המחלה הקטלנית שמובילה לתמותה בישראל ומה אפשר לעשות כדי להימנע

גורם התמותה מספר אחת בישראל הניתן למניעה: סרטן הריאות

חודש נובמבר 2024, המסומן כחודש המודעות הבינלאומי לקידום המאבק בסרטן הריאות, הוא הזדמנות לחשוף את ממדי המחלה בישראל ולהגביר את המודעות לצורך במניעה ובזיהוי מוקדם. האגודה למלחמה בסרטן חושפת נתונים מדאיגים ומחקרים חדשים בתחום, שמצביעים על חשיבותה של המודעות למחלה.

על פי הערכות האגודה למלחמה בסרטן, עד לסוף שנת 2024 יאובחנו כ-2,900 ישראלים עם סרטן ריאות, וכ-1,800 מהם צפויים למות מהמחלה. מדובר בגורם התמותה המוביל במדינה, ואחד מגורמי הסיכון המרכזיים לכך הוא העישון. עישון סיגריות, בין אם אקטיבי ובין אם פסיבי, אחראי לכ-80% ממקרי המוות מסרטן ריאות, וככל שהעישון נמשך יותר, כך עולה הסיכון להיחשף למחלה.

סיכון גבוה יותר למי שמתחיל לעשן בגיל צעיר

לפי מחקרים שנערכו, יש סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן ריאות בקרב אנשים שמתחילים לעשן בגיל צעיר. מאידך, גמילה מעישון יכולה להפחית באופן משמעותי את הסיכון להידבק במחלה. ככל שיותר זמן עובר מאז הפסקת העישון, כך הסיכון יורד, וכעבור 15 שנה הוא משתווה כמעט לזה של אנשים שלא עישנו מעולם.

נשים שלא עישנו מעולם

חשוב לציין כי כ-20% עד 10% מהאנשים שחלו בסרטן ריאות לא עישנו מעולם. נתון מעניין הוא ששיעור הנשים שלא עישנו מעולם אך חלו בסרטן ריאות נמצא בעלייה בשנים האחרונות. הדבר מצביע על כך שהגורמים למחלה אינם מוגבלים רק לעישון.

המלחמה בהתחלות עישון: הקריאה למעשנים להיגמל

משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, מדגיש את החשיבות של הגמילה מעישון: "עישון הוא גורם הסיכון המוביל והקריטי ביותר להתפתחות לסרטן הריאות. הסיכון של מעשנים לחלות בסרטן הריאות גדול פי 20 מאשר בקרב לא מעשנים. גם חשיפה לעישון כפוי מעלה את הסיכון לחלות בסרטן הריאות." בר-חיים קורא למעשנים להפסיק את ההרגל המזיק, ומבהיר כי גמילה עשויה להיות מאתגרת, אך אפשרית ומועילה בכל שלב של החיים, גם לאחר אבחון של מחלה: " גמילה מעישון עשויה להיות לא פשוטה אך היא בהחלט אפשרית ומועילה בכל שלב, גם לאחר אבחון של מחלת הסרטן. אני מפציר בדור הצעיר לא להתחיל לעשן וקורא למעשנים הוותיקים להיגמל ולהפחית את הסיכון למוות בטרם עת".

סקר שנערך בעקבות מלחמת יולי-אוגוסט 2024

סקר שנערך באוגוסט 2024 העלה כי כשליש מהציבור מכיר מישהו שחזר לעשן או התחיל לעשן בעקבות אירועי 7 באוקטובר. ממחצית המקרים נגרמו השינויים בעקבות השירות הצבאי, בעוד שכמחציתם לא היו קשורים לכך. כ-40% מהמעשנים שינו את הרגליהם, ונמצא ש-12% חזרו לעשן, 21% מעשנים יותר, ורק 7% הפסיקו לעשן בעקבות המלחמה.

מחקרים חדשים בתחום סרטן הריאות

  • השפעת תזונה דלת שומן על הסיכון לחלות

למחקרים בתחום סרטן הריאות יש גם היבטים נוספים. אחד מהם הוא מחקר ענק שנערך בסין על השפעת תזונה דלת שומן על הסיכון לסרטן הריאות. במחקר נמצא כי אנשים שצרכו תזונה דלת שומן היו בסיכון נמוך יותר ב-24% לסבול מסרטן ריאות, במיוחד בקרב מעשנים.

  • השפעת הפסקת עישון על הסיכון לתמותה

מחקרים נוספים מצביעים על השפעת הפסקת עישון בהפחתת תמותה מסרטן הריאות. על פי מחקר רחב היקף שנעשה בסין, הסיכון לתמותה מסרטן ריאות היה נמוך בכ-50% בקרב אנשים שנגמלו מעישון, לעומת מעשנים פעילים. החוקרים מצאו שבקרב אלה שהפסיקו לעשן לפני יותר מ-20 שנה, הסיכון היה נמוך ביותר.

  • גמילה ממעשנים במהלך אבחון

מחקר נוסף הראה כי גמילה מעישון בסמוך לאבחון של סרטן ריאות משפרת את שיעורי ההישרדות של החולים. השתתפות בתוכנית גמילה מעישון הובילה לשיפור ניכר בהישרדות אצל חולי סרטן ריאות, ובפרט אצל אלה שהפסיקו לעשן כבר בשלבים המוקדמים לאחר האבחון.

התסמינים החשובים של סרטן ריאות

מומחי האגודה למלחמה בסרטן מזהירים מפני תסמינים חשובים של סרטן ריאות שיכולים להיגרם כתוצאה מעישון או ממחלות אחרות, אך יש להיבדק אם הם נמשכים למעלה משלושה שבועות. בין התסמינים החשובים: שיעול מתמשך, שיעול דמי, קוצר נשימה, צרידות, כאבים בחזה ובכתף, ירידה במשקל, עייפות כרונית, ועוד.

המאמץ המשותף: אגודה למלחמה בסרטן

האגודה למלחמה בסרטן היא ארגון ללא כוונות רווח, שנוסד בשנת 1952 ומספק שירותים למניעת סרטן, אבחון מוקדם ושיפור אמצעי הטיפול והשיקום. האגודה פועלת עם צוות של מתנדבים ומומחים, ובין חברי הוועד המנהל שלה נמצא פרופ' אהרון צ'חנובר, זוכה פרס נובל לכימיה. כל השירותים המוצעים על ידי האגודה ניתנים בחינם, הודות לתרומות הציבור.

סרטן הריאות הוא גורם התמותה המוביל בישראל שניתן למנוע, כאשר עישון הוא גורם הסיכון הקריטי ביותר. אולם, יש גם גורמים נוספים כמו דיאטות לא מאוזנות וחשיפה לעישון כפוי. מומלץ להימנע מעישון ולפנות לסיוע מקצועי לגמילה מהירה, כמו גם להתעקש על אבחון מוקדם במקרה של תסמינים.

למה לחכות בתורים באילת? הכירו את החנות החדשה ברמון

קרדיט: האגודה למלחמה בסרטן.

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן