המספרים נחשפים – וישראל יוצאת למתקפה נגד מגפת העישון

קופסאות מרחבי העולם. איסוף וצילום: האגודה למלחמה בסרטן.

דוח העישון לשנת 2024: אחד מכל חמישה ישראלים מעשן, שיעור הנוער המשתמש בטעמים מזנק, והחברה הערבית נחשפת פי שניים

מגפת העישון בישראל מסרבת להיעלם – ומדדיה מדאיגים במיוחד. דו"ח שר הבריאות לשנת 2024, שהוגש לכנסת כחלק מהחוק לחובת דיווח, מציג תמונת מצב עגומה: שיעור המעשנים בישראל גבוה בכ-30% מהממוצע העולמי, והיציאה ממעגל העישון איטית ב-50% מממוצע מדינות ה־OECD.

לפי הדוח, 20.5% מהמבוגרים בישראל מעשנים, כאשר שיעור הגברים הערבים המעשנים מרקיע ל־40.3%. כ־25% מהלא-מעשנים דיווחו על חשיפה לעישון כפוי – ובמגזר הערבי מדובר כמעט בכפול מהחברה היהודית.

באנר לב חבד דק

הבעיה בולטת במיוחד בקרב בני נוער: 53% מהם מדווחים כי הסיגריה האלקטרונית היא מוצר העישון הראשון בו התנסו. 82% מהם משתמשים בסיגריות אלקטרוניות בטעמים, ו-88% מדווחים על שימוש בנרגילה עם תוספות. ו-45% בסיגריות הרגילות והטבק לגלגול. אפילו בקרב נוער חרדי נושר נרשמו שיעורי התנסות גבוהים במיוחד – 80%.

הדוח מציין כי גם במהלך השנה החולפת דיווחו 82 רשויות ומועצות מקומיות ואזוריות על פעילות במסגרת חוק למניעת עישון במקומות ציבוריים. עם זאת, יותר מ-65% מהרשויות המקומיות אינן מדווחות למשרד הבריאות, כמחויב בחוק, וגם בקרב הרשויות המדווחות ישנן רבות שאינן אוכפות את החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים.

לב חבד באנר עבה

משרד הבריאות מציג שורה של צעדים משמעותיים: תקנות חדשות מחייבות שילוב של אזהרות גרפיות על כלל מוצרי העישון, לרבות סיגריות רגילות, אלקטרוניות, נרגילות וטבק ללעיסה. התקנות מציבות את ישראל בשורה אחת עם מדינות מתקדמות, ואף מהוות תקדים עולמי בכל הקשור לאזהרות משולבות – גרפיות ומילוליות – על סיגריות אלקטרוניות. העלאת המיסוי והשוואתו בין המוצרים השונים, פרסום קמפיין להעלאת המודעות לסכנה שבסיגריה אלקטרונית ועוד.

לדברי שר הבריאות ח"כ אוריאל בוסו:

שר הבריאות, ח"כ אוריאל בוסו: "תמונת המצב שאנו מציגים היום משקפת מציאות מדאיגה: מגפת העישון נמשכת ומהווה אחד מגורמי הסיכון הבריאותיים הקטלניים ביותר במדינת ישראל. היא אחראית לתחלואה עצומה ולמוות שניתן למנוע – במיוחד בקרב צעירים. זוהי שליחות בריאותית מהמעלה הראשונה, ואנו נלחמים בה בכל הכוח.

"בשנה החולפת קידמנו שורת צעדים מהותיים: מהתקנות החדשות שמחייבות סימון אזהרות גרפיות על מוצרי עישון, כולל סיגריות אלקטרוניות, ועד פעילות חינוכית רחבת היקף, הסברה ייעודית ומוקד לאומי לגמילה מעישון – הפועל ללא תשלום. היעד שלנו ברור: לצמצם ככל הניתן את החשיפה, הנגישות וההתמכרות למוצרי טבק וניקוטין – ולוודא שפחות צעירים יצטרפו למעגל המעשנים. זו אחריות לאומית לבריאות הציבור, ואנו פועלים בכל הכלים העומדים לרשותנו כדי למגר את המגפה הזו".

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוסיף:

"מניעת העישון ונזקיו נמצאת בראש סדר העדיפויות של משרד הבריאות. לצערנו, השימוש בסיגריות אלקטרוניות, בייחוד בקרב צעירים, צובר תאוצה, דבר שמשפיע גם על היקפי העישון של סיגריות רגילות. משרד הבריאות מקדם צעדים משמעותיים להפחתת השימוש בסיגריות אלקטרוניות ולצמצום העישון בקרב אזרחי ישראל.

ראש חטיבת בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, אמרה: "כפי שמשתקף היטב גם השנה, עישון הטבק ומוצריו הוא עודנו סיבת המוות המובילה הניתנת למניעה – מגפה מסוכנת אשר המאבק בה ניצב במקום מרכזי בעשייתנו למען בריאות הציבור. נתוני הדוח המציגים, בין היתר, גם את היקפי השימוש הגדלים בסיגריות אלקטרוניות, מהווים תזכורת לכך שמדובר במוצר מסוכן, בוודאי לבני הנוער העושים בסיגריות אלו שימוש ניכר".

כי בסופו של דבר, מאחורי כל תקנה, קמפיין או אזהרה גרפית – עומדת מטרה אחת פשוטה: לשמור על הבריאות של הילדים שלנו. וכשזה מגיע למשפחה הישראלית, המדינה לא רק מזהירה – אלא גם משתתפת. לצד המאבק במגפת העישון, יש גם מענקים חודשיים שמטרתם להקל, לתמוך ולתת אוויר לנשימה.

קופסאות מרחבי העולם. איסוף וצילום: האגודה למלחמה בסרטן.
קופסאות מרחבי העולם. איסוף וצילום: האגודה למלחמה בסרטן.

*הי, נהנית מהתוכן באתר או בכתבה? נהדר! חשוב לדעת שהתוכן לא מהווה המלצה, חוות דעת מקצועית כלשהי או תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי, עוד חשוב לדעת – כל התוכן באתר מוגן בזכויות יוצרים ואסור להעתיק.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות