כמו בבני אדם: השתלת תאי גזע להצלת שוניות האלמוגים

שיטה ייחודית מעולם הרפואה תציל את שוניות האלמוגים

שינויי האקלים העולמיים, ובפרט התחממות טמפרטורת מי הים, גורמים להלבנה ולהכחדת שוניות האלמוגים בכמויות עצומות. כעת, קבוצת חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב מציגה שיטה פורצת דרך המשלבת בין תחומי הרפואה והאקולוגיה: השתלת תאי גזע מאלמוגים עמידים לאלמוגים פגועים. המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי Cell Reports, מעורר תקווה חדשה להצלת השוניות המאויימות.

מהי השיטה ומה עומד מאחוריה?

שינויי האקלים גורמים להלבנה והכחדה של שוניות האלמוגים בעולם עקב עליית טמפרטורת מי הים. קבוצת המחקר של ד"ר בנימין רוזנטל והדוקטורנטית שני טליסה מהמעבדה לאימונולוגיה השוואתית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, החליטה לפתח רעיון יוצא דופן המשלב בין עולם הרפואה והאקולוגיה, במטרה להציל את שוניות האלמוגים.

" החלטנו לפתח את היכולת של השתלת תאי גזע בין אלמוגים, ממש כמו השתלת מח עצם בבני אדם", מסביר ד"ר רוזנטל. "כמו שיש בני אדם שהגוף שלהם לא מסוגל לפתח תאים מסוימים, השתלה של מח עצם מאדם בריא לאדם הזקוק לתאים האלו, תאפשר שיקום של מערכת הדם ותאים מתפקדים. ניסינו לעשות זאת גם באלמוגים. הרעיון היה לקחת תאי גזע מאלמוג בריא שעמיד לחום לאלמוג שנפגע וצריך חוסן מול גלי חום".

הישגים ראשוניים

בטיפול תאי גזע מוזרק או מושתל בחולה חומר תאי שמקורו ביצור חי אחר. תאי גזע הם תאים בשלבים ראשוניים של התפתחותם, שעדיין לא עברו תהליך התמיינות כדי להיות משויכים לסוג מסוים של רקמה בגוף, תכונה שמקנה להם פוטנציאל לריפוי מגוון של מחלות של כל סוג של רקמה, ואף ליצירה יש מאין של איברים להשתלה.

לשם כך, בודדו החוקרים תאי גזע מאלמוג רך , שושנת ים, והשתילו בשושנת ים אחרת. על ידי בידוד התאים נמצא שתאי הגזע שלה עברו שינוי ע"י חלוקת הרקמות בתוכה. כאשר נשתלו התאים בבעלי חיים אחרים, התאים הללו אף הצליחו להתרבות ולהציל חיות מכימותרפיה קטלנית, בדומה להשתלת מח עצם בבני אדם. ממצאים אלו העלו את הרעיון הייחודי שנרקם במעבדה- העברת תאים בין בעל חיים אחד לאחר.

" גילינו שהשתלת סוג מסוים של תא מאותה המשפחה, עונה על תנאים מסוימים שהופכים אותו למועמד פוטנציאלי לשימוש טיפולי. התאים שהושתלו בבעלי חיים בוגרים אחרים השתלבו ברקמות של בעל החיים בו הושתלו ובהמשך הצליחו להתמיין בהצלחה לכמה סוגי תאים בריאים", סיפרה טליסה. "מעבר לכך, אותם תאי גזע המשיכו להתרבות בבעל החיים בו הושתלו גם לאחר מספר השתלות".

בידודם של תאי גזע מאלמוגים שעמידים לגלי החום והשתלה מחודשת שלהם באלמוגים רגישים, תגדיל את הסיכוי של האלמוגים הללו לשרוד בגל החום הבא. תוצאות המחקר הוכיחו כי ניתן להעשיר את  הדגימות של תאי הגזע ואף ניתן להפיק תאי גזע דומים מיצורים אחרים שמשתייכים לאותה המשפחה, כולל אלמוגי האבן שבונים את השוניות, גילוי שמעניק תוקף לבחינת תאי הגזע כמקור פרקטי לטיפול.

פוטנציאל לשינוי אקולוגי

ממצאי המחקר תורמים להרחבת המחקר בטיפול תאי גם לתאי גזע שמקורם ביצורים ימיים שתרם נבחנו כמקור לתאי גזע. יתרה מזו, הדגשת חשיבותם הרפואית של מינים מסוימים של יצורים ימיים יכולה להגביר את המודעות לשמירה על המגוון הביולוגי של היצורים החיים, בייחוד בסביבת הימית, ולעודד השקעת מאמצים בשימור שוניות אלמוגים, שמהוות את סביבת המחייה של היצורים הללו. שוניות אלמוגים ברחבי העולם נמצאות בסכנת הכחדה בשל משבר האקלים, הזיהום הימי ודייג יתר.

"אנחנו משתמשים בכלים רפואיים בכדי לפתור בעיה אקולוגית", סיכם ד"ר רוזנטל. " המחקר פותח צוהר לכלי נוסף שיכול לסייע בשמירה על השוניות, באמצעות שימוש בתאי גזע על מנת לגדל, לשקם ולחזק את האלמוגים בשוניות. יש כאן פוטנציאל גדול שרק עכשיו גילינו אותו".

תמיכה ומימון

המחקר נתמך על ידי גופים מדעיים בינלאומיים רבים, בהם הקרן הישראלית למדע, מועצת המחקר האירופית (ERC), ותוכנית Horizon 2020 של האיחוד האירופי.

המחקר בוצע בשיתוף חוקרים מאוניברסיטאות מובילות בארץ ובעולם, כולל האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת מיאמי, ואוניברסיטת סטנפורד.

שושנת ים לאחר השתלת תאים מוצלחת קרדיט: עוזי חדד, שני טליסה, פרופ' בנימין רוזנטל

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן