש בחומרים פסיכואקטיביים בעלי פוטנציאל התמכרות וסיכון לתופעות לוואי, העמותה מציעה מעבר לגישה הוליסטית המכוונת לטיפול בבריאות הנפש תוך התמקדות באלמנטים רגשיים ורוחניים.

המלצות חדשות לרגולציה על AI במערכת הפיננסית: דוח ביניים

נערך עבור אתר : אפצ'י

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן